Verwonder je over natuur op een oude afvalberg van 20 meter hoogte! Het natuurgebied Collendoorn is wat dat betreft echt een bijzonder gebied. Het is nog steeds in eigendom van ROVA en wordt sinds 2006 beheerd door Landschap Overijssel.
Op 1 juni 1988 was de maximale stortruimte bereikt en is de vuilstort gesloten. Daarna is de stortlocatie afgedicht. De bovenafdichting bestaat uit verschillende lagen: eerst een steunlaag zandgornd op het afval, daarop een 25 centimeter dikke zandlaag met bentoniet (kleimaterialen). Vervolgens een 30 centimeter dikke zandlaag met een drainagesysteem voor de afvoer van het regenwater en ten slotte een dikke laag afdekgrond van 1 meter. Daarna werd de voormalige vuilstort beplant en kwamen er wandelpaden.
Van vuilstort naar natuurgebied
De natuur heeft zich hier geleidelijk ontwikkeld en blijft ons verrassen met gevarieerde natuur en met een grote verscheidenheid aan bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen. Op ruim 20 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en kun je tot in Duitsland kijken. Wandelend op de berg zie je runderen grazen. Zij helpen met het beheer. Zoek je wat meer beschutting? Zoek dan de flanken van de berg op. Besdragende en bloeiende struiken zorgen op de berg voor een walhalla voor insecten en vogels.
Paddestoelen, vlinders en vogels
Wandelend door het natuurgebied zie je in de herfst veel paddenstoelen, zoals de Roodbruine schijnridderzwam en de zeldzame roze stinkzwam. Ook bijzonder is de brede wespenorchis, een wilde orchidee. Er zijn vlinders, zoals het icarusblauwtje en distelvlinder en vele vogels waaronder de boomklever, havik, geelgors en de groene specht.
“Verwonder je over natuur op 20 meter hoogte, gelegen op een voormalige afvalberg.”
Gasbehandelingsinstallatie
In het afval op de vuilstort vormt zich door het afbraakproces 'stortgas'. Het bedrijf Cogas onttrekt dit uit de vuilstort en werkt het op tot aardgaskwaliteit. Dit gebeurt in de gasonttrekkings- en gasbehandelingsinstallatie aan de Slagenweg.