Regio

Kop van Overijssel

Bij bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster
De Wieden  Foto Gonny Sleurink

Met je hoofd in de wind genieten in de Kop van Overijssel. Laat je verrassen door het kleinschalig landschap met knusse houtwallen en weides, onverwachte hoogteverschillen en prachtige oude Zuiderzeestadjes.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ontdek de Kop van Overijssel

Een afwisselend gebied met veel water dat ooit is ontstaan door turfwinning. Je vindt hier uitgestrekte rietlanden, vogelrijke moerassen en hooggelegen stuwwallen met eeuwenoude houtwallen bij Vollenhove en Steenwijk. Lopend door de oude vissersstadjes Vollenhove en Blokzijl is de band met het water van de oude Zuiderzee direct zichtbaar. De otter en de purperreiger zijn typische bewoners van deze streek.

20_GeertS_4030

Geert Schoemakers, landschapsadviseur Kop van Overijssel en Staphorst

Ik kom met veel plezier op de stuwwal van Steenwijk met haar oude agrarische cultuurlandschappen. De verhalen uit het verleden en de ontwikkeling van het landschap zijn hier letterlijk terug te zien. In de Kop van Overijssel adviseer ik regelmatig de gemeente, zijn er projecten geweest met bewoners voor bijvoorbeeld de aanleg van poelen, en organiseren we samen met de provincie boomdeeldagen, zodat er meer landschapselementen worden aangeplant. Door onze laagdrempelige projecten merk ik dat veel mensen enthousiast worden en net iets meer voor landschap en natuur willen doen.

Wandel- en fietstips

Naast een wandeling of fietstocht door het landschap, biedt het water ook een goede mogelijkheid om van de omgeving en het landschap te genieten. Lokale inwoners van Steenwijkerwold hebben op de grens tussen hoog- en laaggelegen land een prachtig ommetje aangelegd. Een route door het gebied waar natuur en cultuurhistorie samenkomen.

peilbuisvrijwillig

Steek jij je handen uit de mouwen voor de Kop van Overijssel?

In de Kop van Overijssel zijn allerlei vrijwilligersgroepen actief. Je kunt ervoor helpen op onze eigen terreinen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger landschapsbeheer of als monitor- of peilbuisvrijwilliger. Ook gidsen zijn van harte welkom! Daarnaast werken er ook veel groene vrijwilligers in aangesloten zelfstandige groepen, zoals hoogstambrigades en knotploegen. Zij lenen gereedschap vanuit de depots van Landschap Overijssel en wij voorzien ze van kennis en kunde waar nodig. Interesse?

houtwal Gonny Sleurink

Houtwallen

In de Kop van Overijssel zie je prachtige voorbeelden van kleinschalig boerenlandschap. Op de stuwwallen bij Steenwijk en Vollenhove liggen de houtwallen nog altijd prachtig gevlochten in het landschap. Tal van dieren en planten profiteren van deze nog gave landschapselementen die in vroegere tijden als veekering dienden en voor het hout zorgden. In de buurt van Paasloo waan je je haast in het buitenland. Heel bijzonder zijn de eeuwenoude essenstoven in Steenwijkerwold.

De Wieden, Bertus Webbink

Wieden en Weerribben

In de Kop van Overijssel vind je het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een zeer belangrijk leefgebied voor soorten zoals de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern. Het gebied is ontstaan door mensenwerk. Het veen werd vanaf de Middeleeuwen afgegraven en tot turf te drogen gelegd. Overal is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers) terug te vinden. Op sommige plaatsen werd te veel veen weggehaald en dit zorgde er voor dat onder invloed van wind en golven, grote meren (wieden) ontstonden.

Nieuws uit de Kop van Overijssel

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan