Dieren

Veluws heideschaap

Veluws Heideschaap
Foto Dook van Gils
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het Veluws heideschaap kun je tegenkomen bij ons op de Lemelerberg. Het is een vriendelijk en rustig schapenras. Het schaap staat opvallend hoog op de poten en is meestal crèmekleurig al dan niet met bruine vlekken. De schapen hebben geen hoorns en hebben een lange staart. De wol is grof. De schapen worden in juni geschoren.

Onze herder Anita, die de kudde al zo'n twintig jaar onder haar hoede heeft vertelt: "Onze kudde bestaat uit Veluwse heideschapen, een zeldzaam huisdierras. Momenteel zijn er 9 kuddes met Veluwse heideschapen. Hiervan zijn er acht in Gelderland en wij, als enige, in Overijssel. Er zijn ongeveer 1.800 ooien van dit ras is Nederland. Onder deze kuddes wisselen we elk jaar de krammen uit om inteelt te voorkomen. Deze heren uit andere kuddes zijn vanaf begin september mee geweest met onze dames. We laten ze ongeveer 34 dagen bij de kudde. Begin februari barst dan een ware geboortegolf los. Er worden dan zo'n honderd lammetjes geboren."

schaapskudde Willem Heijdeman
Schaapskudde met herder Anita Wichers  Foto Willem Heijdeman
schaapskooi Lemelerberg, Dook van Gils
Bordercollie, Willem Heijdeman
kudde, Willem Heijdeman
Schaapskudde Lemelerberg  Foto Willem Heijdeman
Anita tussen de schapen
lammetjesdag, Clifton Buitink

Lammetjes

Begin februari worden de meeste lammetjes geboren. Tweelingen komen regelmatig voor. Landschap Overijssel viert de geboortegolf jaarlijks in maart tijdens de lammetjesdag. Iedereen is dan van harte welkom om een kraambezoek aan de schaapskooi te brengen. Vooral voor kinderen een superleuke dag, waar ze de lammetjes kunnen aaien. Het veluws heideschaap met het rustige karakter is makkelijk te hoeden. De nieuwsgierige en vriendelijke schapen zijn zeer eenvoudig handtam te maken.

schaap kop

Word donateur en steun de kudde

Doneren

Natuurbeheerders

Tot diep in het najaar trekken de dieren over de berg. Niet alleen heide, maar ook grassen en boomopslag pakken de schapen aan. Door de inzet van de kudde moet het aantal planten- en diersoorten toenemen. Soorten die overheersen, bijvoorbeeld het pijpenstrootje, houd je met een schaapskudde in bedwang. Daarnaast zorgt het begrazen van de heide voor verjonging van de heide.

Welkom op de berg

Zodra de lammetjes groot genoeg zijn gaan ze met de kudde mee de berg op. De schapen kunnen dagelijks lange afstanden afleggen en zijn uitstekend aangepast aan de schrale voedselomstandigheden op de Lemeler- en Archemerberg. Het is altijd weer bijzonder om de kudde tegen te komen!

Schaapskudde Lemelerberg is geschoren
Schaapskudde Lemelerberg  Foto Willem Dijkema
Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan