De trots van Landschap Overijssel - de wilde kievitsbloem - is genomineerd voor de verkiezing van de Nationale Bloem. De kievitsbloem - ook wel Zwolse tulp genoemd - neemt het op tegen het fluitenkruid, het madeliefje, de paardenbloem en de pinksterbloem "Mooi dat er aandacht is voor deze prachtige beschermde plant die wij koesteren in onze natuurgebieden rondom Zwolle," aldus directeur Michael Sijbom.

Waar de wilde kievitsbloem met zijn rood-paarse geblokte bloemen vroeger lokaal algemeen voorkwam, is hij nu een zeldzame verschijning. Ruim een halve eeuw geleden werden ze nog als sierbloemen in dikke bossen aangeboden op de Zwolse markt. Tegenwoordig moet je goed zoeken, om ze te kunnen bewonderen. Je vindt ze vooral in de natte graslanden ten noorden van Zwolle.

Sijbom stelt dat de bloem symbool staat voor de manier waarop we ons land zijn gaan beheren. Onder andere door intensieve bemesting en snelle waterafvoer zijn de omstandigheden voor veel planten verslechterd. "De grote afname van de kievitsbloem is daar een sprekend voorbeeld van."

Kwetsbaar

"Dankzij gerichte beheersmaatregelen in ons natuurgebied Buitenlanden Langenholte bloeien ze daar inmiddels wel weer in duizendtallen. Een mooie ontwikkeling. Ze geven de hooilanden in het voorjaar een prachtige paarsige gloed," vertelt Sijbom enthousiast. "Dat is uniek, zelfs op Europese schaal is dit natuurfenomeen speciaal. Alleen in het Loiregebied in Frankrijk kun je iets soortgelijks zien. Om de kwetsbare natuur in Buitenlanden Langenholte te beschermen, is het gebied overigens alleen toegankelijk via een excursie met een gids. En je kunt natuurlijk vanuit je kano op de Vecht die bloemenzee bewonderen."

Stemmen

Behalve de kievitsbloem zijn het fluitenkruid, het madeliefje, de paardenbloem en de pinksterbloem genomineerd voor de titel Nationale Bloem. Stemmen kan nog tot 2 juli op de site van Vroege Vogels. Op 4 juli wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels. Sijbom: "Het zou een mooie opsteker zijn voor de beschermde plantensoort als de kievitsbloem wordt verkozen tot nationale botanische trots."