Rondom de Regge, die langs ijsfabriek Ben & Jerry’s Hellendoorn stroomt, begint Landschap Overijssel binnenkort met de aanleg van kruidenrijke kernen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van de ijsfabrikant. Dit is een voorbeeld van wat een nieuwe trend lijkt te zijn. “Bedrijven verbinden zich steeds vaker aan een concreet landschapsproject in hun omgeving”, aldus Louiset Vos. Ruim 40 Overijsselse bedrijven ondersteunen als bedrijfsvriend Landschap Overijssel met een jaarlijkse donatie. Steeds vaker gaan bedrijven echter een stap verder en gaan een samenwerking met ons aan voor een bepaald project.”
Herstel van de Regge
De gift van Ben & Jerry’s Hellendoorn, in samenwerking met gemeente Hellendoorn, voor de kruidenrijke kernen rondom de Regge is het jongste voorbeeld van een dergelijke samenwerking. Mede dankzij deze gift kan het natuurlijker inrichten van de Regge een vervolg krijgen. Gebiedsbeheerder Evert Dijk licht de ontwikkelingen rond de rivier toe. “De afgelopen 20 jaar is gewerkt aan het herstel van de natuurlijke loop van de rivier, nadat deze in het verleden was rechtgetrokken. Nu de rivier weer mooi meandert is het tijd voor de volgende stap: het terugbrengen van inheemse kruiden in het rivierlandschap.”
Impact verdubbeld
“De zaden van deze kruiden zijn helemaal uit de bodem verdwenen door het voormalige landbouwkundig gebruik en daarom moeten ze geherintroduceerd worden”, vervolgt Evert. “Eind 2020 is actie gevoerd om geld in te zamelen voor dit project. We hebben daarmee een mooi bedrag binnengehaald: 627 giften van in totaal ruim 35.000 euro. Met de donatie van Ben & Jerry’s Hellendoorn erbij wordt de impact die we kunnen maken bijna verdubbeld. In plaats van één kunnen we twee hectare kruidenrijke kernen aanleggen, bij de Regge en in twee natuurgebieden naast de ijsfabriek”.
Duurzame kernwaarden
Voor fabrieksdirecteur Marco Eggink is het heel vanzelfsprekend iets te doen voor de rivier waar hij en zijn medewerkers in de pauze vaak langs wandelen. “Ben & Jerry’s ontstond in de jaren ’70 in de Verenigde Staten vanuit een activistisch gedachtegoed. Aandacht voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid zitten in de kernwaarden van ons bedrijf”, legt hij uit. “Dat zie je onder meer terug in het feit dat we, waar mogelijk, fair trade ingrediënten gebruiken. Ook wordt afvalwater van de fabriek in een biovergister omgezet in duurzame energie. Ons doel is dat de fabriek in 2025 CO2 neutraal is. We maken in Hellendoorn jaarlijks 75 miljoen liter ijs voor heel Europa en een deel van Azië en de productie is groeiend, maar dat moet niet ten koste gaan van de wereld”, aldus Marco.
Iets terug doen
“Ook op lokaal niveau kunnen we veel betekenen”, vervolgt Marco. “We willen graag iets terug doen en onze gemeente, waar veel medewerkers wonen, wat mooier maken. Daar passen de kruidenrijke kernen perfect bij. De Regge is een prachtig, meanderend riviertje waar de werknemers van de fabriek dagelijks van genieten. Het is een heerlijk stukje natuur en we zien ernaar uit dat het straks nog mooier gaat worden.”
Verantwoordelijkheid nemen
Marco: “Ik geloof er heilig in dat het bedrijfsleven de drijvende kracht kan zijn om iets goeds te betekenen voor de maatschappij. Ondernemingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet afwachten tot de overheid problemen oplost. Wij zijn bij machte om wat te doen en daar hoeft niet altijd iets voor terug te komen. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in. Voor mij is dit de enige manier waarop ik wil werken. Het is gewoonweg veel leuker te ondernemen en tegelijkertijd een positieve impact te maken”, klinkt het gepassioneerd.
“Of het nu gaat om een groot of klein bedrijf, het is altijd mogelijk een passende vorm te vinden voor een samenwerking met Landschap Overijssel”, sluit Louiset af. “Een project waar we nu bijvoorbeeld een partner voor zoeken is het vernieuwen van het Klauterwoud in Enschede. Maar er is veel meer mogelijk.