Op de Lemelerberg is afgelopen week een zeldzame loopkever waargenomen. Het diertje zou al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn uitgestorven in Nederland. Het gaat om de grote poppenrover. Dat is een grote loopkever met metallic dekschilden.
Opvallende verschijning
Schaapherder Anita Wichers van Stichting Landschap Overijssel ontdekte het beestje. "Uit mijn ooghoek zag ik opeens een klompje goud uit de bladeren komen aanscharrelen. Dit is iets bijzonders, dacht ik meteen." Door zijn brede lichaam, zijn lengte van bijna 3 centimeter en de dekschilden die afhankelijk van de lichtinval van tint wisselen, is de grote poppenrover een opvallende verschijning.
Vreugdedansje
"Het beestje kroop snel," vertelt de schaapherder. "En ik kroop er achteraan om een foto van hem te maken. Zijn kleur veranderde steeds van goudgeel naar groen. Prachtig! Toen ik hem opzocht en las dat hij was uitgestorven, maakte ik een vreugdedansje. Natuurlijk informeerde ik direct mijn collega's."
Overijssel
Ecoloog Jacob van der Weele bevestigt dat de grote poppenrover erg zeldzaam is. "Lange tijd werd aangenomen dat de soort was uitgestorven. De laatste decennia is hij maar tien keer waargenomen in Nederland. Voor zover bekend is dit de eerste in Overijssel sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Waarom hij hier nu opduikt, kunnen we niet met zekerheid zeggen."
Eikenprocessierups
De grote poppenrover komt nog wel voor in het zuiden en oosten van Europa. En er wordt mee geëxperimenteerd om de eikenprocessierups aan te pakken. Hij is namelijk dol op harige rupsen. In dat kader wordt hij nu gekweekt in België. Ook in Canada en de Verenigde Staten wordt de kleurige kever ingezet voor de bestrijding van rupsen.