De schaapskudde op de Lemelerberg van Landschap Overijssel wordt in 2025 twee keer tegen blauwtong gevaccineerd in plaats van één keer. Dit met het doel om ze beter te beschermen tegen het virus, dat vorig jaar veel ziekte en sterfte heeft veroorzaakt. In overleg met de dierenarts is gekozen voor het vaccin Bultavo 3. Dit vaccin lijkt een goede werking te hebben.

19 sterfgevallen

In 2024 is de hele kudde gevaccineerd, waarbij ze één inenting hebben gehad. Dit bleek helaas onvoldoende: veel dieren zijn ziek geworden en zijn uiteindelijk 19 schapen overleden. Door dit jaar twee keer te enten, hoopt Landschap Overijssel nieuwe ziektegevallen te voorkomen. Op vrijdag 7 maart heeft de dierenarts de schapen de eerste inenting gegeven en over vier weken worden ze nogmaals ingeënt.

Geen lammetjes dit jaar

Een ander gevolg van de uitbraak van blauwtong is dat er dit jaar geen lammetjes worden geboren. Normaal gesproken worden de ooien in september gedekt en begint de geboortegolf in februari. Doordat de schapen verzwakt zijn door het virus, is de kans op een gezonde en voldragen zwangerschap klein. Schaapherder Anita Wichers: “Vorig jaar zagen we dat de ooien die blauwtong hadden gehad wel zwanger werden, maar dat er opvallend veel doodgeboren lammetjes waren. En dat hebben we dit jaar weten te voorkomen.”

Belangrijk voor natuurbeheer

Het bijzondere heidelandschap op de Lemelerberg is ontstaan door jarenlange begrazing en het plaggen van de heide. Om ervoor te zorgen dat de heide niet dichtgroeit, wordt het gebied begraasd door de schaapskudde. Zo eten de schapen jonge dennen en berken, grassen en oude heide. De inzet van de kudde is dus essentieel voor natuurbeheer.

Kosten

Een gezonde schaapskudde is belangrijk voor goed beheer en het onderhoud van de kudde brengt veel kosten met zich mee. Naast de gebruikelijke kosten voor voer en onderdak zijn de vaccinaties behoorlijk prijzig. De inentingen tegen blauwtong bedraagt zo’n 3.500 euro. Daarnaast wordt de kudde eind mei ook verplicht gevaccineerd tegen Q-koorts. Het Dinamofonds draagt bij aan de kosten en Landschap Overijssel roept inwoners op om ook bij te dragen.