Het gebiedsproces is afgerond. Alle ingrepen, binnen en buiten het Boetelerveld, zijn uitgevoerd. De paden en de wegen zijn weer begaanbaar en de rijplaten zijn weg. De natuurontwikkeling ziet er bemoedigend uit. Maar… het herstelproces is een lange weg. Hoewel we goede resultaten zien in het Boetelerveld, zijn er nog interne maatregelen mogelijk die positief effect zullen hebben. Daar zijn nu de middelen voor beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid met de landelijke regeling Versneld Natuurherstel. Hiermee kunnen agrariërs, natuurbeschermingsorganisaties en particulieren subsidie aanvragen voor extra maatregelen met een gunstig effect op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Landschap Overijssel maakt gebruik van deze regeling om een aantal terreinen nog een extra impuls te geven. Om het al in gang gezette natuurherstel te versterken en sneller resultaat te halen.
Wat gaan we doen?
We zijn na het broedseizoen van 2023 begonnen met de extra werkzaamheden. Het terrein was in december vorig jaar zo nat, dat we het werk voor de winter niet hebben kunnen afronden. Dat gebeurt nu deze zomer. We starten het werk op in de week van 19 augustus en verwachten met 5 weken klaar te zijn. We pakken het werk weer op waar we vorig jaar gestopt zijn. We werken op meerdere plekken tegelijk:
- We verbeteren de wandelroute zodat wandelaars ook als het erg nat is, hun wandeling kunnen vervolgen.
- We plaatsen twee duikers om de natuurlijke oppervlaktewaterstromen te herstellen.
- We dempen drie greppels met leemhoudend zand.
- We belemen drie kamsalamanderpoelen.
- We ruimten de bomen en takken op die nog in het gebied liggen en schrapen op deze plekken de voedselrijke toplaag af.
- We strooien kalk, steenmeel en heidemaaisel.
- In het plantseizoen planten we bomen aan voor het landbiotoop van de kamsalamander.
We voeren deze werkzaamheden uit om de natte heide en blauwgraslanden in het Boetelerveld te versterken. Daarnaast zorgen we voor verbetering van het leefgebied van de kamsalamander. Kan het Boetelerveld het daarna alleen af? Nee. Ondanks dat we hier wel naar streven, zal het Boetelerveld, zeker in de eerste jaren, actief beheerd moeten worden met dieren, mensen en machines. De provincie blijft de Natura 2000-doelen monitoren. Vallen de resultaten tegen, dan sturen we bij. En als zich opnieuw kansen voordoen voor natuurversterking in het gebied, dan benutten we die. Want alleen een sterke, toekomstbestendige natuur, waarvan het systeem onder- én bovengronds in balans is, is opgewassen tegen de externe invloeden zoals klimaatverandering, de te grote hoeveelheid stikstof en verdroging.
Zorgvuldig te werk
De uitvoerders van het werk houden zich aan het zogeheten ecologisch werkprotocol. De machinisten en chauffeurs die in het Boetelerveld werken, krijgen vooraf een duidelijke instructie van de ecologen van Landschap Overijssel en de aannemer. Doordat we buiten het broedseizoen werken, verstoren we geen vogels. Door de warme temperaturen zijn amfibieën en reptielen mobiel en kruipen naar veilige plekken. De verstoring op de natuur is dus minimaal. Om de bodem te beschermen, leggen we waar nodig rijplaten neer.
Om verstoring voor omwonenden zo minimaal als mogelijk te houden, voeren we de stammen en strooisel via de westelijke (hoofd) ingang en de Schoonhetenseweg af. De parkeerplaats bij de westelijke ingang blijft normaal bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat er – door het laden van kaphout – tijdelijk minder parkeerplekken beschikbaar zijn. Ook de wandelpaden blijven normaal geopend. Nadat het werk is afgerond, controleren we de wandelroute en knappen deze waar nodig op.