Salland. Vriendelijk landschap tussen IJssel en Sallandse heuvelrug. Met het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Het stuwwallandschap biedt door de hoogteverschillen prachtige vergezichten.
Het Sallandse landschap is heel gevarieerd met het IJsseldal , het agrarisch cultuurlandschap en de vele landgoederen. Van buitenplaats tot keuterboerderij, van militair erfgoed tot industrieel erfgoed en van heide tot rivier. Je vindt het allemaal in het vriendelijke Salland. Met hanzestad Deventer en aantrekkelijke plaatsen als Raalte, Olst en Wijhe echt een streek om je thuis te voelen.
"Ik word blij van allerlei initiatieven in het landschap. Van de individuele particulier eigenaar die zijn gronden landschappelijk wil inrichten, tot gebiedsinitiatieven waar mensen zich collectief inzetten voor het landschap. Ook word ik blij van agrariërs die het landschap waarderen naast hun bedrijfsvoering en hier nieuwe kansen zien. Zo was ik laatst bij een agrariër die zijn percelen wil vergoenen en iets wil doen voor de biodiversiteit in zijn bedrijfsvoering. We hebben een prachtig gezamenlijk gedragen plan opgesteld en dit kunnen koppelen aan een project. Ik mag hier als landschapscoördinator en -adviseur samen met particuliere eigenaren kansen verkennen en uitwerken voor landschapsinrichting en herstel en deze zo mogelijk koppelen aan regelingen en projecten. Mooi toch!"
"Ik vind de afwisseling en hoogteverschillen op de Sallandse heuvelrug heel mooi en ik houd van de diversiteit aan mensen. Ik word heel blij van een initiatief als dat van Leefbaar Beuseberg. Met de hele buurt denken zij na over hoe zij hun buurt leefbaar houden. Hierbij zijn energie en een gezonde agrarische sector belangrijke thema’s, maar ook het streekeigen landschap en de biodiversiteit worden nadrukkelijk besproken. Ik word vooral blij van hun actieve en opbouwende aanpak. En ook van alle initiatiefnemers die hun erf passend bij het landschap inrichten en de buurt hierbij betrekken."
Neem eens een kijkje in de natuurterreinen van Landschap Overijssel in Salland. Doe een ommetje Luttenberg of fiets door het prachtige Sallandse landschap rond Deventer. Ook op onze thuisbasis De Horte bij Dalfsen hebben we mooie wandelroutes.
In Salland zijn allerlei vrijwilligersgroepen actief. Je kunt ervoor kiezen om te helpen op onze eigen terreinen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger landschapsbeheer of als monitor- of peilbuisvrijwilliger. Ook gidsen zijn van harte welkom! Daarnaast werken er ook veel groene vrijwilligers in aangesloten zelfstandige groepen, zoals hoogstambrigades en knotploegen. Zij lenen gereedschap vanuit de depots van Landschap Overijssel; wij voorzien ze van kennis en kunde waar nodig. Interesse?
In de afwisselende lappendeken van landschappen in Salland vond je vroeger volop hooi- en grasland, al dan niet omzoomd door ondoordringbare meidoornhagen (gebruikt als verdedigingslinie of veekering). Door nieuwe landbouwtechnieken dreigt dit soort groen erfgoed te verdwijnen. Wij zetten ons in voor het behoud ervan!
De bergen en belten tussen Salland en Twente lijken willekeurig in het landschap te liggen. Maar als je de achtergrond kent, ontdek je dat de bergen juist met elkaar verbonden zijn. Over het ontstaan en de ontwikkeling van dit prachtige gebeid heeft onze erfgoedspecialist Martijn Horst een biografie van het landschap geschreven. Hieronder kun je deze downloaden! we wensen je veel leesplezier.
Regelmatig organiseren we leuke en interessante activiteiten in Salland en de naastgelegen Vechtstreek. Jaarlijks in maart vindt bijvoorbeeld de lammetjesdag plaats waarop je welkom bent om te komen kraamschudden.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!