Onze visie op bosbeheer

Hof Espelo, Clifton Buitink
Hof Espelo  Foto Clifton Buitink

Het wordt steeds warmer. Langere perioden van droogte worden afgewisseld met pieken van extreme neerslag. Onze bossen kunnen zich niet meer zelfstandig aanpassen aan deze veranderende omstandigheden. Deze uitdagingen vragen om een nieuwe visie.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Met alle beheerders, ecologen en andere specialisten van Landschap Overijssel hebben we een nieuwe bosvisie ontwikkeld. Het doel: vitaal bos, nu en later.

Bossen hebben best wat veerkracht, maar het tempo van klimaatverandering ligt hoog. De stikstofcrisis doet er nog een schepje bovenop. Sommige soorten groeien heel hard op het teveel aan stikstof en andere delven daardoor het onderspit. Stikstof heeft ook een verzurend effect op de bodem. Belangrijke mineralen spoelen uit. Onze bossen worden steeds kwetsbaarder. Bomen worden zwakker en zullen vaker doodgaan. Wij werken aan klimaatrobuuste bossen.

“Onze bossen krijgen een natuurlijk karakter, met omgevallen bomen en meer afwisseling in soorten en structuur. Zo behouden de plant- en diersoorten die in bossen leven hun leefgebied.”
Hans Pohlmann, manager natuur

Verschillende bostypes

Landschap Overijssel beheert in totaal ruim 2.000 hectare bos. Van extreem vochtig bos met wilgen en populieren langs de Regge tot de droge dennenbossen op de Lemelerberg en de oude lanen rond Enschede – en alles daar tussenin. Bossen kunnen op verschillende manieren van waarde zijn. We geven onze bossen een sterker eigen profiel.

Dode bomen met mos - Nico Kloek

Multifunctionele natuurbossen

In deze bossen is veel variatie. Er groeien veelal ‘inheemse’ boom- en struiksoorten (soorten die van nature hier thuishoren), er staan bomen van verschillende leeftijd en structuur en je vindt er volop dood hout. Ook zijn er open plekken en geleidelijke bosranden. Deze variatie maakt bossen interessant voor insecten, paddenstoelen, vogels en zoogdieren.
Een goed voorbeeld van zo’n bos vind je in het Dal van de Mosbeek: een rijke ondergroei, veel soorten en volop dood hout.

Sterrenbos

Multifunctionele erfgoedbossen

Deze bossen vertellen iets over onze geschiedenis, over wie we zijn en waar we vandaan komen. Van de grafheuvels van duizenden jaren terug tot de buitenplaatsen van rijke mensen uit de 18e eeuw met lanen, zichtlijnen en architectonische ontwerpen. In aanleg en beheer volgen we de oude, bijzondere bosaanleg. Een goed voorbeeld is het Sterrenbos in de Wildernis, een kenmerkend tuinelement van buitenplaatsen. Vanuit een middelpunt stralen de paden naar buiten, als een ster.

Speelbos - Willem Heijdeman

Multifunctionele belevingsbossen

In deze bossen is de recreatiedruk hoog. Bezoekers komen er tot rust en vinden er vermaak. Het bos geeft een gevarieerd beeld met opvallende bomen die bijdragen aan de beleving. Zoals de markante rode beuk op de Lonnekerberg. Ook het Speelbos op de Lemelerberg is een goed voorbeeld: hier kunnen kinderen klimmen, kruipen, slingeren en zich verstoppen.

Landgoed Beerze, laan, Landschap Overijssel

Multifunctionele productiebossen

Dit bos levert (in de toekomst) structureel kwalitatief hoogwaardig hout. Daar beheren we op. We blijven verjongen zodat we met regelmaat hout uit het bos kunnen halen zonder het bos te veel aan te tasten. Het hout wordt dan ingezet voor hoogwaardig gebruik in de bouw of voor de productie van meubels. Een bijkomend voordeel is dat de jonge groeiende bomen veel CO2 opnemen. Na verloop van tijd kan het accent van productie geheel of gedeeltelijk verschuiven naar het accent natuur. Een goed voorbeeld hiervan is Landgoed Beerze met bomen in verschillende leeftijden.

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons