Water en riet wisselen elkaar af in de voormalige veenafgravingen. Minstens zo aantrekkelijk zijn de stuwwallandschappen rondom Steenwijk en het hoge land van Vollenhove en het typische slagenlandschap met de langgerekte percelen omzoomd door Elzensingels bij Staphorst en Rouveen.
In de voorlaatste ijstijd werd de grond als een bulldozer vooruitgeschoven door het ijs. De stuwwallen in de Kop van Overijssel werden gevormd. Verder kenmerkt de regio zich vooral de laagveenmoerassen van de Wieden en de Weerribben. In het westen bevindt zich door de ligging aan de voormalige Zuiderzee een zeekleilandschap. Lees meer over de landschappen van Overijssel
In de uitgebreide veenmoerassen van Wieden en Weerribben komt de grootste populatie otters voor van Nederland. Weidevogels, waaronder de kievit vind je op de vele weilanden die je in de Kop en rondom Staphorst vindt. Rondom Staphorst vind je de bijzondere wilde narcis. Lees meer over planten en dieren in Overijssel
Wil jij meehelpen met behoud en herstel van de Kop van Overijssel? Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen actief in de Kop van Overijssel! Je kunt bijvoorbeeld denken aan het knotten van wilgen, snoeien van hoogstamfruitboomgaarden of het schonen van poelen. Dit is zomaar een greep uit het grote aanbod van vrijwilligersklussen. Ook helpen we mee met ontwikkelingen in het landschap zoals het plaatsen van vlotjes voor de zwarte stern en de weidevogelbescherming.
De kop van Overijssel en Staphorst is een bijzonder gebied, de hoge stuwwallen met relicten als pingoruïnes, de waterrijke Wieden en Weerribben en de bijzondere smalle agrarische ontginningspercelen met de elzensingels bij Staphorst maken dit een zeer interessante streek voor erfgoed.
Lees meer over erfgoed en aardkundige waarden in Overijssel