Terug 4,8 km

Landgoed Nijenhuis bij Diepenheim

Welkom op landgoed Het Nijenhuis bij Diepenheim. Verken het landschapspark van Nijenhuis en volg de slingerende wandelpaden langs de Molenbeek naar watermolen Den Haller en terug via het parkbos met haar monumentale boomgroepen en mooie doorkijkjes.

Startpunt: kruising Goorseweg met Eerste Zomerdijk, Diepenheim. Parkeergelegenheid aanwezig.

Route grotendeels over onverharde paden. Honden toegestaan, mits aangelijnd. Advies; loop de route met onze routeapp 'wandelen in Overijssel'.

  • startpunt

    Startpunt

  • parkeerplaats

    Parkeren

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Welkom op Landgoed Nijenhuis

    Zicht op Het Nijenhuis

    Het Nijenhuis

    Je bent hier te gast op landgoed Nijenhuis dat al sinds 1799 bewoond wordt door leden van de familie Schimmelpenninck. Het landgoed Westerflier dat aan de andere kant van Diepenheim ligt, is van dezelfde familie. Beide landgoederen worden als een geheel beheerd.

    Parkachtig landgoed

    Het Nijenhuis omvat 225 ha waarvan de helft in gebruik is als agrarische grond. De andere helft bestaat uit bos en park. Van oorsprong lagen hier 6 boerderijen. Daarvan zijn er nu nog 2 in bedrijf. Verder zijn er diverse woningen te vinden waaronder de villa Peckedam aan de rand van Diepenheim.

    Buitenplaats

    De kern wordt gevormd door de historische buitenplaats Nijenhuis bestaande uit het hoofdgebouw met twee bouwhuizen met omringende tuinen en parkaanleg. Het park strekt zich uit aan weerszijden van de Diepenheimse Molenbeek die over een flinke lengte door het landgoed slingert.

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Molenbeek

    Diepenheimse Molenbeek

    Diepenheimse Molenbeek

    De Diepenheimse Molenbeek stroomt van de Buurserbeek langs watermolen Den Haller onder het Twentekanaal door (via een onderleider) naar de Regge. Ecologisch gezien is de beek van grote waarde voor soorten als de ijsvogel en de grote gele kwikstaart.

    Stuw

    De Molenbeek wordt niet alleen bij de molen gestuwd. Ter hoogte van de Nijenhuizerlaan ligt een historische stuw die ervoor zorgt dat een deel van het water wordt omgeleid door de gracht en vijvers rond het Nijenhuis. Op andere plekken zijn vistrappen aangelegd zodat vissen de stuwen kunnen passeren

    IJsvogel (Wim van Zoomeren) Meer over de ijsvogel
  • 3
    Bezienswaardigheid

    IJskelder

    IJskelder Nijenhuis

    IJskelder

    Onder dit bergje schuilt een ijskelder. Vroeger haalde de tuinman van het Nijenhuis in de winter blokken ijs uit de vijvers. De ijsblokken konden in deze kelder tot aan de volgende winter bewaard blijven. Nu huist er een vleermuizenkolonie.

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Het Nijenhuis

    Het Nijenhuis

    Het Nijenhuis

    De kern van het Nijenhuis bestaat uit een Hollands-classicistisch landhuis uit circa 1662 ontworpen door Philip Vingboons. In de 19e en begin 20e eeuw is het huis uitgebreid met vier torens.

    Schimmelpenninck

    In 1799 werd het landgoed gekocht door Gerrit Schimmelpenninck, wijnkoper te Deventer. Hij deed dat voor zijn zoon Rutger Jan (1761-1825), advocaat in Amsterdam, actief binnen de Patriottische beweging en van 1805-1806 staatshoofd van de Bataafse Republiek met de titel ‘raadpensionaris’.

    Familiebezit

    Rutger Jan Schimmelpenninck heeft tot het einde van zijn leven lange periodes op het Nijenhuis gewoond. Daarna bleef het landgoed in familiebezit en het wordt tot op heden door zijn nazaten bewoond.

    Bezoek op aanvraag

    Op het Nijenhuis worden veel portretten, meubels en boeken bewaard die herinneren aan Rutger Jan, diens zoon en kleinzoon. Allen vervulden bestuurlijke functies in Den Haag. Een deel van het huis heeft een museale functie en is op aanvraag te bezoeken (meer informatie via de link hieronder).

    Bezoek Nijenhuis
  • 5
    Bezienswaardigheid

    Nieuwe natuur

    Nieuwe natuur Nijenhuis

    Nieuwe natuur

    In 2006 is hier gestart met de ontwikkeling van nieuwe natuur. In samenwerking met Landschap Overijssel en IVN Diepenheim, heeft landgoed Nijenhuis dit perceel ingericht als nieuwe natuur.

    Voedingsarme bodem

    Om plantensoorten die houden van voedingsarme grond een kans te geven, is het bovenste - rijke - deel van de bodem afgegraven. Door slechts eenmaal per jaar te maaien en het maaisel af te voeren, blijft de bodem schraal genoeg.

    Gevlekte orchis

    Planten die zich inmiddels goed hebben ontwikkeld zijn de gevlekte orchis, rietorchis, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, blauwe knoop en grote boterbloem.

    Streekeigen landschapsbeheer

    Kun jij als landgoedeigenaar, werkgroep, boerenbedrijf of stichting hulp bij of advies over streekeigen beplanting en landschapsinrichting gebruiken? De landschapscoördinatoren van Landschap Overijssel helpen je graag op weg.

    Streekeigen Landschapsbeheer Gevlekte orchis
  • 6
    Bezienswaardigheid

    Watermolen Den Haller

    Watermolen Den Haller

    Korenmolen

    Den Haller is een van de oudste watermolens van Nederland. Het is een zogenoemde onderslagmolen; de onderkant van het molenrad wordt door het stromende water in beweging gebracht waardoor de maalstenen binnenin de molen gaan draaien en zo het graan malen.

    Openingstijden

    De watermolen is open van 13.30 tot 16.00 uur op woensdag, donderdag (1 april tot 1 november), vrijdag (1 april tot 1 november) en zondag (op feestdagen niet).

    www.watermolendenhaller.nl
  • horeca

    Restaurant Den Haller

    Restaurant Den Haller: restaurant en buitenterras. Open: woensdag t/m zondag vanaf 12.00 uur (m.u.v. vakanties, zie website)

    Restaurant Den Haller www.restaurantdenhaller.nl
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Parkbos

    Bomen Nijenhuis

    Parkbos

    Het parkbos van het Nijenhuis is begin 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl met kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en doorkijkjes (mits de mais het zicht niet belemmert). Leidraad bij het ontwerp is de Diepenheimse Molenbeek. Op verschillende plekken staan eeuwenoude eiken.

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Buitenplaats Vinckeboom

    Buitenplaats Vinckeboom

    Buitenplaats Vinckeboom

    Op Landgoed Nijenhuis ligt ook Buitenplaats Vinckeboom. Naast de kleinschalige camping met tiny houses, vind je hier ook een nieuw aangelegde hoogstam boomgaard, een moestuin, bloementuin en wijngaard.

    Stalletje

    Biologische aardappels en bloemen koop je - in het geschikte seizoen - bij het stalletje aan de weg.

    www.vinckeboom.nl

De route is gemaakt door Albert Schimmelpenninck i.s.m. Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!