Nieuws

Herstelwerk op de Horte

Laan op Landgoed de Horte
Laan op Landgoed de Horte  Foto Angel Pinxten
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Deze winter gaan we aan de slag met het versterken en verbeteren van de monumentale buitenplaats de Horte. De Horte is oud, al vele eeuwen. Om aftakeling van het landgoed te voorkomen en de Horte te beschermen voor de toekomst, is het nodig om geregeld herstelwerk uit te voeren.

Eind januari starten we. We verwachten het werk binnen drie weken te hebben gedaan. We hebben dan: de bomen weggehaald, paden aangelegd en de nieuwe aanplant gedaan. Alles netjes afgerond voor het voorjaar en het broedseizoen.

Wat gaan we doen
Net als het landhuis af en toe geschilderd moet worden, moet er ook geregeld onderhoudswerk aan de natuur op het landgoed worden uitgevoerd. Sommige bomen zijn oud en niet meer gezond. Steeds meer grote takken breken af en uiteindelijk zal de hele boom omvallen. Dit levert gevaarlijke situaties op en daarnaast beschadigt een boom in zijn val veel andere bomen. We zijn dit graag voor en halen een deel van deze bomen weg om er jonge bomen voor terug te planten.

We herstellen ook een aantal oude wandelpaden die vroeger door lanen en het bos liepen. We doen dit door struiken en strooisel weg te halen, het oorspronkelijke pad te egaliseren en met een leemlaag te bedekken. Zo kunt u weer wandelen zoals dit destijds bedoeld was.

Tot slot halen we uit een deel van het bos her en der bomen weg. De bomen die blijven staan, krijgen zo weer volop zonlicht en kunnen groter en sterker worden. We houden zo de historische contouren van het landgoed in tact en houden de Horte gezond en sterk. Firma Noest uit Stegeren gaat het werk uitvoeren.

Mogelijke overlast
Het kan zijn dat u overlast ondervindt van de werkzaamheden. Er worden tijdelijk (delen van) paden afgesloten. Op onderstaand kaartje kunt u zien waar we herstelwerk uitvoeren. In het paarse vlak worden tijdelijk paden afgesloten en omgeleid. Dit wordt op locatie duidelijk aangegeven.

Heeft u vragen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met terreinbeheerder Jeroen Buunen per mail via jeroen.buunen@landschapoverijssel.nl of 06 – 825 985 90

Artikel in het AD
In het AD van 30 januari 2023 verscheen er een artikel, inclusief video, over deze werkzaamheden. Het volledige artikel is te lezen via deze link.

Alle informatie over Landgoed de Horte

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons