Waar staan we nu?
In 2021-2022 is het bos ten oosten van de Oude Raalterweg uitgedund en daarna een deel van de strooisellaag verwijderd. Het heidezaad dat nog in de grond zat, kiemt daardoor beter. Bij het ‘ravijn’ en bij het Theehuis zijn zogeheten heidecorridors aangelegd. Deze verbinden kleinere heidevelden met elkaar zodat dieren als het heideblauwtje en de zandhagedis elkaar weer kunnen bereiken. Ook zijn de stuifzandruggen op de zuidhelling vergroot.
In het najaar van 2022 zijn we verder aan de slag gegaan in het hart van Park 1813. Hier hebben we de Natura2000-opgave gecombineerd met een aanpassing op het oorspronkelijke landschapsontwerp van Pieter Wattez. De afgelopen periode hebben diverse specialisten - zoals een landschapsarchitect, cultuurhistoricus en ecoloog - zich over het ontwerp gebogen. Dit heeft geleid tot een breed gedragen plan.
Stukken bos hebben plaatsgemaakt voor twee heidecorridors, waarbij de oorspronkelijke lanen zoveel mogelijk intact zijn gebleven en zijn versterkt. De gebogen paden zijn aangelegd volgens een eerste niet-uitgevoerde ontwerpversie van Pieter Wattez rond 1918, met mooie vergezichten en doorkijkjes. Op die manier hebben we in de geest van Pieter Wattez zowel beide heidecorridors als de beleving van het nationale vrijheidspark versterkt.
Naast Park 1813 zijn we aan de slag gegaan met kleine stukken bij de camping De Lemeler Esch en op de Zuidhelling, in de buurt van het vakantiehuisje van Landschap Overijssel. In totaal is hier ongeveer 20 hectare bos omgevormd naar heide. Na het verwijderen van de strooisellaag en de stobben, hebben we heidemaaisel opgebracht en later ook kalk en steenmeel. Zo kan de heide hier weer goed groeien.
Met de uitgevoerde werkzaamheden van de afgelopen vier jaar hebben we het gevarieerde heidelandschap op de Lemelerberg versterkt. Tijdens een afsluitende excursie zijn we met geïnteresseerden de Berg overgelopen om de resultaten van het natuurherstel te bekijken.
Heide ontwikkeling
De herstelde heide op de Archemerberg ontwikkelt zich al volop! Ook planten zoals bosbes en pilzegge profiteren van de heide uitbreiding en keren hier terug. De jeneverbesstruiken die er staan, groeien én kiemen weer dankzij meer licht en ruimte. En...nachtzwaluwen en boomleeuweriken hebben de weg terug ook gevonden. Ze vinden hier precies de leefomgeving waar ze zo van houden.
Verbeteren van de heide met steenmeel
Naast vermesting, verdroging en versnippering, is verzuring één van de grootste bedreigingen voor de natuur. Door de aanhoudende stikstofneerslag verzuurt de heide en de bodem. Als gevolg hiervan kunnen de aanwezige nutriënten in de bodem zoals kalium, calcium en magnesium, niet meer worden opgenomen. Om de heide weerbaarder te maken tegen verzuring, strooien we steenmeel over de heide uit. Met het uitstrooien van steenmeel dragen we voor een deel bij aan het verbeteren van de mineralenbalans in de bodem en creëren we een sterker heidelandschap. Maar om de verzuring duurzaam tegen te gaan, zal de uitstoot van stikstof teruggedrongen moeten worden.
Provincie Overijssel: Het heidelandschap, divers en uniek!
Bekijk onderstaande animatie voor meer informatie over de diversiteit en het belang van herstel van het heidelandschap.
Heeft u nog vragen?
Welke planten en dieren komen er voor op de Lemelerberg? Wie voert de natuurherstelmaatregelen uit? Waarom is heideontwikkeling belangrijk? Antwoorden op deze en nog veel meer 'veel gestelde vragen' vindt u hier! Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de projectleider of beheerder . De gegevens vindt u in het kader bovenaan deze pagina.