Project

Dorpslandschappen

Sallandse Heuvelrug - Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Jouw leefomgeving kent een rijke geschiedenis, unieke landschappen en mooie verhalen. Voor het project 'Dorpslandschappen' ging Landschap Overijssel met inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal op zoek naar die bijzondere verhalen en herinneringen, om ze vast te leggen, te delen en te bewaren voor de toekomst.

Films: de rijke geschiedenis van ons dorpslandschap

Door de eeuwen heen is ons landschap enorm veranderd. Binnen het project 'Dorpslandschappen' hebben we samen met bewoners vier korte films gemaakt over de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Over het opstuwende ijs dat zorgde voor reliëf. En over de loop van de Regge die werd gevormd door het afstromende water. En natuurlijk met de persoonlijke verhalen en herinneringen van de bewoners. De eerste film gaat over het ontstaan van de Sallandse heuvelrug en het Reggedal. De andere drie films gaan over het landschap in Giethmen, Luttenberg en Hoge Hexel met daarin ook de persoonlijke verhalen van de buurtbewoners. Veel kijkplezier!

“Ineens valt die lindeboom je op, midden op het land. Jouw tachtigjarige buurman blijkt daar geboren te zijn. De plek krijgt zo meer betekenis.”
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen, over de waarde van dit project

Verhalen over dorpslandschappen

Jouw leefomgeving kent een rijke geschiedenis, unieke landschappen en mooie verhalen. Voor het project 'Dorpslandschappen' ging Landschap Overijssel met inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal op zoek naar die bijzondere verhalen en herinneringen, om ze vast te leggen, te delen en te bewaren voor de toekomst. Er is gesproken met enthousiaste en trotse inwoners van de dorpen Hoge Hexel, Luttenberg en Giethmen.

“Door samen een korte film te maken houd je verhalen van inwoners van een buurtschap, dorp of streek levend.”
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen

Over de projectaanpak

Binnen het project zijn we op zoek gegaan naar inwoners van het gebied rondom de Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal, die hun herinneringen en verhalen over het dorpslandschap met ons wilden delen. Deze bewoners kregen uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het gebied aan de hand van de 'Landschapsbiografie Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal' (zie donwloadknop met pdf). Vervolgens is een fietsexcursie door het gebied georganiseerd. Daarna gingen de bewoners aan de slag met een verhaallijn. Hierbij kregen ze hulp van Landschap Overijssel. Onder andere kennis over de historie en de waarde van het landschap werd aangedragen door een erfgoedspecialist, een archeoloog en een ecoloog. Tot slot zijn alle resultaten gebundeld in 4 korte films, die worden gepresenteerd tijdens een filmavond!

Fietsen bij de Regge - Landschap Overijssel

Samen op de fiets

"Eén van de onderdelen van het project was een gezamenlijke fietstocht. Via de methode 'Landschap in Zicht' keken we met andere ogen naar de omgeving. We stopten op een aantal punten en schreven op wat we om ons heen konden waarnemen en horen. In de gesprekken die volgden, kwamen mooie en inspirerende verhalen naar boven. Resultaat van de ochtend is een kaart met daarop de plekken in het landschap die voor ons als bewoners waardevol zijn en waar kansen liggen voor verbetering", aldus één van de deelnemers.

Schop in de grond - Henrica de Joode

Schop in de grond: herstel landschapselementen

Tijdens de fietstocht, het delen van persoonlijke verhalen en het maken van de korte films, is gesproken over waardevolle landschapskenmerken en bijzondere plekken. In de laatste projectfase bepalen we samen of er plekken of landschapselementen zijn die we willen en kunnen versterken. Hiermee gaan we concreet aan de slag!