Project

Dorpslandschappen

Sallandse Heuvelrug - Gonny Sleurink
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Jouw leefomgeving kent een rijke geschiedenis, mooie verhalen, unieke landschappen en veel herinneringen. Voor het project Dorpslandschappen gaat Landschap Overijssel met inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal op zoek naar die bijzondere verhalen, om ze vast te leggen en te bewaren voor de toekomst.

“Ineens valt die lindeboom je op, midden op het land. Jouw tachtigjarige buurman blijkt daar geboren te zijn. De plek krijgt zo meer betekenis.”
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen, over de waarde van dit project

Rijke geschiedenis bewaren

We halen met enthousiaste en trotse inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal unieke verhalen op over de buurt. We werken samen met inwoners van de dorpen Hoge Hexel, Luttenberg en Giethmen. Samen brengen we het streekeigen landschap in beeld en delen we herinneringen en verhalen in korte filmpjes. Zo kan iedere inwoner de geschiedenis van zijn woonomgeving ontdekken.

Het is een kans om jouw herinneringen te delen, maar ook verborgen parels te ontdekken. Je wordt als buurtbewoners volop ondersteund door professionals: ecologen en archeologen van Landschap Overijssel.

Het project bestaat uit vijf stappen:

Twilhaar - Gonny Sleurink

Stap 1: Kennismaking en introductie

We beginnen met een kennismaking. Daarna vertellen we over de geschiedenis en het ontstaan van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal aan de hand van de Landschapsbiografie. We bespreken ook de stappen die we samen willen zetten om jouw leefomgeving in de komende maanden te ontdekken en op een unieke manier vast te leggen.

Fietsen bij de Regge - Landschap Overijssel

Stap 2: Samen op de fiets

We stappen samen op de fiets en maken een tocht door de omgeving. Met de methode Landschap in Zicht leer je met andere ogen naar je directe woonomgeving te kijken. We stoppen op een aantal punten en schrijven op wat we om ons heen waarnemen en horen. Door vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over dat wat we hebben waargenomen leren we het landschap te lezen en komen de mooie en inspirerende verhalen naar boven. Resultaat van de ochtend is een kaart met daarop de plekken in jullie omgeving die jullie waardevol vinden en waar kansen liggen voor verbetering. Het vormt een eerste aanzet van mooie verhalen over je eigen leefomgeving.

“Door samen een korte film te maken houd je verhalen van inwoners van een buurtschap, dorp of streek levend.”
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen
Regge Hellendoorn - Nico Kloek

Stap 3: Korte film

De vervolgstap is het maken van een korte film. Eerst werken we samen een verhaallijn uit. Medewerkers van Landschap Overijssel ondersteunen bij het aanleveren van interessante informatie over (de historie van) het landschap. De film bouwen jullie op aan de hand van een interviews met inwoners. Het resultaat is een filmpje van circa 10 minuten.

Sallandse Heuvelrug Nijverdal - Gonny Sleurink

Stap 4: Naar de film

Dan is het tijd om de resultaten te delen. We organiseren een filmavond! Hiervoor richten wij een zaaltje in in een bioscoopsetting. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom!

Schop in de grond - Henrica de Joode

Stap 5: Schop in de grond

Tijdens de fietstocht, het delen van persoonlijke verhalen en het uitdenken van de korte film, wordt gesproken over de oude landschapskenmerken en bijzondere plekken. In deze fase overleggen we met elkaar of er plekken zijn die we graag samen willen versterken. Hiermee gaan we concreet aan de slag!