Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november vond de 24e editie van de Nationale Natuurwerkdagen plaats. In Overijssel zetten maar liefst 1300 enthousiaste vrijwilligers, waaronder 450 kinderen, zich op 45 verschillende locaties in voor natuur dichtbij huis. In bossen, heidegebieden, stadsparken en buurttuinen werkten buurtbewoners, scouts, sportverenigingen, vriendengroepen en gezinnen zij aan zij om de natuur een handje te helpen. Er werden wilgen geknot, bollen en bomen geplant, insectenhotels gebouwd, en tal van andere natuurklussen uitgevoerd die bijdragen aan het behoud en herstel van de natuur in Overijssel.
Zorg voor het landschap steeds vaker in vrijwilligershanden
In Overijssel hebben vrijwilligers afgelopen weekend op 45 locaties met elkaar de handen uit de mouwen gestoken voor natuurbehoud. Een dag vol samenwerking en betrokkenheid, met de inzet van 850 volwassenen en 450 kinderen. Samen werkten zij aan het verbeteren van het leefgebied voor amfibieën en reptielen door poelen schoon te maken, broeihopen om te keren en heide op te schonen. Ook gingen deelnemers aan de slag voor insecten, zoogdieren en vogels, waarmee zij een waardevolle bijdrage leverden aan het herstel van natuur en biodiversiteit.
Samen dichtbij huis
Dit jaar stond de Nationale Natuurwerkdag ook in het teken van ontmoeting en samenwerking voor natuur dichtbij huis. Gedeputeerde Maurits von Martels van Landbouw & Natuur gaf het startsein op landgoed Rechteren in Dalfsen. In zijn eigen woonplaats werkte hij samen met vrijwilligers van Landschap Overijssel en een grote groep scouts aan het openhouden van de heide, een belangrijke taak voor het behoud van dit unieke landschap.
Werken in de natuur verbindt
De ontmoeting tussen oudere vrijwilligers en jonge deelnemers bracht beide groepen veel energie. “Het is geweldig om te zien hoe deelnemers van alle leeftijden zich met zoveel enthousiasme inzetten voor de natuur,” zegt Ronald Krabbenbos, manager Landschap & Erfgoed bij Landschap Overijssel, die zelf ook de handen uit de mouwen stak op landgoed Rechteren.
Betrokkenheid van jongeren essentieel
De bijdrage van kinderen aan natuurklussen is van groot belang. “Ik ben ontzettend blij dat er zoveel kinderen meedoen,” legt Krabbenbos uit. “Oudere generaties zijn vaak niet opgegroeid met het besef dat natuur kwetsbaar is. Het is belangrijk om deze generatie vroeg het belang van natuurbehoud bij te brengen. Door ze te betrekken bij natuurklussen, maak je ze mede-eigenaar van de natuur.”
Het hele jaar door natuurklussen
Voor wie na dit weekend nog een keer wil helpen, is www.natuurklus.nl gelanceerd. Op deze website zijn het hele jaar door natuurklussen in de buurt te vinden. Wil je vaker aan de slag als vrijwilliger? Bij Landschap Overijssel zijn er tal van mogelijkheden: word gastheer/vrouw, gids, depotbeheerder of sluit je aan bij de zeis- en hoogstambrigade. Ontdek de verschillende opties en zet je passie voor natuur en landschap om in concrete actie. Voor meer informatie, kijk op www.landschapoverijssel.nl/vrijwilligerswerk.