Project

Streekeigen landschapsbeheer

Gerard Pegge bij nieuwe aanplant
Gerard Pegge bij nieuwe aanplant op zijn erf  Foto Vladimir fotografie
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het landschap is van ons allemaal. Veel Overijsselaars zijn trots op hun streek en het karakteristieke landschap. Het is belangrijk dat we het landschap op de juiste manier beheren, zodat mensen, planten en dieren er goed kunnen leven. Helaas staat ons streekeigen landschap onder druk. Via het project 'Streekeigen Landschapsbeheer' willen we inwoners stimuleren om samen aan de slag te gaan.

Streekeigen landschap onder druk

Elk type landschap heeft zo zijn kenmerkende elementen: een houtsingel (een rij bomen en struiken), knotwilgen, een waterpoel of randen met bloemen en kruiden langs agrarische gebieden. Helaas vinden we steeds minder van dit soort streekeigen landschapselementen in Overijssel. Bijvoorbeeld door (woning)bouw en grootschalige agrarische productiemethoden, verdwijnen houtwallen, bloemen en struiken waardoor de biodiversiteit wordt bedreigd.

Groot netwerk ter ondersteuning

Met een team van projectleiders en veldadviseurs zijn wij in veel gemeenten actief om groene initiatieven rond streekeigen landschap te ondersteunen. Zo helpen we jou om het streekeigen landschap in Overijssel te versterken. We beschikken over een groot netwerk en koppelen graag ideeën van inwoners aan (subsidie)regelingen en projecten.

Vraag ons om hulp

Wil jij aan de slag in jouw woonomgeving om de natuur een handje te helpen? Provincie Overijssel biedt subsidies voor het beheer en herstel van streekeigen landschap. Ben je benieuwd wat jij kunt doen? Vraag de coördinator in jouw regio om advies.

Plantmateriaal of zaaigoed aanvragen

Heb je geen plannen voor een groot project met je buren, maar wil je jouw erf vergroenen door bomen te planten of bloemenranden in te zaaien? Ontdek of we je binnen één van de volgende projecten kunnen helpen:
Boomdeeldagen
Zaaigoedproject

“Ook komend jaar ondersteunen wij graag groepen die bijdragen aan behoud en versterking van de natuur en het landschap in de directe omgeving. Wat zijn jouw plannen?”
Ronald Krabbenbos, Landschapscoördinator Streekeigen Landschap

Inspiratie voor groene initiatieven

We helpen je graag bij jouw plan om samen met anderen aan de slag te gaan met jouw streekeigen landschap. Ter inspiratie een aantal ideeën en suggesties waarvoor je financiële ondersteuning kunt vragen:

Wil je hulp bij het aanvragen van één van deze activiteiten of heb jij met buurtbewoners een ander idee? Meld je bij de coördinator in jouw regio en ontdek of een vergoeding vanuit de provincie mogelijk is.

Coördinatoren

Kun jij als werkgroep, buurtbewoner of stichting hulp of advies gebruiken? Vraag één van onze landschapscoördinatoren.

Veldadviseurs - aanspreekpunt voor initiatieven in het veld:

Projectleiders - aanspreekpunt voor het proces en vragen op beleidsniveau:

Onze tweemaandelijkse 'Streekeigen Nieuwsbrief' ontvangen? Meld je aan bij Jaco Meijboom

Wil je weten wat er in jouw omgeving al wordt gedaan aan streekeigen landschapsbeheet? Bekijk de infographic.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan