Wol van schapen afval? Dat dat kan er bij ambachtelijk kleermaker Anne Marie uit Zwolle niet in. Zij zet zich in voor een duurzamere samenleving door materialen te hergebruiken en de afvalberg te verkleinen. Met haar Mutsenmakers-project steunt ze de schaapskudde van Landschap Overijssel op de Lemelerberg. Deze kudde, die in 2024 werd getroffen door het blauwtongvirus, heeft extra zorg nodig. Van elke muts gaat tien euro naar de verzorging van de schapen. Een prachtig initiatief!
Ambachtelijke kleermaker
Anne Marie van der Veen, de ambachtelijke kleermaker achter KunstZinnig Textiel, zet zich in voor een duurzamere samenleving door materialen te hergebruiken en de afvalberg te verkleinen. Toen Anne Marie ontdekte dat wol van lokale schapen vaak geen waarde meer heeft en als afval wordt gezien, besloot ze hier verandering in te brengen. “Het weggooien van wol. Dat kan toch niet waar zijn? Een product dat altijd omarmd is door de mens wordt ineens als waardeloos gezien”, stelt Anne Marie.
Wol van heideschapen
Op de Lemelerberg zorgen zo’n tweehonderd Veluwse heideschapen ervoor dat het landschap openblijft. Ze eten boompjes en grassen en hierdoor krijgt de heide meer ruimte. Deze kudde, onder leiding van herder Anita Wichers, wordt één keer per jaar geschoren. Een groot deel van de wol werd weggegooid, omdat het beschadigd is door achtergebleven plantresten. Anne Marie heeft de kans geregen om deze afvalwol verder te onderzoeken en er mee te experimenteren.
“Een product dat altijd omarmd is door de mens wordt ineens als waardeloos gezien. Dat kan toch niet waar zijn? ”
Project ZWOL
De plantenresten die de schapen in hun vacht meedragen, maken dat de wol niet machinaal bewerkt kan worden. Machines lopen letterlijk vast. Anne Marie verwerkt de wol handmatig en gebruikt het als basis voor duurzame textielproducten. Denk aan mutsen maar ook kleding, tassen en woonaccessoires. Het natuurlijke afval dat in de wol aanwezig is, wordt niet verwijderd maar juist als meerwaarde gezien. “Het geeft een mooi karakter”, benoemt Anne Marie. Door uitsluitend lokaal wol te gebruiken uit een straal van 50 kilometer rondom haar atelier in Zwolle, zijn de producten nog extra duurzaam.
Team van vrijwilligers
Het onderzoek naar de wol en het maken van de mutsen doet Anne Marie samen met een team van vrijwillige wol verwerkers. Het biedt ook ruimte aan mensen die kampen met emotionele problemen of leiden aan psychische variaties. Een team waarin technieken en vaardigheden worden uitgewisseld. Eind 2025 worden de mutsen tentoongesteld en verkocht tijdens een expositie.
Mutsenmakers-project
Van elke gebreide of gehaakte muts gaat tien euro naar de schaapskudde van Landschap Overijssel. Deze kudde, die in 2024 werd getroffen door het blauwtongvirus, heeft extra verzorging nodig. Dankzij de opbrengst van het project kan Anne Marie niet alleen duurzame producten maken, maar ook bijdragen aan het behoud van de kudde.
Blauwtong treft schaapskudde
Blauwtong is een ernstige ziekte die door een beet van kleine muggen (knutten) wordt overgedragen en vooral schapen treft. De ziekte veroorzaakt koorts, gezwollen keel en tong, stijve poten en ontstekingen aan de hoeven. Extra zorg en aandacht voor de zieke dieren zijn van levensbelang. Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen.
Help mee!
Wil jij ook bijdragen aan het welzijn van de schaapskudde? Door direct te doneren, help je mee aan de verzorging en het behoud van deze belangrijke kudde. Help de schapen in de ziekenboeg: Samen maken we een verschil voor natuur en dier!