Project

Zorgend landschap

Zorgend Landschap
Zorgend Landschap  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

In een natuurlijke omgeving herstellen mensen sneller van ziektes, voelen ze zich beter en blijven ze gezonder. Niet voor niets hebben wij het thema ‘Zorgend Landschap’ omarmd. In diverse projecten bieden we groene, gezonde kansen voor mensen die minder gemakkelijk toegang hebben tot de natuur. Met resultaat!

Wout Nieuwenhuis is projectleider van het thema Zorgend Landschap en vertelt: “Het is onze ambitie om zorgdoelen aan groene doelen te koppelen. De gezondheidszorg wil mensen beter maken en gezond houden. Een groene omgeving en actief zijn in het groen dragen daaraan bij, daarvoor is steeds meer wetenschappelijk bewijs. Als we kansen zien, zoeken we daar partners bij en zetten we projecten op. We krijgen hiervoor subsidie van de provincie. Het gaat dan vooral om projecten voor mensen die minder gemakkelijk in de natuur komen, maar daar juist zoveel baat bij kunnen hebben. Voor deze mensen moet je dus echt iets organiseren om ze de positieve effecten van de natuur te laten ervaren en het laten bijdragen aan kwaliteitsverbetering van het landschap!”

“We zien veel kansen voor de zorg: actief zijn in het groen draagt bij aan een goede gezondheid.”
Wout Nieuwenhuis, projectleider Zorgend Landschap
Zorgend Landschap

Vrijwilligers gezocht

Ben jij een mensen-mens die graag buiten bezig is en minimaal één dag per week beschikbaar is als vrijwilliger? Voor onze werkgroep Zorgend Landschap zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om samen met een zorgmedewerker en een groep vroeg dementerenden in de natuur aan de slag te gaan.

NKL Zorgend landschap Erve Peeze 2020 (13)

Klussen in de natuur

Lees hier een artikel uit Tubantia over dagbesteding bij Erve Peeze. Het verhaal geeft een beeld van wat het werken in de natuur de deelnemers oplevert.

Een overzicht van onze projecten, gericht op verschillende doelgroepen:

Kruiwagen op de Horte

Jong dementerenden

De natuur kan een medicijn zijn. Maar wat kan werken in de natuur betekenen voor mensen die op jonge leeftijd dementieklachten ervaren? Veel, heel veel, zo ontdekten Carintreggeland en Landschap Overijssel in het project Zorgend Landschap: van meer eigenwaarde en positieve gevoelens, tot conditie en kleur op de wangen. Tel daar de winst voor de natuur bij op en een succes is geboren!

Zorgend Landschap

Baanbrekend landschap

In het project Baanbrekend Landschap krijgen mensen met een uitkering de kans om opnieuw werkritme op te doen en zich te ontwikkelen naar een duurzame baan. De deelnemers werken onder begeleiding van een voorman, vier dagen per week in het Twentse landschap met onderhoud en beheerwerkzaamheden. Werken in de natuur vermindert stress, en lijf en leden komen weer in beweging. Baanbrekend landschap is een samenwerkingsproject van Landschap Overijssel en enkele Twentse gemeenten. Op dit moment is er door te weinig deelnemers geen ploeg actief.

Handen met kamille Nico Kloek

Vluchtelingen Deventer

Ook in Deventer zijn vluchtelingen bij hun inburgering ondersteund. Het landschap is het decor voor kennismakingen en oefeningen met de Nederlandse taal. Het onderhouden van een eigen tuin met buurtfunctie en ontmoetingsfunctie biedt een veilige en natuurlijke werkplek. Het ondersteunt hun sociale vaardigheden, biedt nieuwe kansen en ontmoetingen en versterkt het zelfvertrouwen. We zijn in gesprek met Vluchtelingenwerk om hier een vervolg aan te geven.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!