Met je hoofd in de wind genieten in de Kop van Overijssel. Laat je verrassen door het kleinschalig landschap met knusse houtwallen en weides, onverwachte hoogteverschillen en prachtige oude Zuiderzeestadjes.
Een afwisselend gebied met veel water dat ooit is ontstaan door turfwinning. Je vindt hier uitgestrekte rietlanden, vogelrijke moerassen en hooggelegen stuwwallen met eeuwenoude houtwallen bij Vollenhove en Steenwijk. Lopend door de oude vissersstadjes Vollenhove en Blokzijl is de band met het water van de oude Zuiderzee direct zichtbaar. De otter en de purperreiger zijn typische bewoners van deze streek.
"Ik word blij van allerlei initiatieven in het landschap. Van de individuele particulier die zijn gronden landschappelijk wil inrichten, tot gebiedsinitiatieven waar mensen zich collectief inzetten voor het landschap. Ook word ik blij van agrariërs die het landschap waarderen naast hun bedrijfsvoering en hier nieuwe kansen zien. Zo was ik laatst bij een agrariër die zijn percelen wil vergoenen en iets wil doen voor de biodiversiteit in zijn bedrijfsvoering. We hebben een prachtig gezamenlijk gedragen plan opgesteld en dit kunnen koppelen aan een project. Ik mag hier als landschapscoördinator en -adviseur samen met particuliere eigenaren kansen verkennen en uitwerken voor landschapsinrichting en herstel en deze zo mogelijk koppelen aan regelingen en projecten. Mooi toch!"
Ontdek het landschap rond de Reest via een wandeling of fietstocht. In grote delen van het Reestdal zie je nog ongerepte natuur; niet aangetast door ruilverkaveling of projectontwikkeling. Daardoor vind je er nog wilde bomen & struiken. En die worden in Nederland helaas steeds zeldzamer. De route 'Reestdal - oerlandschap' voert je langs eeuwenoude beuken, grillige eiken, essenstoven in het oerstroomdal van de Reest.
In de Kop van Overijssel zijn allerlei vrijwilligersgroepen actief. Je kunt ervoor helpen op onze eigen terreinen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger landschapsbeheer of als monitor- of peilbuisvrijwilliger. Ook gidsen zijn van harte welkom! Daarnaast werken er ook veel groene vrijwilligers in aangesloten zelfstandige groepen, zoals hoogstambrigades en knotploegen. Zij lenen gereedschap vanuit de depots van Landschap Overijssel en wij voorzien ze van kennis en kunde waar nodig. Interesse?
In de Kop van Overijssel zie je prachtige voorbeelden van kleinschalig boerenlandschap. Op de stuwwallen bij Steenwijk en Vollenhove liggen de houtwallen nog altijd prachtig gevlochten in het landschap. Tal van dieren en planten profiteren van deze nog gave landschapselementen die in vroegere tijden als veekering dienden en voor het hout zorgden. In de buurt van Paasloo waan je je haast in het buitenland. Heel bijzonder zijn de eeuwenoude essenstoven in Steenwijkerwold.
In de Kop van Overijssel vind je het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een zeer belangrijk leefgebied voor soorten zoals de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern. Het gebied is ontstaan door mensenwerk. Het veen werd vanaf de Middeleeuwen afgegraven en tot turf te drogen gelegd. Overal is het patroon van weren (trekgaten) en ribben (legakkers) terug te vinden. Op sommige plaatsen werd te veel veen weggehaald en dit zorgde er voor dat onder invloed van wind en golven, grote meren (wieden) ontstonden.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!