In de natuur gebeurt van alles!

Lemelerberg, zomer 21 - kinderen  (5)
Lemelerberg  Foto Amber Berkhof

Welkom op onze kinderpagina! Ontdek je eigen omgeving samen met kinderen: ga lekker buiten aan de sla, maak een ommetje, ga lekker ravotten in het bos of ga samen op verkenning aan de hand van een boek of film. Wij inspireren je graag met diverse tips!

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het is winter!

In de winter is het vooral koud! Door de stand van de aarde is het noordelijk halfrond in de winter verder weg van de zon en dat merk je temperatuursgewijs. We kunnen daarom sneeuw en ijs verwachten. Wij delen graag lees- en kijktips voor dit kleurrijke seizoen! Bekijk onze boekentips en lees je kinderen voor en leer ze alles over hun eigen leefomgeving en inspireer ze om er vaker op uit te gaan. Kijk samen naar Beestenbrigrade: een vrolijk, inspirerend en educatieve tv-programma voor kleuters, waarin dierenwelzijn en het zorgen voor dieren en natuur centraal staat.

Loep paddenstoel

De natuurherkenner in je broekzak

Ga op pad met de ObsIdentify app, want deze handige app herkent alles uit de natuur. Hoe heet deze paddenstoel? Welke pootafdrukken kun je in de sneeuw vinden? Maak een goede foto van een onbekend levend organisme en de app vertelt je wat het (naar alle waarschijnlijkheid) is, hoe het heet en waar het leeft. Je kunt er ook voor kiezen om je waarnemingen op te slaan in de landelijke database van Waarnemingen.nl. Deze pagina bevat een schat aan informatie voor de natuurwetenschap. Het is dus niet alleen leuk voor tijdens een wandeling, maar ook nog eens heel erg nuttig!

Vogelkerstslinger

Knutseltips

Lekker struinen in het bos en ravotten door de rond dwarrelende bladeren. Er is zoveel moois te zien onderweg: glanzende kastanjes, gekke eikeldopjes, bladeren in alle kleuren van de regenboog. Neem er een aantal mee en maak er thuis een mooi knutselwerkje van! Via onderstaande buttons ontdek je leuke knutseltips voor de herfst en kijk voor leuke kleurplaten onderaan deze pagina.

WINTERSLAAP

Muizen, kikkers, schildpadden, beren, vleermuizen en natuurlijk egels houden in de winter een winterslaap. Deze dieren mogen niet gestoord worden in hun slaap. Tijdens dit dutje voor gevorderden wordt hun hartslag heel laag. Ook hun lichaamstemperatuur kan heel laag worden. Hun lichaam gaat echt op ‘spaarstand’. Eigenlijk lijkt dat een beetje op wat bomen doen: zij laten hun bladeren vallen zodat daar geen energie naar toe hoeft. Dat kun je ook een soort winterslaap noemen.

Om egels te helpen in de winter kun je zelf een egelhuisje bouwen. Dit hoeft niet een heel timmerwerk te zijn. Een beschutte plek met takken en blaadjes is goed genoeg.

kabouterpad Hof Espelo

Ga mee op ontdekking als kabouter

In het bos van Hof Espelo zijn verschillende kabouters te vinden. Volg deze kabouters en wandel over de paden. Het levert een mooie boswandeling op! Kinderen ontdekken onderweg diverse weetjes over de natuur. De wandeling start vanaf het Koetshuis en eindigt bij het speelbos ‘het Klauterwoud’, waar kinderen naast ontdekken, vooral heerlijk kunnen spelen.

waterkant kinderen op onderzoek

We maken er graag samen een feestje van!

Landschap Overijssel organiseert samen met jou kinderfeestjes voor de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Alle activiteiten zijn gericht op het beleven van de natuur. Alle feestjes worden zoveel mogelijk buiten gehouden: het bos in, de hei op of op tocht langs de velden! Slecht weer bestaat niet. Zelf leuke ideeën voor een activiteit? Ook dat is mogelijk!
Bel met Jenny de Pijper 06- 44 45 04 09 of mail je vragen naar bezoekerscentrum.hofespelo@landschapoverijssel.nl

uitleg kinderactiviteiten, Jacqueline van Dooren

Ontmoet ons enthousiaste kinderteam!

In onze drie bezoekerscentra werken enthousiaste kinderteams op vrijwillige basis. Zij organiseren eens per maand speciale kindermiddagen met activiteiten zoals 'Speuren naar dierensporen', 'Hoe bouw je een insectenhotel' of 'Ga mee op pad met de boswachter'. Onder het motto ‘slecht weer bestaat niet’ gaan ze vrijwel altijd met de kinderen naar buiten en spelenderwijs verkennen ze de omgeving. Het is aan de vrijwilligers de taak om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij de natuurervaringen!

Lijkt het jou leuk om een bijdrage te leveren? Als kinderactiviteitenbegeleider word je onderdeel van een gezellig team, waarin samenwerken en voor elkaar klaarstaan centraal staat.

Kom spelen in het bos!

Rondom onze bezoekerscentra De Wheem en Koetshuis Hof Espelo maar ook de Lemelerberg zijn erg geschikt voor een bezoek met kinderen. Naast een prachtige natuurlijke omgeving bieden deze locaties volop mogelijkheden tot vermaak.