Bij Landschap Overijssel hebben we negen 'Landgoederen van Textiel' in beheer. Allemaal landgoederen die oorspronkelijk een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden en tussen 1880 en 1930 zijn aangelegd; de hoogtijperiode van de Twentse textielindustrie. Van de meeste landgoederen weten we wie de oorspronkelijke eigenaren waren en welke landschapsontwerpers ze inhuurden. Maar waarom ze tot welke ontwerpkeuzes kwamen, is niet altijd duidelijk.

Klimaatbestendige, aantrekkelijke landschapsparken

Omdat de landschapsparken op deze landgoederen in dezelfde periode zijn aangelegd, kennen ze nu dezelfde problemen. Oude lanen vervallen, solitaire bomen vallen (versneld) uit, de letterzetter brengt schade aan naaldbossen en beken vallen droog. Om de parken te behouden voor de generaties na ons, moeten we als Landschap Overijssel de komende jaren keuzes maken. Om dat op een verantwoorde manier te doen, gaan we eerst op onderzoek uit. Daarna stellen we voor elk landgoed een toekomstvisie en een onderhoudsplan op. Zo werken we toe naar klimaatbestendige, gelaagde en een aantrekkelijke landschapsparken.

Volg ons onderzoek

Via deze webpagina geven we een kijkje achter de schermen en kun je ons onderzoek de komende maanden volgen. Wat is de cultuurhistorische waarde van de parken? En welk effect had de landschapsarchitect voor ogen?