De Regge ontspringt bij Diepenheim om zo’n 60 kilometer verder uit te monden in de Vecht bij Ommen. Een gebied dat de afgelopen 20 jaar robuuster is geworden dankzij het Reggeherstelproject. Via kruidenrijke kernen willen we het gebied verder versterken. Het gebied rond de Regge bij Hellendoorn noemen we 'Midden Regge'.
Een natuurlijke loop
Van 2004 tot 2014 is op deze plek hard gewerkt aan herstel van de Regge om daar waar mogelijk de natuurlijke loop van de rivier terug te brengen in het landschap. Doel daarvan is het vasthouden en geleidelijk loslaten van water bij hevige regenval. Ook mag de Regge op bepaalde plekken (gecontroleerd) buiten de oevers treden. En door haar bochten, vormt de rivier voortaan weer zelf het landschap; buitenbochten kalven af en worden steiler, binnenbochten zanden aan en worden licht glooiend. Door al deze maatregelen ontstaat een nieuw soort dynamische natuur. Niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor onze soortenrijkdom!
Terugkeer van de otter en bever
Door alle natuurherstelmaatregelen is hier razendsnel een nieuwe soort natuur ontstaan. Inmiddels zien we allerlei soorten terugkomen, zoals de ijsvogel en de oeverzwaluw. Ook de otter is teruggekeerd en brengt hier al weer jongen groot. Zelfs van de bever zijn knaagsporen gevonden.
Vochtig bos
Ook de plantenrijkdom ontwikkelt zich. Bij de Midden Regge zien we typische beekdalbeplanting ontstaan; vochtig, beekbegeleidend bos met bijvoorbeeld wilgenstruweel en structuren van zwarte els en berk. Hier profiteren onder andere vlinders en struweelvogels van. Eén van de doelen is om vochtige hooilanden terug te krijgen. Deze zijn in Europa door ontginning, ontwatering en bemesting zeldzaam geworden. Omdat rondom de Midden Regge kortgeleden nog intensief werd geboerd, is het daar nu nog te vroeg voor.