Terug 2,7 km

Vier tijdperken route

Sibculo: vier tijdperken

In nog geen drie kilometer wandelt u door een gevarieerd landschap en vier verschillende tijdperken: de ijstijd, de middeleeuwen, de 20e eeuw en het heden. Van al deze tijdperken zijn langs de route sporen te vinden, van stuwwal en Kloosterput t/m museum 'Zichtbaar Verleden'.

Museum Zichtbaar Verleden, Kloosterdijk 178b, Sibculo. Buslijn 80 (Almelo - Hoogeveen) stopt op 2 min. lopen van het museum. Stations: Mariënberg (5,7 km); Vroomshoop (6,4 km); Vriezenveen (10,5 km)

Het geaccidenteerde en soms ruwe terrein maakt de route ongeschikt voor rolstoelgebruikers en wandelwagens, uitgezonderd buggy's voor ruw terrein.

 • startpunt

  Museum Zichtbaar Verleden

  Museum Zichtbaar Verleden, Kloosterdijk 178b, Sibculo. April t/m oktober dagelijks geopend van 13.30 tot 16.00 uur, m.u.v. zon- en feestdagen. Gratis entree. Bescheiden parkeerplaats, toilet aanwezig, mogelijkheid om koffie/thee te drinken.

  Museum Zichtbaar Verleden
 • wandelknooppunt

  J13

 • instructie

  Door de sloot

  Sla linksaf het paadje op naar het kloosterterrein. Is traplopen niet mogelijk, volg dan de alternatieve route de heuvel op en loop boven een eindje terug tot het kloosterterrein. Volg vanaf daar weer de hoofdroute.

  Door de sloot
 • 1
  Bezienswaardigheid

  Kloosterterrein

  Kloosterterrein anno nu

  Waar eens de monniken leefden

  In 1406 stichtten monniken, onder leiding van Johan Clemme, hier het klooster Groot Galilea. Zij behoorden tot de Moderne Devotie, een stroming die zich afzette tegen de groeiende rijkdom en misstanden in de kerk. In 1412 werd het een Cisterciënzerklooster en dat bleef het tot de sluiting in 1579.

  Colligatie van Sibculo

  Internationale samenwerking

  Het klooster bood plaats aan 200 monniken en speelde een grote rol bij de regionale ontwikkeling, maar ook bij de verspreiding van de Cisterciënzerorde. In 1418 werd de Colligatie van Sibculo gesticht, een verband van 20 Nederlandse, Duitse en Belgische kloosters binnen de Cisterciënzerorde.

  Kloosterterrein anno 1928

  Opgravingen

  In 1928 liet de toenmalige eigenaar van het terrein, industrieel Ludwig van Heek, opgravingen verrichten, maar die stopten al snel toen Van Heek overleed. De fundamenten zitten daardoor nog grotendeels onverstoord in de bodem. Bodemvondsten uit 1928 zijn nu te zien in museum Zichtbaar Verleden.

  Galilea Major: 1406-1579
 • wandelknooppunt

  J10

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Kloostertuin

  Levende geschiedenis

  Van 1406 tot 1579 stond op deze locatie het Cisterciënzerklooster Galilea Major (Groot Galilea). In 2016 realiseerde de Stichting Klooster Sibculo hier deze kloostertuin. De tuin, een ontwerp van Tiny Brugge, is gerealiseerd op de plek waar in de middeleeuwen de binnentuin van het klooster was.

  Thematische indeling

  De tuin is verdeeld in 5 vakken. Eén met medicinale kruiden en vier met planten die verwijzen naar: de Bijbel, de Cisterciënzers, de monniken van Sibculo en Maria. De waterschaal midden in de tuin verwijst naar de middeleeuwse bron, voor de Cisterciënzers een symbool voor de bron van leven.

  Toekomstvisie

  Toekomstige ontwikkelingen

  De stichting werkt aan het zichtbaar maken van de kloostergeschiedenis. De tuin is het eerste tastbare resultaat, er wordt gewerkt aan de realisatie van een kleine Mariakapel, een wandelpad dat de omvang van het klooster aangeeft en een representatie van de kloosterkerk d.m.v. een stalen ‘skelet’.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Stuwwal

  Stuwwal

  Relict uit de IJstijd

  Zo’n 180.000 jaar geleden, tijdens de voorlaatste ijstijd, bereikten gletsjers vanuit Scandinavië deze omgeving. Het ijs groef zich daarbij tot tientallen meters de grond in en duwde het zand voor zich uit. Zo ontstond deze stuwwal die via Wilsum en Uelsen doorloopt tot Ootmarsum in Twente.

  Op de stuwwal

  Droge plek in het moeras

  De stuwwal vormde een hoge droge plek in een ontoegankelijk moerasgebied dat zich uitstrekte over noordoost Nederland. In de steentijd was het een geschikte plek voor een tijdelijk jachtkamp en in de middeleeuwen zagen monniken er de ideale afgelegen locatie in voor de stichting van een klooster.

 • wandelknooppunt

  J14

 • instructie

  Kruising MTB-route

  Let op! De MTB-route kruist het wandelpad. Steek het smalle pad van de MTB-route over en sla rechtsaf. Volg het meest linkse pad, het rechtse pad is de MTB-route!

  Kruising MTB-route 1
 • 4
  Bezienswaardigheid

  Natuurherstel

  Heide en moeras

  Rondom recreatieplas de Spartelvijver en het kloosterterrein ligt het gemeentebos. Dit bos heeft vele unieke waarden op het gebied van (cultuur)historie, recreatie en natuur en kent een grote afwisseling in droog en nat, hoog en laag.

  Leefgebied voor droge struikheide

  Om de samenhang in het gebied te vergroten en resten van heide en moeras zichtbaar te maken, is de heide in 2014 vrijgemaakt van jonge bomen en struiken. Het leefgebied voor de droge struikheide is daarmee hersteld en vergroot. Het moerasbos wordt nu als hakhout afgezet, zodat het weer vitaal wordt.

 • instructie

  Kruising MTB-route 2

  Let op! De MTB-route kruist het wandelpad.

 • instructie

  Kruising MTB-route 3

  Let op! De MTB-route kruist het wandelpad. Steek het pad recht over.

  Kruising MTB-route 3
 • instructie

  Honden niet over het strand

  Honden zijn niet toegestaan op het terrein van de Spartelvijver. Wandelt u met de hond, volg dan de alternatieve route door de bos tot op de parkeerplaats. Vanaf daar kunt u de hoofdroute weer volgen.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Spartelvijver

  Zandwinning 1974

  Wit goud

  Het door de gletsjer opgeworpen zand is uitermate geschikt voor gebruik in de (wegen)bouw. In de jaren 30 werd begonnen met het winnen van dit ‘witte goud’, eerst op kleine schaal, later intensiever. De zandwinning liet Sibculo een ‘maanlandschap’ na met zand- en watergaten als deze Spartelvijver.

  De Spartelvijver

  Recreëren in de natuur

  Van 1965 tot 1978 werd hier zand gewonnen. In 1979 werd de plas geschikt gemaakt voor recreatie en kreeg het de naam ‘Spartelvijver’. Het recreatief gebruik bestaat uit: zwemmen, hardlopen, vissen, wandelen, mountainbiken, schaatsen en evenementen.

 • horeca

  Café-restaurant Boszicht

  Café-cafetaria met terras. Mooie gelegenheid om aan te leggen voor lunch, snack of een drankje. 's Ochtends gesloten; café gesloten op dinsdag en woensdag, cafetaria gesloten op maandag en dinsdag. Zie cafeboszicht.nl voor openingstijden per dag.

  http://cafeboszicht.nl/Openingstijden/
 • instructie

  Begin Oude Gracht

  Steek de weg (Plashofstraat) over en volg het paadje de bossen in. Ga daar bij het eerste pad rechtsaf.

  Begin Oude Gracht
 • 6
  Bezienswaardigheid

  Oude Gracht

  Oude Gracht

  Litteken in het landschap

  Terug in de bossen én terug op het voormalige kloosterterrein. U staat nu in wat vroeger de gracht was die langs het kloosterterrein liep. Water staat er al lang niet meer in, maar de gracht is nog duidelijk herkenbaar in het landschap.

 • instructie

  Einde Oude Gracht

  Sla aan het eind van de Oude Gracht schuin rechtsaf, het tegelpad op. Sla aan het eind van het tegelpad linksaf. LET OP! U steekt een fietspad over!

  Oude Gracht - einde
 • instructie

  Trap op naar Kloosterput

  Ga linksaf het trappetje op en volg het pad naar de Kloosterput. Is traplopen niet mogelijk? Volg dan de alternatieve route en gebruik de oprit circa 25 meter verderop. Vanaf de Kloosterput kunt u de hoofdroute weer volgen.

  Trap naar Kloosterput
 • 7
  Bezienswaardigheid

  Kloosterput

  Kloosterput ansichtkaart

  Iconisch monument

  De Kloosterput geniet in de regio bekendheid als enig intact gebleven onderdeel van het klooster. Het iconisch monument is dan ook al bijna een eeuw lang dé ‘landmark’ van Sibculo en figureert al sinds de opkomst van het toerisme op vele ansichtkaarten van Sibculo.

  Middeleeuws of 20e-eeuws?

  De status als restant van het klooster verdient nuancering. De bovenbouw stamt uit 1927 en is geplaatst in opdracht van toenmalig eigenaar Ludwig van Heek die een soortgelijke put had gezin in Oostenrijk. Het deel in de grond is gebouwd van Bentheimer zandsteen en is waarschijnlijk wél middeleeuws.

  De Kloosterput is zeker niet de centrale put van het klooster geweest. Die zal zich op het nabijgelegen kloosterterrein hebben bevonden. Waarschijnlijk hoorde de Kloosterput bij een bijgebouw, mogelijk een verblijf voor gasten en passanten die bij het klooster konden overnachten.

  Kloosterput

  Klein erfgoed Twente

  Deze kloosterput is gerestaureerd binnen het project 'Klein Erfgoed Twente'. Klein erfgoed vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Landschap Overijssel en Monumentenwacht werken samen met andere partners om dit erfgoed te herstellen en onder de aandacht te brengen.

 • wandelknooppunt

  J11

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Kloosterkerk

  De Kloosterkerk

  Kloosterkerk

  Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is de Kloosterkerk nooit onderdeel geweest van het klooster. De kerk is in 1951 (bijna 4 eeuwen na de sluiting van het klooster) in gebruik genomen en dankt zijn naam aan de locatie vlakbij het kloosterterrein.

 • eindpunt

  Museum Zichtbaar Verleden

Stichting Klooster Sibculo

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Word donateur en ontvang ons magazine!

Je steunt ons al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan