Nieuws

Overijsselse bossen klaar voor de toekomst

Dal van de Mosbeek, Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Nieuwe uitdagingen vragen om een nieuwe visie. Die hebben we nu gemaakt, samen met alle beheerders, ecologen en andere specialisten van Landschap Overijssel. Het doel: vitaal bos, nu en later.

Het wordt warmer, met langere perioden van droogte en pieken met extreme neerslag. Bossen hebben best wat veerkracht: ze kunnen zich in de loop van eeuwen prima zelfstandig aanpassen aan veranderende omstandigheden. Maar het tempo van klimaatverandering ligt hoog. De stikstofcrisis doet er nog een schepje bovenop. Sommige soorten groeien heel hard op het teveel aan stikstof en andere delven daardoor het onderspit. Stikstof heeft ook een verzurend effect op de bodem. Belangrijke mineralen spoelen uit. Onze bossen worden, kortom, steeds kwetsbaarder. Bomen worden zwakker en zullen vaker het loodje leggen. Alle reden om ons af te vragen: voldoet onze bosvisie (2003) nog wel aan de uitdagingen van deze tijd? Het antwoord leidde tot een nieuwe notitie bosbeheer.

Zorgvuldig duidelijker keuzes maken

Landschap Overijssel beheert in totaal ruim tweeduizend hectare bos. Van extreem vochtig bos met wilgen en populieren langs de Regge tot de droge dennenbossen op de Lemelerberg en de oude lanen rond Enschede – en alles daar tussenin. Die bossen kunnen op verschillende manieren van waarde zijn. Omdat er planten en dieren leven bijvoorbeeld, of omdat we er als mens van kunnen genieten. Bossen leveren zogenaamde ecosysteemdiensten, diensten waarvan wij als mens profiteren. Je kunt nooit alle waarden tegelijk maximaal de ruimte geven. Kiezen we op deze plek voor fiets- en wandelpaden, of maken we een beschermd bosreservaat? Passend bij de plek willen we, meer dan voorheen, duidelijker en weloverwogen keuzes maken. Samen: niet alleen met de beheerders maar met al onze specialisten – de ecologen, de cultuurhistorici, enzovoort.

Dode bomen begroeid met mos. Niko Kloek
Multifunctioneel accent cultuurhistorie, laan op Landgoed de Horte, Angel Pinxten
openingsfoto optie 2 Bomen op de oever van de Twickelervaart. Gonny Sleurink

Het doel van de nieuwe notitie bosbeheer:

  • bossen die weerbaar zijn en vitaal, die tegen een stootje kunnen en klaar zijn voor de toekomst
  • bossen waarin we de natuurwaarden en cultuurhistorische waarden koesteren
  • bossen waar we allemaal van kunnen genieten en die op passende wijze bijdragen aan een financieel gezond Landschap Overijssel.

We leggen je graag uit hoe het precies werkt. Download de Groene Verdieping "Overijsselse bossen klaar voor de toekomst" en lees er alles over.