Erfgoed

Gebouwd erfgoed

103332-GS, vroege voorjaar, De Horte-3
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Onze omgeving zit barstensvol elementen die onze voorouders er in hebben ‘gezet’. In elke regio weer wat anders, omdat je een veengebied nu eenmaal niet op dezelfde manier kunt inrichten als een zandgebied. Zo kreeg elke streek z’n eigen gezicht, met gebouwen en 'bouwsels' zoals boerderijen, molens en bruggetjes tussen akkers, weilanden, moerassen of dijken. De mensen die er zijn opgegroeid voelen zich er voor altijd mee verbonden.

Landschap Overijssel beheert en beschermt niet alleen natuurterreinen, maar ook bepaalde gebouwen. Dat doen we omdat deze gebouwen een relatie hebben met het landschap, zoals historische boerderijen, molens of landhuizen.

Wat is gebouwd erfgoed?

Bij 'gebouwd erfgoed' denken we meestal aan (onroerende) monumenten; gebouwen waarvan we het waard vinden dat ze behouden blijven, bijvoorbeeld vanwege hun (wetenschappelijke) waarde of schoonheid. De gebouwen die Landschap Overijssel in beheer heeft, hebben met elkaar gemeen dat ze het verhaal vertellen over het landschap in Overijssel.

Van boerderijen tot en met bruggetjes

Het zijn (historische) gebouwen met verschillende functies. Denk aan oude boerderijen, molens of hooischuren met een agrarische productiefunctie. Of aan gebouwen met een woonfunctie, zoals landgoederen met daarop landhuizen of kastelen. Maar ook klein erfgoed zoals een waterput, bruggetje of dodenhuisje vertelt vaak veel over onze cultuurgeschiedenis. Het zijn kenmerkende elementen voor bepaalde landschapstypen. Helaas dreigen ze op veel plekken te verdwijnen.