Welkom in de natuurterreinen van Landschap Overijssel. Wij vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten: natuur is gezond en het geeft rust. Maar de natuur is ook kwetsbaar. Een goede balans tussen het beleven en beschermen van de natuur is nodig; voor de planten en dieren, maar ook voor andere bezoekers. Sommige activiteiten zorgen voor verstoring, voor de planten en dieren die er leven. Daarom gelden er een aantal regels voor jou als bezoeker.

Blijf op de paden

Als bezoeker ben je te gast in de natuur, wat je reden van je bezoek ook is. We dragen samen de verantwoordelijkheid om goed voor de natuur te zorgen. Blijf tijdens je bezoek altijd op de paden om de natuur en dieren zo weinig mogelijk te verstoren. Respecteer de dieren die er leven en houd rekening met andere bezoekers.

Neem afval mee naar huis

Laat tijdens je bezoek geen afval achter in de natuur. Achtergebleven afval is niet alleen schadelijk voor de natuur, het is ook gevaarlijk voor de dieren die er leven. Zo kunnen bijvoorbeeld vogels het afval gebruiken als nestmateriaal en hun jongen hierin verstrikt raken. Het meeste afval vergaat niet en blijft voor altijd achter in de natuur.

Honden aan de lijn

In de natuurterreinen waar honden zijn toegestaan, ben je als bezoeker verplicht je hond aan te lijnen. Ondanks deze regel komt het met regelmaat voor dat loslopende honden (jonge) vogels pakken, reeën of schapen opjagen of op zijn ergst: één of enkele doodbijten. Wandelen met je hond in de natuur is heerlijk, maar houd je aan de geldende regels. Gebruik bijvoorbeeld een flexlijn, hiermee geef je de hond de ruimte en bescherm je de natuur. Het toezicht en handhaving op het naleven van deze regels is in handen van onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's).

Geen natuurbezoek in het donker

Bezoek de natuur alleen bij daglicht. De nacht is net als bij mensen, een belangrijk moment voor dieren om alleen te zijn. Ga ook voor je eigen veiligheid niet ‘s-nachts de natuur in.

Extra voorzichtig in broedseizoen

Vooral in het voorjaar, tijdens het broedseizoen, is de natuur kwetsbaar. Het is belangrijk dat we de leefwereld van dieren en hun jongen zo min mogelijk verstoren. Zodra mensen in de buurt komen van vogels, vliegen ze weg en dit kost vogels veel kostbare energie. Energie die ze goed kunnen gebruiken om hun jongen te voeden en beschermen tegen gevaar. Ze zijn vaak langere tijd weg en laten hun jongen alleen achter. De jongen krijgen hierdoor minder voedsel binnen dan ze nodig hebben. In het ergste geval keren ze niet terug.

Activiteiten in de natuur

Naast de belangrijkste hoofdregels, gelden er aanvullende gebiedsregels van Landschap Overijssel. Op deze manier weet je precies wat er wel en niet mag en waarvoor je toestemming nodig hebt van de beheerder van het gebied.