Door een unieke samenwerking tussen Landschap Overijssel en enthousiaste Rotterdammers belandt een Twentse douglasspar op het plein voor het Centraal Station van Rotterdam. Deze boom zou al worden gekapt en krijgt nu nog extra tijd om te schitteren als dé duurzame kerstboom.
Van natuurgebied naar stadscentrum
De unieke samenwerking ontstond dankzij een tv-uitzending over natuurbeheer in het Lonnekermeer. Hier wordt naaldbos vervangen door gemengd loofbos om verdroging tegen te gaan. Daarmee kan het gebied beter tegen een stootje en wordt de biodiversiteit versterkt.
"Als daar nou eens een mooie kerstboom tussen zit," bedacht initiatiefnemer Hennie van Schaik van de Gebiedscommissie Rotterdam Centrum. "Dan boeken we twee keer duurzame winst. Eén keer omdat de boom toch al gekapt zou worden en één keer omdat de afstand van Twente naar Rotterdam aanzienlijk korter is dan die van Noorwegen naar de havenstad. Van oudsher worden de kerstbomen uit Noorwegen gehaald."
Extra podium
Na goedkeuring van de gemeente Rotterdam en in afstemming met Landschap Overijssel kon er vervolgens snel worden geschakeld. Terreinbeheerder Alexander van der Elst van Landschap Overijssel, zelf geboren en getogen in Rotterdam, zocht een puike 14 meter hoge douglasspar uit. Volgens hem de mooiste die op de nominatie stond om deze winter te worden verwijderd. Nu krijgt de spar extra tijd om te schitteren in de stadse omgeving van Rotterdam, pal voor het Centraal Station. Zaterdag 15 december zijn de lichtjes tijdens een feestelijk moment ontstoken.
Duurzaamheid en biodiversiteit hand in hand
Het verwijderen van naaldbomen en inplanten van loofbomen maakt deel uit van het bosbeheer in Overijssel. Door de verdroging en verzuring van de zandgronden is deze omvorming van bos noodzakelijk om de natuur weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.
Meer lezer over klimaatslim bos- en landschapsbeheer?