Samen met inwoners van Den Ham onderzoekt Landschap Overijssel het ontstaan van het dorpslandschap Den Ham. Een lezing en een fietsexcursie eind juni brachten de geschiedenis voor de inwoners tot leven. Ze ontdekten de verhalen van hun landschap én maken nu plannen voor de toekomst die terugkomen in het ‘Dorpsambitieplan Den Ham’. Een inspirerende manier om samen te werken aan een landschap dat verbindt, verrast en blijft bestaan.

Door ogen van bewoners

Hoe ziet het landschap van Den Ham eruit door de ogen van de mensen die er wonen? Wat maakt het bijzonder? En wat kan er nog beter? Door deze vragen centraal te stellen, ontstonden er inspirerende gesprekken. Door stil te staan bij wat vanzelfsprekend is - de omgeving waar je leeft - realiseer je je wat de waarde ervan is. Dat motiveert om zelf bij te dragen aan het behoud van een vertrouwd landschap.

Lezing landschap den Ham

Begin juni organiseerde Landschap Overijssel een goedbezochte lezing over het ontstaan van het landschap rond Den Ham. Maar liefst 97 geïnteresseerde inwoners werden meegenomen in de historie van hun dorp en het landschap rondom Den Ham.

Met eigen ogen

Twee weken later stapten 30 deelnemers op de fiets voor een excursie door het landschap, verdeeld over twee groepen. Tijdens deze tocht werd letterlijk stilgestaan bij plekken als de Mageler Es, het middeleeuwse kampenlandschap en de oude hooilanden. Houtwallen, oude boerderijen, akkers en lage hooilanden vormden het decor voor boeiende verhalen over vroeger én over het belang van goed landschapsbeheer voor de toekomst.

Van verhalen naar plannen

Tijdens de excursie werd er niet alleen gekeken, maar ook veel onderling gedeeld. Inwoners vertelden over hun herinneringen en ideeën. Een vitale 80-jarige man die betrokken was bij werkzaamheden aan de middeleeuwse kerk, herinnerde zich hoe hij stenen herkende waarvan gedacht wordt dat er ooit een hunebed heeft gelegen. Een ander deelde hoe ze als kind na de oorlog knollen moesten trekken op het land: “Hard werken, dat was het!”

Verhalen als deze vormen een waardevolle basis voor nieuwe plannen. Denk aan ideeën voor wandelroutes en educatieve projecten met scholen, maar ook aan de inrichting van het dorp en de omgeving. Deze komen terecht in een ‘Dorpsambitieplan Den Ham’ waarmee de gemeente en andere partijen initiatieven kunnen ondersteunen en Landschap Overijssel graag meedenkt.

Duurzaam beheer landschap

Met steun van Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel (SGBDO) zetten we in op duurzaam beheer, zoals het behoud van het waardevolle kampenlandschap. Alleen samen kunnen we het landschap bewaren én versterken.