De steenanjer wordt ook wel Zwolse anjer of Vechtdalanjer genoemd. De anjer is ook het symbool van het Vechtdal en vind je overal op borden en folders terug. Voor de echte plant moet je wat beter zoeken. Hoewel de kleur betoverend en fel is. Je vindt de steenanjer vooral nog in natuurgebieden langs rivier- en beekoevers en droge matig voedselarme graslanden.
Herkenning
De fel rozerode kleur met de vijf kroonblaadjes op ijle steeltjes maakt de steenanjer makkelijk herkenbaar als hij bloeit. In het hart zit een donkerder ring met daaromheen vaak witte stipjes. De steeltjes en blaadjes hebben een wat grijze waas over het groen. De steenanjer is als hij bloeit zo'n 20 tot 40 cm hoog.
Standplaats
De steenanjer is een zeldzame verschijning in Nederland geworden. In Overijssel komt hij langs de Overijsselse Vecht de Regge en de Dinkel nog wel in redelijke aantallen voor. Het is een plant die graag op de drogere gronden langs de rivieren en beken voorkomt.
Verspreiding
De plant verspreid zich via zaad, maar ontwikkelt ook niet bloeiende stengels en rozetten die op termijn hele plakkaten kunnen vormen. De steenanjer is vanwege de betoverende kleur ook een graag geziene plant in tuinen. De gekweekte vorm heeft vaak wat grijzer blad dan de wilde vorm.