Voedselbossen, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Landschap Overijssel levert een bijdrage aan deze zelfvoorzienende, groene oases waaruit je jaarrond kunt eten. In Hof Espelo is onlangs gestart met de aanleg van het eerste voedselbos op eigen grond. Tijdens de officiële start op vrijdag 19 november hebben vrijwilligers geholpen met de aanplant van de eerste bomen. De aanleg van het voedselbos wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Slimstock en het Hedwig Carolina Fonds. Landschap Overijssel is in de toekomst op zoek naar vrijwilligers om het voedselbos te beheren.

Zelfvoorzienend ecosysteem
Een voedselbos is veel meer dan zomaar een bos waar je appeltjes kunt plukken. Een voedselbos is als het ware een zelfvoorzienend ecosysteem. In Hof Espelo werd op 19 november gestart met de aanleg van het eerste voedselbos op grond van Landschap Overijssel. De financiering van het voedselbos ligt in handen van het bedrijf Slimstock met steun van het Hedwig Carolina Fonds. Tijdens een officiële bijeenkomst op 19 november, gingen de eerste bomen de grond in, waarbij Extinction Rebellion Enschede de handen uit de mouwen staken.

Een leerzaam proces
Het hoofddoel van dit voedselbos is niet de oogst. De focus ligt vooral op beleving en educatie. Bovenal biedt de grote variatie aan gewassen verschillende kleine zoogdieren, reptielen, amfibieën, insecten en vogels onderdak, wat de biodiversiteit uiteraard ten goede komt. “In een voedselbos laat je de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Een struik bloeit en wordt bestoven en er komen bijvoorbeeld bessen aan die je kunt plukken en een jaar later herhaalt dit proces zich opnieuw,” vertelt Quinten Pellegrom, adviseur natuur- en landschapsbeleving bij Landschap Overijssel. “Het is ontzettend leerzaam om met eigen ogen te zien hoe voedsel op een natuurlijke wijze groeit.”

Openbaar toegankelijk
De aanleg van zo’n eetbare oase neemt twee tot drie jaar in beslag. Hoewel het nog even gaat duren voordat er iets te oogsten valt, zijn geïnteresseerden nu al van harte welkom om de ontwikkeling van het eetbare bos van 0,6 hectare te bekijken en ervaren. Landschap Overijssel is naast het voedselbos druk bezig met meerdere ontwikkelingen op Hof Espelo. Er vindt onderhoud plaats aan lanen en de historische visvijver wordt in ere hersteld. Meer informatie? Kijk op de pagina van Hof Espelo.