De Regge ontspringt bij Diepenheim om zo’n 60 kilometer verder uit te monden in de Vecht bij Ommen. Een gebied dat de afgelopen 20 jaar robuuster is geworden dankzij het Reggeherstelproject. Via kruidenrijke kernen willen we het gebied verder versterken. Het gebied bij Notter en Zuna noemen we 'Midden Regge'.
In de periode van 2010 tot 2014 zijn in dit gebied maatregelen getroffen om de natuurlijke loop van de Regge terug te brengen. Het doel: het vasthouden en geleidelijk loslaten van water bij hevige regenval. Ook mag de Regge op bepaalde plekken (gecontroleerd) buiten de oevers treden. En door haar bochten, vormt de rivier voortaan weer zelf het landschap; buitenbochten worden steiler (afkalven) , binnenbochten licht glooiend (aanzanden).
Herstel van het Beekdal
Sinds 2017 zijn er, na overdracht uit de Landinrichting Rijssen, enkele gronden bij Notter en Zuna in eigendom van Landschap Overijssel bij gekomen. Het doel is hier om het ecosysteem en de hydrologische situatie van het beekdal zo goed mogelijk te herstellen. Maatregelen die we nemen zijn het dempen en ondieper maken van sloten, het verwijderen van duikers en we proberen het water langer vast te houden. Ook maken we de oevers van de binnenbochten van de Regge minder steil. Allerlei plantensoorten die het door verdroging moeilijk hebben, ook 'gewone' soorten als de pinksterbloem, doen het goed op flauwere oevers. Daarnaast is een oude es hersteld en werken we aan steilranden voor de meidoorn, sleedoorn en hondsroos. Op dit moment zijn sommige delen van de Midden Regge bij Notter en Zuna nog een zanderige vlakte. Maar we hopen binnenkort de eerste tekenen van ecologisch herstel te zien!
Werken aan een robuuster landschap
Een landschap met een grote verscheidenheid aan soorten is robuuster en kan extreme omstandigheden beter aan dan een soortenarm landschap. Jacob van der Weele, ecoloog van Landschap Overijssel, geeft aan dat zo'n grote verscheidenheid aan soorten niet zomaar ontstaat: "Langs de Regge is lange tijd geboerd. Percelen die vanuit een landbouwfunctie zijn omgevormd naar natuur, zijn eerst nog soortenarm. Kruiden, insecten en vogels komen helaas pas na jaren terug in het landschap. Als eerste keren de planten (kruiden) terug. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van hoeveel zaden er nog aanwezig zijn in de bodem. Hier rond de Regge was dat vrij beperkt en daarom hebben we een inheems kruidenmengsel ontwikkeld. Via een éénmalige ingreep kunnen de kruiden kunnen zich verspreiden naar andere plekken. Door middel van pleksgewijs maaien (en hiermee juist voedingsstoffen af te voeren), begrazing en verbeteren van de grondwater situatie, ontstaan betere groeiplaatsen voor tal van soorten. Daarmee zullen ook insecten en vogels terugkeren, al duurt dit vaak langer en is dit natuurlijk ook van andere omstandigheden afhankelijk. Voor de begrazing van de kruidenrijke oevers worden koeien en soms aanvullend daarop ook pony’s ingezet."