Vechtdal

Het Reestdal

Bruggetje in het Reestdal
Bruggetje in het Reestdal  Foto Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt het Reestdal. Een eeuwenoud kleinschalig landschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen met een interessante geschiedenis. De Reest slingert nog grotendeels in haar oorspronkelijke vorm door het landschap. Bezoek het Reestdal, laat je verrassen door de variatie in het landschap en zet een stap terug in de tijd.

Een gebied met een rijke historie

Bloeiende hooilanden, wuivend graan met blauwe korenbloemen, bos, heide en authentieke boerderijen. In het Reestdal geniet je van een mooi doorkijkje, het boerenleven, een veld met dotterbloemen of van het rustgevende geluid van het kabbelende water van de Reest. Het beekdal roept een gevoel op in andere tijden te leven. Het gebied kent veel historische elementen, zoals hakhoutbosjes, houtwallen, graanakkers en oude kerkenpaden. Deze elementen worden in standgehouden en beheerd zoals dit al eeuwenlang gebeurt. Mede door deze vorm van beheer is het Reestdal geworden zoals het nu is.

“Waar in Noord Nederland vind je nog zo’n puntgaaf beekdal? De Reest slingert hier al eeuwenlang in haar oorspronkelijke vorm door het landschap”
Hans Dijkstra, Terreinbeheerder Reestdal
Korenveld in bloei in het Reestdal
Korenbloemen  Foto David de Graaf
Haardennen, Rheestdal
Haardennen  Foto Nico Kloek
Het Reestdal
Lente in het Reestdal  Foto David de Graaf

De levensader van het Reestdal

Typisch voor het Reestdal is de kleinschaligheid. Op de kleine akkers vind je graansoorten, korenbloemen en kamille en op de iets hogere gronden schitteren klaprozen. En daartussen kronkelt en kabbelt de Reest. Ben je in de buurt van het dorpje Oud Avereest? Wandel dan langs de Reest en geniet van de hooilandjes en akkertjes. Geniet in de lente van het gezoem, gefladder en kleur op de prachtige hooilandjes vlak langs het riviertje De Reest.

De kabbelende Reest

Met een lengte van 37 kilometer markeert de Reest al eeuwenlang de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe. In de afgelopen 800 jaar is het beekdal in grote lijnen niet veranderd. Waar in Nederland tal van rivieren en beken zijn rechtgetrokken, is de Reest nog altijd een vriendelijk kronkelend riviertje. Dankzij de jaarlijkse overstromingen en de hoge waterstanden, worden de hooilandjes bemest en bloeit en zoemt het er in de zomer.

Oud Avereest, doorkijkje

Help mee het Reestdal te beschermen

Help mee
Reestdal Chantal Wachtmeester

NIEUW: biografie Reestdal

Samen met inwoners, ondernemers en overheden willen we het verhaal van de Reest vertellen. Want beschermen, beheren en gebruik van het Reestdal in de toekomst begint bij het besef van de historische ontwikkeling en de huidige waarden. De Reestdalbiografie vormt voor Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een zeer waardevolle basis voor het dagelijks en toekomstig beheer. Ook gebruiken we het om na te denken over de bredere toekomst van natuur, landschap, cultuurhistorie, recreatie en landbouw in het Reestdal en het gesprek daarover met andere betrokken organisaties zoals provincie, waterschap Drents-Overijssels delta, gemeenten en belangenorganisaties. Benieuwd naar deze biografie? Vraag hem nu gratis aan! Vul je gegevens in op het formulier onderaan deze pagina en ontvang een exemplaar digitaal per e-mail.

Reestdalbiografie ontvangen? Vraag hem gratis aan!

              Watersnip
              Watersnip  Foto Han Bouwmeester
              Zilveren Maan
              Zilveren Maan 
              Graspieper
              Graspieper  Foto Han Bouwmeester

              Ontdek het Reestdal

              Al wandelend door het Reestdal kom je bijzondere planten en dieren tegen. Het ijzerrijke grondwater dat vanuit de Reest aan de oppervlakte komt, zorgt ervoor dat soorten zoals de dotterbloem, zich hier erg thuis voelen. De zilveren maan is een unieke soort maar ook de adder voelt zich op de hoger gelegen plekken thuis. Eentje waarvoor je omhoog moet kijken en meestal eerst hoort is de graspieper. Je herkent hem door zijn karakteristieke roep en zang.

              Bruggetje de Reest

              Herinneringen uit de 13e eeuw

              In de 13e eeuw bestond het Reestdal uit gevaarlijke veenmoerassen en smalle dekzandruggen. Boerengezinnen probeerden in deze ruigte een bestaan op te bouwen. Verspreid over het landschap ontstonden kleine buurtschappen. Het eerste kerkje werd gebouwd in 1236 en werd gebruikt door mensen uit de wijde omgeving. Kerkgangers moesten uren door het ruige landschap lopen om de kerk te bereiken. Zo ontstonden kerkenpaden, vaak slingerend door het landschap over de net iets hoger gelegen ruggen. Om de inwoners aan de Drentse zijde ook toegang te bieden tot de kerk, werden bruggetjes aangelegd.

              Natuurwerkgroep de Reest

              Natuurwerkgroep de Reest

              Natuurwerkgroep de Reest is een actieve vrijwilligersgroep die zich al 40 jaar met veel betrokkenheid inzet voor het behoud van natuur en landschap in het Reestdal. Ze houden zich bezig met wilgenknotten, onderhoud aan heide en het snoeien van hagen.

              Bezoekerscentrum de Wheem

              Bezoekerscentrum de Wheem

              Middenin het Reestdal, in Oud Avereest, ligt Bezoekerscentrum De Wheem. Deze authentieke boerderij en vroegere herberg is de moeite waard om te bezoeken en tevens het ideale vertrekpunt om de omgeving te ontdekken. Het bezoekerscentrum wordt bemenst door vrijwilligers van Landschap Overijssel die activiteiten organiseren en begeleiden. Ook informeren zij je graag. Naast mooie exposities en interessante informatie, kan je hier terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge of de echte Reestdalkoek.

              Speelnatuur de Wheem

              Speelnatuurpad De Wheem

              Bij het bezoekerscentrum vind je het speelnatuurpad van Bas de Das. Open de toegangspoort tot het pad van Bas de Das en maak kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. Aan het einde van de route kom je uit op de speelplek, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, klimmen, klauteren en hutten bouwen. Een leuk en vrij toegankelijk speel-, ontdek- en belevingspad voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

              • Honden zijn hier niet toegestaan.
              Haardennen, Rheestdal

              De Haardennen

              De Haardennen is een bijzonder stukje bos en heide, vlak bij het riviertje de Reest. De zandweg die vanaf de grotere weg naar De Haardennen leidt, herinnert aan de schapen die over het pad, de heide in werden de gedreven; de schapenstreek. Het zand kon er gaan stuiven en dat leidde tot stuifduintjes. Vandaar de benaming Haardennen. Want ‘Haar’ betekent hoogte en ‘dennen’ zijn de bomen die je hier veel vindt. Geen bergen dus, maar De Haardennen liggen wel net iets hoger dan de omgeving en je wandelt er voortdurend iets omhoog of iets omlaag.

              Impressie_Streitenvaart_tbv Bouwbord hoge res

              Vledders en de Leijerhooilanden.

              Wist je dat er tussen Staphorst en IJhorst een prachtig natuurgebied ligt met een rijke historie? Een natuurgebied waar door de jaren heen vele natuurwaarden zijn verdwenen? We grijpen een prachtige kans aan, om de natuur uit oude tijden terug te brengen. Door het omhoog brengen van de grondwaterstand in dit gebied, kunnen niet alleen planten, maar ook dieren als de watersnip, otter en de zeldzame kraanvogel hier terugkeren!

              Eropuit