Terug 11 km

Trailrun natuurgebied Lemelerberg

Trailrun in het Vechtdal

Fijne hardlooproute op de Lemelerberg, grotendeels over zandpaden, met hier en daar een pittige klim. Op het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over de heidevelden, stuifzandvlaktes, jeneverbesstruwelen en grove dennen. En als je geluk hebt, zie je onze schaapskudde.

Je start deze trailrun op de parkeerplaats van Natuurcamping De Lemeler Esch, Lemelerweg 16, Lemele. (Circa 5km vanaf station Ommen.) OV-reiziger: het dichtstbijzijnde treinstation is in Ommen. Neem van daaruit de buurtbus (lijn 568): deze stopt voor de camping. (NB rijdt niet op zaterdag, zondag en feestdagen.)

Route loopt over onverharde bos/zand/heidepaden van top naar top en maakt gebruik van het wandelnetwerk en van een mountainbikepad. (let op fietsers!)

  • startpunt

    Start Trailrun Lemelerberg

    Voor een correcte run naar het bos: Start bij het informatiebord wandelnetwerk, Startpunt P40. Verlaat de beide parkeerplaatsen van Natuurcamping De Lemeler Esch en run bij het bordje Landschap Overijssel (foto) het bos in.

    Run van top naar top

    Je runt van top naar top door het natuurgebied Lemelerberg. Beheerder Landschap Overijssel. Looprichting: volg de omhooglopende POI-nummering en de routelijn over onverharde zand/heide/bospaden.

  • parkeerplaats

    Parkeerplaats Lemeleresch

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Welkom op de Lemelerberg!

    Heide Lemelerberg

    Welkom op de Lemelerberg!

    Mysterieuze jeneverbessen, prachtige zandvlaktes, eenzame dennen en mooie vergezichten vergezellen je op deze tocht. De schreeuw van de buizerd klinkt hoog boven ons, een roodborsttapuit in de top van een klein struikje. Welkom op de Lemelerberg!

    Beschermd natuurgebied

    Vanwege de hoge natuurwaarden is de Lemelerberg aangewezen als Natura 2000-gebied, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Doelstelling van Natura 2000 is de soortenrijkdom van planten & dieren te herstellen. Zo willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt.

    Herstel heide

    Zo is in Overijssel de afgelopen 100 jaar bijna 90% van de heide verdwenen waardoor allerlei planten en dieren bedreigd worden met uitsterven. Ook op de Lemelerberg is veel heide verdrongen door bos. Daarom werkt Landschap Overijssel hier aan het herstel van de heide.

    Meer weten over herstel heide?
  • 2
    Bezienswaardigheid

    Hulp van vrijwilligers

    Kudde op de Lemelerberg

    Gletsjers

    Stel je eens voor, een enorme gletsjer die vol kracht zand en grind voor zich uitdrukt tot een bult van ongeveer 80 meter hoog ontstaat. Dat gebeurde zo’n 150.000 jaar geleden. Zo ontstonden de Lemeleberg en de Archemerberg.

    Hoge natuurwaarden

    Door de hoogteverschillen heeft dit natuurgebied een bijzonder karakter en belangrijker nog, hoge natuurwaarden voor allerlei planten en dieren, zoals de zandhagedis, het heideblauwtje en de veldleeuwerik.

    Vrijwilligers

    Bij het beheer van dit natuurgebied, krijgen we hulp van Natuurwerkgroep Archem. De vrijwilligers werken op de Lemeler- en Archemerberg aan het onderhoud van bos en heide. Dankzij deze vrijwilligersgroep blijft de heide een uitgestrekt terrein waar de schapen van onze kudde kunnen grazen!

    Help je mee?

    Vele handen maken licht werk. Wil jij ook helpen bij het instant houden van dit prachtige en belangrijke natuurgebied? We kunnen altijd hulp gebruiken.

    Natuurbeheer Lemelerberg Vrijwilligerswerk
  • wandelknooppunt

    P24

  • wandelknooppunt

    P21

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Jeneverbesstruwelen

    De Jeneverbes

    De jeneverbes (Juniperus communis) is met enige mystiek omgeven. De Egyptenaren gebruikten de aromatische naalden in etherische oliën. In de Middeleeuwen verbrandde men de takken om het kwaad weg te houden. En ook nu nog gebruiken we de bessen, bijvoorbeeld bij het maken van jenever en zuurkool.

    Inheemse conifeer

    De jeneverbes is een karakteristieke conifeer. Omdat we steeds minder woeste gronden kennen in Nederland, heeft deze boom, met haar prachtige grilliger vormen, het moeilijk. Op de Lemelerberg doen we er alles aan om de jeneverbes te behouden.

    Leestekens van het landschap
  • wandelknooppunt

    P22

  • wandelknooppunt

    P28

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Oriëntatietafel & Vliegden

    Uitzichtpunt Archemerberg

    Het glooiende landschap van het natuurreservaat de Lemelerberg is ruim 887ha groot en bestaat uit de Lemelerberg (45m) en Archemerberg (78m). De bergen vormen samen een stuwwal die meer dan 150.000 jaar geleden is ontstaan. De oriëntatietafel is een ontwerp van Gerrit Ebbink en geplaatst in 2005.

    Grove den

    Toen de gletsjers zich aan het einde van de ijstijd terugtrokken, was slechts een grote conifeer - de grove den - in staat de door het ijs geteisterde gebied te veroveren.

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Bronnen op de berg

    Drie bronnen

    Op de Lemelerberg zijn drie waterbronnen. We houden de exacte locaties graag 'geheim' om te kijken hoe de natuur zich ontwikkelt als ze ongestoord haar gang kan gaan.

    Leemlaag

    De bronnen zijn ontstaan door de leemlaag in de berg. Hierdoor kan het regenwater niet de grond in zakken. Het water zakt alleen in de bovenlaag, stroomt naar beneden om verderop weer aan de oppervlakte te komen. Op deze plekken ontstaan de bronnen, ook wel kwelders genoemd.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Schaapskudde

    Kudde op de Lemelerberg

    Veluws heideschaap

    Opvallend hoog op de poten en meestal crèmekleurig met hier en daar een bruine vlek; maak kennis met het Veluwse heideschaap. Het is een vriendelijk en rustig schapenras. Op dit moment zijn er slechts 9 kuddes in Nederland, waarvan een hier op de Lemelerberg. Als je geluk hebt kom je de kudde tegen!

    Levende maaimachine

    De schapen doen het hier prima. Ze eten - als een soort levende maaimachine - de grassen, heide en jonge boompjes zodat de heide verjongt en ruimte krijgt. In de winter vind je de kudde in de schaapskooi, waar rond februari de lammetjes worden geboren. Die blijven t/m maart bij de kooi.

    Kraamschudden

    De geboorte van vaak wel 100 lammetjes is elk jaar weer een feest! Eind maart ben je van harte welkom om te komen kraamschudden tijdens lammetjesdag. Zodra de ze groot genoeg zijn, gaan de lammeren mee de berg op. Begeleid door de herder haar bordecollies en met hulp van vrijwillige herders.

    Ons Veluws heideschaap
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Steenmeel

    Verzuring door stikstof

    Naast vermesting, verdroging en versnippering, vormt verzuring een bedreiging voor de natuur. Zo ook hier: door neerslag van stikstof verzuurt de heide en verdwijnen de kruiden die hier horen. Zonder kruiden geen insecten en zonder insecten geen vogels en zoogdieren en dus een armere biodiversiteit.

    Steenmeel voor biodiversiteit

    Hier op de Lemerberg is met een precisiestrooier steenmeel over de heide uitgestrooid, waardoor de mineralenbalans in de bodem herstelt. Na vijf jaar verwachten we hiervan de effecten te zien.

    Uitbreiden van de heide

    Al eerder is op de Lemelerberg gewerkt aan het uitbreiden en verbinden van heidegebieden. Door grotere, aaneengesloten heidegebieden versterken we het leefgebied van soorten die het moeilijk hebben, zoals het heideblauwtje en de levendbarende hagedis.

  • wandelknooppunt

    P30

  • 8
    Bezienswaardigheid

    De Dikke Steen

    De Dikke Steen

    De Dikke Steen op de Lemelerberg gold als grensteken tussen de marken Lemele en Archem. Bij het uitgraven van de steen bleek dat hij 17 voet in de grond zat en 22 voet lang was. Er bestaan verschillende volksverhalen over de steen.

    Tijd van jagers en boeren
  • wandelknooppunt

    P37

  • wandelknooppunt

    P74

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Grote en kleine ravijn

    Grote en kleine ravijn

    Op verschillende plekken op de Lemelerberg zijn we bezig met het herstel van de heide. Doordat delen van het bos worden omgevormd, ontstaan ook nieuwe vergezichten op het dal. Zo ook hier bij het 'grote en kleine ravijn'.

    Lemelerberg, een stuwwal

    De term 'ravijn' klinkt spectaculair maar in werkelijkheid zijn de hoogteverschillen niet meer zo groot als vroeger. Misschien kun je met een beetje verbeelding nog iets terugzien van de stuwwalplateaus en smeltwaterdalen die hier ooit waren.

    Stuwwallen in Nederland Natuurherstel Lemelerberg
  • wandelknooppunt

    P63

  • instructie

    P61: daal af naar Park 1813

    Bij P61 run je rechts naar beneden (oranje lijn). De heringerichte laan geeft zicht op 'Gedachtenishoek Park 1813'. Na het bezoek run je weer omhoog en vervolgt het wandelnetwerk.

  • wandelknooppunt

    P61

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Sterrenbos: Levensbos

    Sterrenbos

    Onderdeel van Park 1813 is het sterrenbos: 8 paden komen samen in het middelpunt en vormen zo een ster. Vroeger diende zo'n sterrenbos vaak voor de jacht. Vanuit het midden had je goed zicht op overstekend wild. Dit sterrenbos werd niet aangelegd voor de jacht, maar vanwege de aantrekkelijke vorm.

    Levensbos

    In 2013 is Park 1813 - inclusief sterrenbos - hersteld door Landschap Overijssel. Sindsdien ligt middenin de ster 'Het Levensbos'. Hier kun je, net als 100 jaar geleden, een mooi of verdrietig moment gedenken. Een plek om naar terug te keren of gewoon als gebaar voor een groene toekomst.

    Groen gedenken

    In het Levensbos kun je een beuk, eik, zoete kers of linde planten. Elke boom heeft zijn eigen symbolische betekenis en is waardevol voor het leven op deze plek. Hiermee is het sterrenbos een plek voor bezinning, gedachtenis en reflectie geworden.

    Meer over Groen gedenken
  • wandelknooppunt

    P60

  • wandelknooppunt

    P62

  • wandelknooppunt

    P65

  • wandelknooppunt

    P66

  • wandelknooppunt

    P38

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Dassenspoor

    Dassenspoor

    Op de Lemelerberg leven dassen. Het is niet waarschijnlijk dat je ze ziet tijdens je trailrun, maar de prent in het zand is het bewijs van hun aanwezigheid. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief.

    Dasmobiel

    De kans om een das in het wild te zien, is erg klein. Daarom heeft Landschap Overijssel een Dasmobiel ontwikkeld; een geluid- en geurdichte ruimte waarvandaan je zicht heb op de dassen. Benieuwd?

    Dasmobiel
  • horeca

    Boscafé De Lemeleresch

    Je kunt bij het Boscafé van De Lemeleresch Natuurcamping terecht voor o.a. koffie met huisgemaakte taart, soepen en andere gerechten op de kaart. Het Boscafé is, in principe, het hele jaar door elke dag open van 10 tot 17uur.

    Het Boscafé Lemeleresch

Landschap Overijssel i.s.m. de groep Trailrun Vechtdal/Reestdal.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.