Nieuws

Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'

Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'  Foto Cecile Bögels
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ons prehistorische landschap is niet altijd zichtbaar. Archeologische sporen zitten vaak onder de oppervlakte. Binnen het project ‘Onze buren uit de prehistorie’ onthullen wij het prehistorische landschap van Noordoost Twente via een serie podcasts, vlogs, foto’s, kaarten, tekeningen, routes en een publicatie. Op 18 juli 2024 is het eerste exemplaar van de publicatie 'Onze buren uit de prehistorie' overhandigd aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

Prehistorisch landschap

Tussen Ootmarsum en Uelsen ligt een verdwenen wereld van een prehistorische beschaving waarvan we de naam inmiddels niet meer kennen. Soms zien we nog een tipje van de sluier in de vorm van een grafheuvel of raatakker. Daar kunnen we ons - met enige moeite - nog een beeld vormen van de prehistorische mens. Als een soort ‘buur’ die we niet goed kennen, maar die toch al zo’n 5000 jaar naast ons woont. Een team van erfgoedspecialisten deed afgelopen jaar onderzoek naar de verdwenen wereld van deze prehistorische beschaving. De bevindingen kun je beluisteren via een serie podcasts.

Fotoshoot, tekeningen en routes

Bijzonder aan de projectaanpak is dat er naast kaartanalyses, expertinterviews en veldonderzoek ook een fotoshoot aan te pas kwam. Om nog dichter op de huid te komen van onze prehistorische buren, gaven we ze letterlijk een gezicht via een fotoreportage in een living history-setting. Daarnaast is een serie tekeningen gemaakt van zowel het prehistorische landschap als de mens daarin. Ook kun je via een drietal routes in het gebied ervaren hoe de mens in dit prehistorische landschap leefde.

Publicatie met onderzoeksresultaten

Tot slot is nu de publicatie met de onderzoeksresultaten van het project gereed. Hierin lees je hoe de grafheuvelbouwers uit de oostelijke bossteppe hun entree maakten in het gebied tussen Mander en Uelsen en hoe ze hier een ander DNA, een nieuwe cultuur, taal en begraafrituelen brachten. Hoe ze hun akkers verbouwden en wat ze aten. En ook hoe ze het landschap veranderden met hun grafheuvels, palenkransen, allees en later urnenvelden. De publicatie geeft ook een inkijkje in hun handelspatronen; ook in die tijd waren er al handelswegen en vaarroutes.

Gratis digitaal exemplaar

Tijdens een bijzondere boekpresentatie tussen de grafheuvels en raatakkers van Mander, is op 18 juli 2024 het eerste exemplaar van de publicatie overhandigd aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Voor geïnteresseerden is een gratis digitaal exemplaar beschikbaar. Je vraagt hem eenvoudig aan via onderstaande knop.

Publicatie

Bestellijst gedrukte versie eindpublicatie

Ontvang je liever een gedrukt exemplaar? We hebben een beperkt aantal exemplaren op voorraad, verkrijgbaar voor de kostprijs (rond €25) en eventuele verzendkosten. Bij voldoende belangstelling verzorgen we een tweede druk. Stuur ons een mail en geef daarin aan hoeveel exemplaren je wilt ontvangen en of je deze komt ophalen in Dalfsen of toegestuurd wilt krijgen. De uitvraag voor de tweede druk stopt op 31 oktober 2024.

Michael Sijbom & Gert Harm ten Bolscher
Michael Sijbom & Gert Harm ten Bolscher  Foto Cecile Bögels
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'  Foto Cecile Bögels
Martijn Horst - boekpresentatie
Martijn Horst - boekpresentatie  Foto Cecile Bögels
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'  Foto Cecile Bögels
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'
Boekpresentatie 'Onze buren uit de prehistorie'  Foto Bettine Baas


Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Verhaal van Overijssel, Het Cultuurfonds, Nationale Postcode Loterij, Bronzezeithof.de

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!