Met alle beheerders, ecologen en andere specialisten van Landschap Overijssel hebben we een nieuwe bosvisie ontwikkeld. Het doel: vitaal bos, nu en later.
Bossen hebben best wat veerkracht, maar het tempo van klimaatverandering ligt hoog. De stikstofcrisis doet er nog een schepje bovenop. Sommige soorten groeien heel hard op het teveel aan stikstof en andere delven daardoor het onderspit. Stikstof heeft ook een verzurend effect op de bodem. Belangrijke mineralen spoelen uit. Onze bossen worden steeds kwetsbaarder. Bomen worden zwakker en zullen vaker doodgaan. Wij werken aan klimaatrobuuste bossen.
“Onze bossen krijgen een natuurlijk karakter, met omgevallen bomen en meer afwisseling in soorten en structuur. Zo behouden de plant- en diersoorten die in bossen leven hun leefgebied.”
Verschillende bostypes
Landschap Overijssel beheert in totaal ruim 2.000 hectare bos. Van extreem vochtig bos met wilgen en populieren langs de Regge tot de droge dennenbossen op de Lemelerberg en de oude lanen rond Enschede – en alles daar tussenin. Bossen kunnen op verschillende manieren van waarde zijn. We geven onze bossen een sterker eigen profiel.