Ons prehistorische landschap is niet altijd zichtbaar. Archeologische sporen zitten vaak onder de oppervlakte. Via het project ‘Onze buren uit de prehistorie’ onthullen wij het prehistorische landschap van Noordoost Twente. Op basis van de onderzoeksresultaten gaan we in de slotfase van het project aan de slag met visualisaties van het prehistorische landschap in Noordoost Twente.
Prehistorisch landschap in kaart gebracht
Erfgoedspecialist Martijn Horst tekende het prehistorische landschap rond de stuwwal van Ootmarsum en Uelsen in op de kaart. Opvallend om te zien wat er gebeurt als de Nederlands-Duitse grens niet wordt aangegeven; dan zie je een groot aardkundig 'eiland' tussen de Dinkel, de Vecht en het inmiddels grotendeels verdwenen veengebied. Samen met de overgebleven grafheuvels en raatakkercomplexen geeft dit houvast bij de invulling van de puzzel hoe de prehistorische mens uit de brons- en ijzertijd leefde in dit landschap.
Serie tekeningen
Illustrator Ronald van der Heide maakte voor dit onderzoeksproject een serie tekeningen, waaronder een vogelvluchttekening van hde stuwwal tussen Ootmarsum en Uelsen in de prehistorie en detailtekeningen van een raatakkercomplex en het opwerpen van een grafheuvel:
Publicatie
Alle resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een publicatie over het prehistorische landschap van Noordoost Twente. Hierin lees je hoe de grafheuvelbouwers uit de oostelijke bossteppe hun entree maakten in het gebied tussen Mander en Uelsen en hoe ze hier een ander DNA, een nieuwe cultuur, taal en begraafrituelen brachten. Hoe ze hun akkers verbouwden en wat ze aten. En ook hoe ze het landschap veranderden met hun grafheuvels, palenkransen, allees en later urnenvelden. De publicatie geeft ook een inkijkje in hun handelspatronen; ook in die tijd waren er al handelswegen en vaarroutes. Interesse? Vraag een gratis digitaal exemplaar aan via de link: