Landschap Overijssel zet zich niet alleen in voor natuurbeheer, maar ook voor behoud van cultureel erfgoed dat het landschap betekenis geeft en waardevol maakt. Molens zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap. Molens die we sinds begin jaren zestig in eigendom hebben zijn Watermolen Bels en Watermolen Frans in het Dal van de Mosbeek. Sinds 2021 is Landschap Overijssel ook de trotse eigenaar van nog drie Twentse molens: De Mast (Vasse), Frielink (Fleringen) en Oude Hengel (Ootmarsum).

Koren- en oliemolens

Watermolen De Mast in Vasse staat bekend als korenmolen, maar vermoed wordt dat deze ook als oliemolen werd gebruikt voor het persen van olie uit zaden. Ook de windmolens Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum waren in gebruik als korenmolens.

Oude productiemethoden

Veel molens zijn inmiddels verdwenen. En dat is jammer, want daarmee verdwijnen karakteristieke, landschappelijke objecten en bovendien de verhalen over oude productiemethoden. De molens die er nu nog staan, houden we daarom graag in ere. Samen met een heleboel vrijwilligers zorgen we er voor dat de molens weer graan kunnen malen, onderhouden worden en ... door het publiek bewonderd!