Is het je weleens opgevallen dat stukken land in agrarisch gebied worden omlijst door bomensingels, houtwallen en sloten? Dat netwerk van landschapselementen noemen we de groenblauwe dooradering.
Landschapselementen zoals singels, sloten, beken, weteringen, houtwallen en bomenrijen hebben verschillende functies in het landelijk gebied. Het zijn plekken waar planten en dieren kunnen schuilen en waar ze zich langs kunnen verplaatsen. Het vormt een belangrijke basis voor biodiversiteit. Ook dragen landschapselementen bij aan de belevingswaarde van het landschap. Elk landschapstype heeft zijn eigen kenmerkende elementen, die mede de identiteit van de plek bepalen.
Het gaat bij de term groenblauwe dooradering niet om de hoeveelheid natuurgebieden. Het netwerk van 'groene en blauwe elementen' vormt juist de verbinding tussen de natuurgebieden in het agrarisch cultuurlandschap.
Bron: naar Research Instituut voor de Groene Ruimte Wageningen
Basis voor biodiversiteit
Een groenblauwe dooradering draagt bij aan een brede biodiversiteit als het functioneert als een netwerk. Deze netwerkfunctie werkt goed als:
- De afstanden tussen elementen niet te groot zijn.
- De kleinere elementen in verbinding staan met grotere leefgebieden.
- Elementen goed ontwikkeld zijn. Dat betekent dat groene elementen bij voorkeur een kruidlaag, struiklaag en boomlaag, en inheemse soorten bevatten.
- Blauwe elementen een natuurlijke oever hebben en lage gehalten aan meststoffen en bestrijdingsmiddelen bevatten.
Tijd voor actie
Overijssel kent de laatste honderd jaar een vergroving van het landschap. Het groenblauwe netwerk verliest aantoonbaar zijn fijnmazige opbouw. De huidige groene dooradering is 42% minder dan in 1900. Nog altijd verdwijnt iedere tien jaar 132 hectare aan kleine landschapselementen.