De landschappen van Overijssel

grafheuvel en middeleeuws karrenspoor, Annie Keizer

Of je nu van de zandgronden in Salland komt, van het veen nabij Staphorst of van de Twentse stuwwal: de grond waar je bent geboren, het landschap waar je huis jarenlang heeft gestaan of daar waar bijzondere herinneringen liggen, bepaalt waar je je thuis voelt.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ontdek ze hier

In Overijssel kennen we zeven landschappen. Vanuit deze basis is de mens het land gaan bewerken met de mogelijkheden die het oerlandschap bood. Langzamerhand heeft het landschap zich verder ontwikkeld tot het huidige landschap. Ontdek hoe het landschap in jouw omgeving is ontstaan en welke sporen uit het verleden er nog zichtbaar zijn.
Kievitsbloemen langs het Zwartewater, Erik de Kruif

Voorbeeldgebieden van de landschappen

Al sinds de middeleeuwen hebben wij, mensen, moerasachtige gebieden en onbegaanbare bossen omgevormd tot akkers, gras- en bouwlanden. Zo ontstond een afwisselende lappendeken van landschappen met akkertjes en weilanden, omzoomd door houtwallen, singels, slingerende beekjes, boomgroepen en struikgewas. Om je kennis te laten maken met de verschillende landschappen in de provincie zijn goed geconserveerde voorbeelden bij de cultuurlandschappen gezocht. Met deze voorbeelden proberen we je enthousiast te maken om de landschappen te behouden. Onze medewerker Niek Oosterbaan heeft toen hij nog stagiair was, deze prachtige collectie samen met fotograaf Nico Kloek in beeld gebracht in een storymap waar we je graag doorheen laten bladeren.

Help mee!

De kennis van de verschillende landschappen zetten we in bij onze projecten in het landschap. Zo kunnen we het landschap, de geschiedenis ervan en de biodiversiteit versterken.