Het Natura 2000-gebied Manderheide maakt deel uit van het grotere gebied Springendal – Dal van de Mosbeek. De natuur wordt op deze plek afgewisseld door agrarische akkers en weiden. De ingrepen in dit hele gebied zijn gericht op het herstellen en behouden van heidegebieden en de bijzondere natuur in de beekdalen. Het veelvoud aan eigenaren en belangen maakt het gebiedsproces niet gemakkelijk. Toch zijn er al verschillende stappen gezet, waaronder op de Manderheide.
Waar staan we op de Manderheide?
De werkzaamheden op de Manderheide bestaan uit drie fasen, waarvan Fase 1 in 2020-2021 is uitgevoerd. Er zijn grote stukken bos verwijderd om ruimte te maken voor heide, er zijn poelen voor de kamsalamander hersteld en aangelegd, houtwallen hersteld en opnieuw aangeplant, kiemende jeneverbessen beschermd en het gebied is ‘ingericht’ voor de komst van een kleine kudde heidekoeien.
“Het wordt niet één grote paarse vlakte maar een natuurlijk gevarieerd heidelandschap”
Wat staat er nog te gebeuren?
Fase 2 start rond half augustus 2022 en loopt door tot maart 2023. De werkzaamheden concentreren zich deze keer in het gebied tussen de Uelserweg en de klootschietbaan en langs de Duitse grens. Ook hier maakt bos plaats voor heide. De stobben (boomstronken) die achterblijven, worden verwijderd zodat de heide later goed maaibaar is. Na het kappen, frezen en zagen, wordt de strooisellaag (dit zijn gevallen en (half)verteerde naalden, takjes en bladeren) weggeharkt en de ‘kale’ bodem voorzien van een kalklaag. Het heidezaad dat nog in de bodem zit en zal gaan kiemen, krijgt daarmee een optimale start.