Klein erfgoed, zoals bruggetjes, waterputten, kerkenpaden en lanen, vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Het zijn kenmerkende elementen voor bepaalde landschapstypen. Helaas dreigen ze op veel plekken te verdwijnen. Landschap Overijssel en Monumentenwacht werken samen om dit erfgoed te herstellen en onder de aandacht te brengen. Een van die objecten is de Kloosterput bij Sibculo.

Kloosterput Sibculo

In Sibculo stond in de middeleeuwen een machtig Cisterciënzer klooster. Het werd in de 16e eeuw afgebroken, maar was van grote betekenis voor de ontstaansgeschiedenis van dorpen als Sibculo, Kloosterhaar en Vroomshoop en de landschapsinrichting. Gezichtsbepalend element op het kloosterterrein is een kloosterput die is gebouwd in opdracht van textielbaron Van Heek. Hij liet zich inspireren door een waterput die hij zag op reis door de Alpen. De put is na zijn dood, in 1928, gebouwd op de plek waar waarschijnlijk de oorspronkelijke waterput van het kloostercomplex stond. Onder de grond is de put uit Bentheimer zandsteen opgetrokken.

Herstel

De overkapping van de put was dringend aan herstel toe. In het najaar van 2019 is gestart met de restauratie van de houtconstructie die de kap draagt. De eiken staanders zijn behouden en gerestaureerd en andere houten onderdelen zijn vervangen. Ook is de kap vernieuwd. De dakpannen zijn zijn speciaal gebakken door de firma Dijkstra in Sneek. Benieuwd naar het resultaat? Je vindt de kloosterput op deze route: