Nieuws

Alle schapen van de berg

schapen van de berg
Kinderen halen de schapen van de berg  Foto Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Samen met zo'n 250 trouwe donateurs werden de ruim 200 heideschapen van de Lemelerberg naar beneden gebracht. Het ‘binnenhalen’ van de kudde afgelopen zaterdag was een bijzondere ervaring voor de trouwe donateurs. Het was een middag van gezelligheid, vermaak maar ook informatief. Een cadeautje aan alle donateurs, want dankzij hun betrokkenheid en bijdragen kunnen we waardevolle landschappen zoals dat van de Lemelerberg blijven beschermen en koesteren.

Dag vol vertier

Deze dag speciaal voor donateurs van Stichting Landschap Overijssel was een feest voor jong en oud. Onder hun toeziend oog en begeleiding van de herders en zeven zangeressen werden de schapen van de berg gehaald. De kinderen hielpen de herders, speelden met de honden en en vermaakten zich met de schapen. Op locatie van Natuurcamping De Lemeler Esch waren een terreinbeheerder, ecoloog en meerdere herders aanwezig om alle vragen over de kudde en de bescherming van de bijzondere natuur van de Lemelerberg te beantwoorden.

Koor zingt kudde toe
Met zang en klank begeleiden ze de schapen  Foto Gonny Sleurink
Op bezoek bij de schaapskudde
Foto Gonny Sleurink

Natuurlijke maaiers

Het beheer van diverse heideterreinen in Overijssel wordt al tientallen jaren gedaan met behulp van schaapskuddes. Ze leveren als natuurlijke maaiers een positieve bijdrage aan het beheer en helpen voorkomen dat heideterreinen dichtgroeien met bomen en grassen. Op de Lemelerberg graast een eigen kudde! Sinds 1979 voorkomt een kudde van ruim 200 Veluwse heideschapen dat de Lemelerberg dichtgroeit. Het is een vriendelijk en rustig schapenras dat flinke afstanden kan lopen. Heideschapen kunnen goed leven van schrale heidevegetatie en dit maakt ze uitermate geschikt voor begrazing van de Lemelerberg.

Schaapsherder Anita

Voor veel bezoekers van de Lemelerberg is Anita Wichers en bekend gezicht. Sinds 2012 is Anita de drijvende kracht achter de kudde. Samen met zeven vrijwillige herders, honden en ruim 200 schapen aan het dagelijks onderhoud van de heide op de berg. In de maanden mei tot en met december leven de schapen volledig van de vegetatie op de berg. Anita heeft haar eigen honden altijd aan haar zijde.

Op bezoek bij de schaapskudde
Ecoloog Jacob in gesprek met donateurs  Foto Gonny Sleurink
Op bezoek bij de schaapskudde
Donateurs ontvangen door directeur  Foto Gonny Sleurink
LO188761600

Lees alles over de schaapskudde op de Lemelerberg

Klik hier
Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!