De Regge ontspringt bij Diepenheim om zo’n 60 kilometer verder uit te monden in de Vecht bij Ommen. Een gebied dat de afgelopen 20 jaar robuuster is geworden dankzij het Reggeherstelproject. Via kruidenrijke kernen willen we het gebied verder versterken. Zo ook bij de Regge Velderberg.

Natuurlijke loop

De laatste 20 jaar is hard gewerkt aan herstel van de Regge om de natuurlijke loop van de rivier terug te krijgen in het landschap. Doel daarvan is het vasthouden en geleidelijk loslaten van water bij hevige regenval. Ook mag de Regge op bepaalde plekken (gecontroleerd) buiten de oevers treden. En door haar bochten, vormt de rivier voortaan weer zelf het landschap; buitenbochten worden steiler, binnenbochten licht glooiend. Door al deze maatregelen ontstaat een nieuw soort natuur. Niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor onze soortenrijkdom!

Beneden Regge: van Hancate tot Katenhorst

In de Hellendoornse buurtschap Hancate - de 'Beneden Regge' - begon het hersteltraject in 2004. Daar kreeg de Regge als eerste weer een slingerende loop in het nieuwe natuurgebied de Velderberg. Daarna kwamen ook de gebieden Kalvenhaar en Koemaste aan de beurt. Inmiddels zien we hier volop nieuwe natuur. Het gebied van Velderberg tot Katenhorst is heel divers. In het noordelijk deel - bij Lemele en Hancate - is de Regge lang en smal. Hier zien we graanakkers op de hoge es. Het wilgenstruweel met brem en bramen op de lager gelegen oevers trekt o.a. ooievaars en ijsvogels aan. In het meer zuidelijk gelegen Katenhorst heeft de Regge een wat bredere loop. Daar zijn de oude essen weer zichtbaar en het zomergraan is geplant. Algemene soorten als meidoorn, hondsroos en duizendblad komen inmiddels weer terug. Een goed teken!