Kippen in het bos, varkens in de modder en levenskrachtige planten. Bij bosbboerderij Zuuver geven Julia en haar gezin dieren en planten de ruimte. Zo scharrelen de dieren zelf een veelzijdig biologisch kostje bij elkaar. En mogen planten zelf sterk en weerbaar opgroeien.
"We zijn altijd op zoek naar boermethoden die nóg beter, nóg meer vanuit de kracht van de natuur werken. Methoden waarmee we nog tot ver in de toekomst kunnen voortboeren", vertelt Julia ter Huurne.
Bosboerderij
"We werken volgens een landbouwsysteem waarbij we bewust met veel verschillende meerjarige, houtige voedselgewassen werken. Bossen zijn de natuurlijke vegetatie in ons klimaat. Ze houden bodem en leefomgeving gezond en in balans. Agroforestry is een methode die ons alle benodigde producten verschaft, en tegelijkertijd bodem en omgeving vitaal houdt. Natuurherstellende landbouw, een prima landbouwmethode voor een hele lange termijn, die de hele omgeving goed doet! Ook in geval van klimaatverandering.
Zuuver is een bosboerderij. We hebben een mix van zoveel mogelijk meerjarige houtige voedselgewassen op en rond onze boerderij geplant: noten- en fruitbomen en verschillende bessenstruiken. Ook onze dieren vinden daarin een keur aan gezond en gevarieerd voedsel en de nodige schuilplekken."
Het belang van biodiversiteit
"Hoe meer verschillende vormen en smaken, hoe groter de biodiversiteit. Hoe groter de biodiversiteit, hoe voedzamer en gezonder de bodem. En omgekeerd: op een voedzame bodem ontstaat een rijkere biodiversiteit. Daar werken we aan op Zuuver: een grote variatie in planten en dieren. Een biodiverse polycultuur, voor een mooi en veelzijdig landschap. En voor een vitale, krachtige bodem."
Varkens, kippen en bijen
"We hebben op Zuuver onze eigen ambachtelijke slachterij. Daar slachten wij onze kippen en zelf, volgens een traditionele methodiek. Hoe ambachtelijk wil je het hebben? Het slachten van onze varkens mogen wij niet zelf. De varkens worden door ons naar een kleine slachterij in de buurt gebracht. Puur vlees, daar hoef je geen fratsen mee uit te halen.
Bij ons op de boerderij helpen de bijen ons een handje met de bestuiving van de planten. Zij ‘eten’ van de planten en in ruil daarvoor krijgen wij een deel van de honing. Speciaal voor de bijen planten wij extra inheemse bomen en struiken, zodat ze jaarrond goed kunnen eten."