Op landgoed Soeslo zijn er afgelopen zomer grote takken van de beukenbomen afgebroken. Landschap Overijssel ziet dat laanbomen het steeds vaker zwaar hebben door klimaatverandering. Kappen of niet? Terreinbeheerder Jeroen Buunen legt uit welke keuzes er gemaakt worden om een landgoed te behouden.
Het is een eindje lopen op landgoed Soeslo voordat je bij de vijfsprong uitkomt. Er komen vier eikenlanen op uit, en één beukenlaan. Die beukenlaan springt eruit met enorme zijtakken die over de weilanden hangen. Maar zoals zo vaak, er is meer dan je ziet. Het gaat namelijk niet goed met de beuken.
Dilemma's
Aan het begin van de laan zijn drie jaar geleden al twee exemplaren omgewaaid. Honingzwammen overdekken nu de stobben. Is het een voorbode van wat de andere beuken te wachten staat? "Het gaat in ieder geval niet goed met ze," vertelt beheerder Jeroen Buunen. "In kort tijdsbestek zijn er vier zware takken afgebroken, één keer zelfs dicht bij enkele wandelaars."
Veiligheid
Als zoiets gebeurt, is er werk aan de winkel voor de beheerder. "Wat gaan we doen? Alleen de aangetaste bomen eruit halen? Of de hele laan kappen en opnieuw inplanten? Voor alle zekerheid is de beukenlaan afgesloten. Je hebt ook te zorgen voor de veiligheid van de bezoekers van het landgoed."
Jeroen legt uit welke keuzes hij maakt.
Buitenplaats
De zoektocht naar antwoorden begint bij het gegeven dat Soeslo een landgoed is. "Vaak wordt er dan alleen naar het landhuis gekeken als het karakteristieke element. Maar ook het ontwerp van tuin en park, inclusief lanen en bomenrijen, is onderdeel van een buitenplaats. Vanwege die cultuurhistorische waarden willen we dat ontwerp zo goed mogelijk in stand houden."
Zonnebrand
Het oorspronkelijke ontwerp van het landgoed volgen, betekent dat je de lanenstructuur in stand wilt houden. We spreken van een laan als er bomen langs staan van dezelfde soort, dezelfde leeftijd en dezelfde tussenafstand. "Je kunt alleen de zwakke bomen eruit halen en de gaten weer opvullen met jonge bomen. Dan ben je het karakter van een laan kwijt. Bovendien takelen andere beuken snel af als je er hier en daar één uithaalt. Beuken in een laan zetten elkaar in de schaduw. Als ze dan ineens in de zon komen te staan, verbrandt de bast. Daarom gaan we hier de hele laan in een keer vervangen."
Emoties
Dat vervangen doet ook voor de beheerder pijn. "Ik begrijp dat het kappen van deze oude grote bomen emoties oproept bij mensen. Ook mij en mijn collega's doet het wat. We hebben alles naast elkaar gelegd en dit is de enige optie." De beukenlaan wordt vervangen door jonge sterke beuken.
Natuurlijk Overijssel
Lees het hele artikel in het magazine Natuurlijk Overijssel dat in week 49 op de deurmat valt bij de donateurs van Stichting Landschap Overijssel.