Nieuws

Het Reggedal in bloei

Margrieten
Foto Henkjan Kievit
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Om de natuur langs de Regge te versterken, heeft Landschap Overijssel in 2022 stroken in het Reggedal ingezaaid met een kruidenrijk zadenmengsel. Deze inheemse kruiden maken het Reggedal gevarieerder en dat is goed voor de biodiversiteit. Nu 3 jaar later zijn de resultaten zichtbaar en bloeien momenteel margriet, weegbree en knoopkruid volop.

Variatie dankzij kruiden

Door het voormalige landbouwkundig gebruik waren veel kruiden en bloemen in het gebied verdwenen. Om de biodiversiteit te vergroten, heeft Landschap Overijssel in het voorjaar van 2022 in totaal 3,5 hectare ingezaaid met een kruidenrijk mengsel. Er is bewust gekozen voor inheemse kruiden omdat deze zorgen voor meer variatie in de door grassen overheerste vegetatie en voor meer structuur (hoog-laag, dicht-open). Het is een stimulans voor de biodiversiteit omdat het voeding is voor wilde bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en andere insecten en is het goed voor het bodemleven. Daarnaast is het een prachtig gezicht.

Dominante soorten

Het mengsel dat is gebruikt bestaat uit 23 soorten, waarvan momenteel lokaal enkele soorten dominant aanwezig zijn. “Wanneer je het Reggedal bezoekt en langs de kruidige kernen wandelt, valt nu vooral de margriet op. Ook gewoon barbarakruid in de gele kleur (voorjaar), knoopkruid (begint nu te bloeien), weegbree en sint-janskruid (bloeien nu en zijn bescheiden aanwezig) en later in het jaar de wilde peen kom je verspreid in het gebied tegen”, vertelt beheerder Evert Dijk. Hij is matig tevreden over het resultaat. “Het grote gros staat er goed bij maar niet alle 23 soorten zijn overal opgekomen en dat is natuurlijk jammer. Het inzaaien van kruiden in de bestaande zode na deze gefreesd te hebben is op zich al een uitdaging, Daarnaast ben je ook nog eens erg afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden. Daarbij is de concurrentie van andere aanwezige soorten, zoals grassen, distels en ridderzuring erg groot,” legt Dijk uit. “Dat tezamen bepaalt het succes per kruidige kern”.

Verwijderen van rasters

De kruidige kernen zijn praktisch in onderhoud. Koeien en pony’s begrazen grote delen van het Reggedal en onderhouden zo mede het landschap. Om de ingezaaide stukken in de beginfase te beschermen zijn er rasters geplaatst. Hierdoor kunnen de kruiden optimaal groeien en zaad zetten. Nu de kruiden drie jaar groeien en sterker zijn, worden de aangebrachte rasters in oktober verwijderd. Vanaf dat moment worden de kruiden een onderdeel van het begrazingsbeheer. De koeien en pony’s die het gebied begrazen nemen de zaden mee onder hun hoeven, in hun vacht en via hun spijsvertering. Op de ene plek wordt het gegeten en op weer een andere plek wordt het uitgepoept, wat zorgt voor verdere verspreiding in het gebied.

sint-janskruid
sint-janskruid  Foto Nico Kloek
Margrieten
Foto Henkjan Kievit

Dankbaar voor giften en donaties

In het najaar van 2020 deed Landschap Overijssel de oproep om te helpen bij de aanleg van kruidige kernen in het Reggedal. De respons was enorm. Naast giften van donateurs hebben lokale ondernemer Ben & Jerry’s en de gemeente Hellendoorn een substantieel bedrag gedoneerd: € 20.000. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen willen investeren in hun natuurlijk leefomgeving en de biodiversiteit,” zegt Dijk trots. Om deze gevers te bedanken en te betrekken bij dit project, kregen ze onlangs de kans om samen met Dijk het gebied in te gaan om de resultaten met eigen ogen te zien, meer informatie te krijgen en vragen te stellen.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!