Terug 21 km

Te voet naar 't Ende (17 0f 21 km)

Buurtschappenwandeling door het Reestdal

Balkbrug-De Stapel-Wildenberg begin twintigste eeuw: Woeste gronden lagen te wachten op een grootschalige ontginning. Een beekdalwandeling langs verborgen sporen in ’t boerenland, bos, glooiende essen, hooilanden, grensriviertje de Reest en buur(t)schappen. Bepaal zelf je eigen routelengte!

Je start bij het wandelknooppunt A25 / infobord wandel-/fietsnetwerk aan De Haar 7 in Balkbrug. Parkeren op het campingterrein bij Brasserie de Boerderij. Lutten Oeverweg: splitsing 17 of 22 km (oranje stippellijn). In beide afstanden Wijngoed & Zorghoeve, de Reestlandhoeve en boerderijwinkel Vlees Uut 't Veld. (Bekijk hun POI voor de openingstijden.)

Route volgt voor 90% het wandelroutenetwerk Overijssel en Drenthe en naar wens in te korten (oranje stippellijn). Lees ook de (loop)instructies (i).

  • parkeerplaats

    Parkeerplaats Si-Es-An

  • startpunt

    Startpunt 'De Haar' (wandelen)

    Je kijkt nu naar het infobord Wandel-/Fietsnetwerk op de klinkerweg De Haar. Correcte wandelstart, volg de omhooglopend POI-nummering en bekijk regelmatig het verloop van de routelijn. Lees ook de instructies (i) m.b.t. de juiste looprichting en/of uitstapje!

    Wandelnetwerk in het Reestdal

    Niet elke wandelroute van Landschap volgt volledig de markering (pijl: verschillende kleuren) van het regionale wandelnetwerk. Zie wandelkeuzepunt A25 aan De Haar. NB In de provincie Drenthe staan andere palen van het wandelnetwerk en loop je van knooppunt naar knooppunt (markering: bruin pijltje).

    Eigen route maken? Open link

    Routeplanner Reestdal (link)
  • wandelknooppunt

    A25

  • 1
    Bezienswaardigheid

    Welkom in het Reestdal

    Welkom in het Reestdal

    'Het Reestdal' kent een grote variatie aan landschapselementen waaronder de natuurgebieden van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Je waant je op sommige plekken in een openluchttheater waar achter ieder doorkijkje iets moois valt te ontdekken in het coulissenlandschap.

    Beheer Landschap Overijssel Den Oosterhuis: hooilanden en brugje 'Jodenvonder' bij grensriviertje de Reest.

    Natuurlijk openluchttheater

    Afhankelijk door welk natuurgebied je loopt; stuifduinen waarop hoge naaldbomen, het gemengde (loof/naald)bos, heidevelden en glooiende essen. In het voorjaar een tapijt aan geel bloeiende hooilanden langs het sterk meanderende en voormalige hoogveenbeek en grensrivier de Reest.

    De Reest, vaak bedreigd

    Streekeigen landschap

    Streekeigen bomen en struiken zijn soorten die van nature of vanuit cultuurhistorisch perspectief in een gebied voorkomen. Doordat de soorten zich al eeuwenlang aan de omstandigheden hebben aangepast, zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld vorstperiodes en ziektes. Klik op de link.

    Groen erfgoed: bomen/struiken
  • wandelknooppunt

    A26

  • wandelknooppunt

    A27

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Den Huizen, een buurtschap

    Beschermd dorpsgezicht

    Den Huizen is één van de oudere buurschappen in het Reestdal. Het bestaat uit slechts vier boerderijen, waarvan drie zich een rijksmonument mogen noemen. Daar komt bij dat Den Huizen de status van beschermd dorpsgezicht heeft gekregen. Het Reestdal kent meerdere karakteristieke boerderijen (link).

    Boerderijen in het Reestdal

    Beeldende kunstenaars

    In een van de boerderijen woont Piet Eggen, één van de vele kunstenaars in het Reestdal waarvoor de Reest en het Reestdal vaak als inspiratie dienen. Open de link.

    Vogelkunstenaar Piet Eggen
  • 3
    Bezienswaardigheid

    De Reest, Jan Jager

    'Zicht op Den Huizen'

    Niet alleen boerderijen vormen een inspiratie voor Jan Jager, ook het water in de Reest legt hij vast. Zoals hier in 'Zicht op Den Huizen', een van de oudere buurtschappen in het Reestdal.

    Ontstaan rivier de Reest

    De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van circa 35 km tussen de oorsprong bij De Tippe, ten oosten van Dedemsvaart, tot aan Meppel.

    Lees meer over de Reest
  • wandelknooppunt

    A33

  • 4
    Bezienswaardigheid

    Beheer met eeuwenoude wetten

    Beheerboerderij Rabbinge 4

    Het Drentse Landschap probeert de terreinen op een natuurlijke manier te beheren. Net als ‘heel lang geleden’ grazen er weer honderden runderen/schapen in de natuurgebieden, waaronder het Reestdal. Het beheer van deze gebieden wordt vanuit zogeheten beheerboerderijen gedaan.

    Beheer met eeuwenoude wetten

    Het vee graast op de weilanden in de beekdalen en op het veld. De wintervoorraad hooi komt van de nattere groenlanden. De mest wordt in de stal verzameld en later op de akkers ondergeploegd. Op de akkers wordt graan verbouwd, die vervolgens deels als krachtvervoer voor het vee wordt gebruikt.

    Natuurbeheer in Drenthe (link)

    Het stro wordt weer in de potstal gebruikt. Als in het najaar een deel van de runderen naar de slager gaat, is de cirkel rond. Het woord 'potstal' is ontleend aan een opeenstapeling van stro en koeienpoep (oppotten van). Je ziet ook een kleinere 'potstal' onder de hooimijt, zogeheten 'Steltenberg'

  • wandelknooppunt

    A32

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Beheerboerderij De Uilenburcht

    Wat is een Potstal?

    Je mag het boerenerf op om de potstal Beheerboerderij de Uilenburcht in buur(t)schap Rabbinge te bekijken. Staat het weidevee op stal (wintermaanden), ga niet te dichtbij staan! De Limousinrunderen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. 's Zomers graast het vee op de wei-/hooilanden.

    Kringlooplandbouw (open link)

    Kringloop van de natuur...

    In de winter staan de koeien in de potstal en potten, tezamen met stro en koeienpoep, stalmest op. Die mest wordt, nadat Limousinrunderen in de wei gaan, verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee.

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Beekherstel Reestdal

    Beekherstel Reestdal

    Waterschap Reest en Wieden wil met de nieuwe inrichting een aantal doelen bereiken. Het optimaliseren van de grond- en oppervlaktewaterpeilen voor de functie natuur in het beekdal. Daarbij rekeninghoudend met de aanwezige landbouw. En tevens het voorkomen van overlast tijdens hoogwatersituaties.

    Bijzonderheden Reestdal

    Het Reestdal is voor Nederlandse begrippen fysisch geografisch zeer zeldzaam, dat komt door de gaafheid van het dal. Het harmonieus samengaan van natuur en landschap in het kleinschalige beekdallandschap moet in het plan 'Water-Op-Maat project Reestdal' passen.

    Lees meer

    Samenwerking gebiedspartners

    Het waterschap werkt samen met zijn gebiedspartners: de provincies Overijssel en Drenthe, de gemeenten Meppel, Hardenberg, Staphorst en De Wolden, LTO, Stichting Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel en diverse maatschappelijke organisaties aan het vitaliseren van het plattelandsgebied.

    Waterschap Vechtstromen (link)
  • 7
    Bezienswaardigheid

    Boerderij Oud Avereest nr. 1

    Oud Avereest nr. 1

    Wanneer je naar de boerderij op Oud Avereest 1 kijkt, zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

    Reestdal boerderijen (link)

    Functie van het Bakhuisje

    Sommige boerderijen hebben een klein stenen schuurtje, een zogeheten bakhuisje. Wanneer er brandhout nodig was om in zo'n bakhuisje de oven op te stoken (voor o.a. brood en koeken bakken), tja, dan moest de boer een (beuken)boom kappen en daarna het hout drogen.

    Bakoven

    Na het drogen kon het hout in de bakoven. Brood bakken was vroeger een vrouwentaak, daarom stonden de bakhuisjes vaak naast het woongedeelte. Meestal bevindt alleen de opening van de oven zich in het bakhuisje, de bakoven zelf stond buiten.

    Herken jij dit schapenras?

    Er zijn natuurlijk heel veel schapenrassen. De meest voorkomende schapen zijn de Drentse Heideschapen en de Schoonebekers. Deze laatsten grazen samen met de Schotse Hooglanders op De Wildenberg. Heb je gezien dat deze schapen een bijzondere kop hebben? Welk ras is dit? Klik op de link schapenrassen!

    Schapenrassen
  • 8
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis De Wheem

    Toen: De Weeme

    Toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld in de gelagkamer.

    Nu: De Wheem

    Sinds het jaar 1979 is Landschap Overijssel de beheerder van de monumentale boerderij (De Weeme) De Wheem. Dit boerderijtype is een zogeheten 'Hallenhuis'. Wanneer De Wheem geopend is, bekijk ook even de constructie van de gebinten, de gelagkamer van toen en de toga van de dominee in 't opkamertje.

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Betekenis levensboom

    Sta even stil bij de 'levensboom' boven de voordeuren, o.a. buurtschap.Oud Avereest. Zie je verschil? De witte boom (gietijzer), heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

  • 9
    Bezienswaardigheid

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Foto: Bennink fotografie

    Bezoekerscentrum De Wheem

    Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

    Reestdalkoek

    Speelnatuur

    Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Ook worden regelmatig leuke (kinder-)activiteiten georganiseerd. Ook is het recept voor 'Reestdalkoek' er verkrijgbaar.

    openingstijden De Wheem

    Wandel- en fietsroutes

    De Wheem is een Toeristisch Overstap Punt (TOP); een vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes door het Reestdal. Naast de wandelingen van wandelnetwerk Vechtdal, kun je vanaf hier verschillende routes via de app van Landschap Overijssel volgen. Voor alle routes (ook speurroutes!), zie:

    routes Landschap Overijssel
  • 10
    Bezienswaardigheid

    Begraafplaats Oud Avereest

    Begraafplaats Oud-Avereest

    De oudste begraafplaats

    In Oud Avereest vind je de oudste begraafplaats van de voormalige gemeente Avereest. In de 13e eeuw stond hier al een kerkje. De bewoners uit de omgeving werden bij de kerk begraven. Achter het smeedijzeren hek, op het hoogste gedeelte, stond de destijds houten kerk.

    Militair Erehof Oud Avereest

    Aan de Meppelerweg vind je het informatiebord over Militair Erehof Oud Avereest (NB loop er naartoe via het smeedijzeren hek). Achter het hek stond vroeger een baarhuisje. Op de historische begraafplaats Achterveld is die nog te zien.

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis Reestkerk

    Geschiedenis Reestkerk

    De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het grensriviertje de Reest. Tegenwoordig hoort het buurtschap Oud Avereest bij de gemeente Hardenberg. Foto's: HVA.

    Boer en dominee

    Rond 1800 stond er een klokkenstoel naast het houten kerkje. Het kwam in de 19e eeuw in verval en rond 1851 was er nieuwbouw op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme, nu De Wheem, was toen tevens de dominee.

    De Reestkamer

    In 2015 is de Reestkerk grondig gerestaureerd en uitgebreid met de Reestkamer. Nu functioneert het gebouw niet alleen als kerk, maar ook als cultureel centrum waar o.a. concerten worden gegeven. In de Reestkamer zijn (alleen op zondag) wisselende exposities te zien. Meer lezen, open de link.

    Huidige Reestkerk
  • wandelknooppunt

    A31

  • 12
    Bezienswaardigheid

    Bruggetje van Bartje

    Over de Reest

    Het kronkelige riviertje De Reest vormt over enkele tientallen kilometers de grens tussen Overijssel en Drenthe. Niet alleen heeft het Reestdal haar naam aan de veenbeek te danken, maar ook het kleinschalige landschap in deze regio met de oogstrelende natuur. Lees ook het infopaneel Kerkenpad 2000.

    Bartje en de bok

    Het bruggetje hier over De Reest wordt ook wel het bruggetje van Bartje genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug te laten oversteken. Het was de slotscene van de film. Hierna trok Bartje samen met zijn bok de wijde wereld in!

    Bekijk de film van Bartje

    Reestdal: erfgoed 'bruggen'

    Landschap Overijssel: onze omgeving zit barstensvol elementen die onze voorouders er in hebben ‘gezet’. In elke regio weer wat anders, omdat je een veengebied nu eenmaal niet op dezelfde manier kunt inrichten als een zandgebied. Zo kreeg elke streek z’n eigen gezicht, zoals 'bruggetjes'.

    Erfgoed 'bruggetjes' (link)
  • wandelknooppunt

    A39

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Boerderij De Wildenberg

    Boerderij 'De Wildenberg'

    Al halverwege de veertiende eeuw wordt in de archieven van het klooster van Dickninge (De Wijk) melding gemaakt van 'De Wijldenbarghen', oftewel de woeste berg. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in het gebied Wildenberg-Rabbinge de eenmansessen of kampen bewerkt.

    Verbouwingen

    Boerderij De Wildenberg kent een roerige geschiedenis met een groot aantal verbouwingen. Je kunt je misschien niet voorstellen dat hier in de tweede helft van de 20e eeuw grote mestsilo's waren en een loopstal voor honderden koeien.

    Restauratie

    Inmiddels is de boerderij mooi gerestaureerd en ontdaan van alle moderne bedrijfsgebouwen. De hoeve ademt nu weer de sfeer van de Reestlanden van een eeuw geleden. Het Drentse Landschap heeft de boerderij De Wildenberg in de jaren negentig aangekocht, het is nu een erfgoedlogies.

    Geschiedenis 'De Wildenberg'

    Teken van welvaart

    Beuken- en kastanjebomen in de voortuin vormden een teken van welvaart, maar boden ook de nodige beschutting tijdens een warme zomerdag; het bladerdak van de bomen vormt een natuurlijke parasol.

  • 14
    Bezienswaardigheid

    Grensoversteek Wildenberg

    Veenbeek de Reest: het begin..

    Van oorsprong is de Reest een hoogveenbeek. Vroeger ontving het riviertje zijn water uit de grote en uitgestrekte hoogvenen rond onder meer Slagharen, Hardenberg en Dedemsvaart. De Reest voerde toen het water af van dit 30.000 tot 40.000 ha groot niemandsland. Bron: zie link.

    Grensriviertje de Reest

    Het verloop...

    Het riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart naar Meppel. De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van 37 kilometer.

  • 15
    Bezienswaardigheid

    Boerderij Het Reestdal

    Dit is de voorkant van boerderij Het Reestdal.

    Boerderij Het Reestdal

    Boerderij 'Het Reestdal' is een schitterende oude boerderij met een mooie, oude kapschuur. Aan de achterkant van de boerderij bevindt zich een 'baander'. Deze grote, hoge dubbele deur heeft toegang tot de bedrijfsruimte van de boerderij en zorgde ervoor dat paard en wagen naar binnen konden.

    Dan werd de oogst door de boer geladen of gelost. De boerderij heeft een rieten dakbedekking en schuren met wanden van hout. Het Uilenbord op de nok van de boerderij gaf, zoals de naam al doet vermoeden, uilen toegang tot de boerderij voor het vangen van muizen.

    Uilenbord

    Diverse boerderijen in het Reestdal zijn in het bezit van een uilenbord. Dit is een klein driehoekje onder de nok, dat open is. Door dit 'gat' kunnen uilen de boerderij binnen en zich hier nestelen, met als tegenprestatie dat zij muizen en ander ongedierte uit het graan zouden weren.

    Den Westerhuis 1, monument

    'Het Reestdal': Deze naam staat boven de grote schuurdeur (baander) en is een gemeentelijk monument. Deze boerderij heeft eeuwen dienst gestaan als het erve 'den Westerhuis'. Nu, met een terugblik naar 1439, staan op dezelfde plek in buurtschap 'Den Westerhuis' nog altijd drie boerderijen.

    Erve den Westerhuis (link)
  • instructie

    Den Westerhuis-Lutten Oeverweg

    Volg de halfverharde weg tot boerderij Den Westerhuis no 3. Loop daar het graspad op. Verderop, na het verlaten van een boerenerf, kruising met de weg Oud Avereest. Loop rechtdoor de voormalige trambaan uit, tot instructie (i) Lutten Oeverweg (splitsing 21 - 17km).

  • 16
    Bezienswaardigheid

    Voormalige trambaan

    Aanleg trambaan in 1886

    Ja heus, vroeger reed hier een tram. In 1884 vroeg J.D. Ruys een vergunning aan bij de provincie Overijssel voor de aanleg en exploitatie van een stoomtramlijn langs het kanaal de Dedemsvaart, van Hasselt naar de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen. In 1886 was de eerste DSM tramlijn gereed.

    Lees meer over de DSM

    Trambaan ter ziele in 1948

    Vanaf 1924 begon de DSM met het inzetten van bussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het personenvervoer per stoomtram weer op gang, maar dat was een tijdelijke opleving. Uiteindelijk sloot DSM (Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij) in 1948. (Archieffoto's Hist. Ver. Avereest (HVA).

  • 17
    Bezienswaardigheid

    Shiitake boerderij Haveman

    Biologische Shiitake boerderij

    In de natuur groeien shii-takes in bossen, waar ze de voedingsstoffen uit dood eikenhout gebruiken. Op deze ecologische, kleinschalige kwekerij groeien de shii-takes, buiten in 'Het Jodenbos', in een heel donker dennenbos. In deze natuurlijke omgeving ontstaat een kwaliteitsproduct.

    Shiitake kwekerij Haveman

    Helaas, deze locatie is niet geopend voor individuele bezoekers. Klik op de link en kom meer te weten over de groei van een Shiitake en het ermee bereiden in een heerlijk gerecht.

    Shiitake bereiden en tips
  • instructie

    Lutten Oeverweg (21 / 17 km)

    Route 21 km: ga rechts. Volg de markering (pijl: rood en/of bruin) tot (i) 'Veentjesweg' en richting een wijngaard.

    Route 17km: ga links/rechtsaf, een breed boerenlandpad. Volg de markering (pijl: rood) tot instructie (i) 'Veentjesweg' richting wijngaard 'De Reestlandhoeve'.

  • 18
    Bezienswaardigheid

    Buurtschap Bloemberg

    Historie Bloemberg

    Vanaf de 10e eeuw kwam het gebied rond Fort in handen van de bisschop van Utrecht. In de 14e eeuw kwam er meer belangstelling voor het gebied ten zuidwesten van Zuidwolde. Omstreeks 1708 werd het buurtschap Bazuin van moedermarke Drogt afgescheiden.

    De markegronden van Bloemberg werden opgedeeld in Bloemberg, Pieperij en Rabbinge. Begin 19e eeuw werd vanuit Veeningen begonnen met de afgraving van het veen. Bron: Wandelgids Fort, uitgave Streekbelang Fort e.o.

    Oudste boerderij Bloemberg

    Tramlijn Balkbrug-Meppel

    De moeder van de eigenaar van café Poortman is op deze plaats geboren en getogen. In haar jeugd was er nog de tram, waar nu het fietspad ligt. Die leverde veel klanten op; mensen uit Fort stapten bijvoorbeeld hier op. 'Moeder vertelde wel', zegt (wijlen) Ria Donker, 'dat ze als kinder meeliften'.

    Bron: Een gedeelte uit 't Olde Karspel', kwartaalblad van de Hist. Ver. De Wijk-Koekange, en in Mandielig van de oudheidkamer Zuidwolde. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Café Poortman in het jaar 2000.

    Hist. Ver. De Wijk-Koekange
  • horeca

    Restaurant Poortman

    Restaurant Poortman: voor koffie, thee, lunch of diner. Je eigen wandelroute uitstippelen? Bekijk het informatiebord knooppunt 50 van het wandelnetwerk en maak je eigen rondwandeling door de provincie Drenthe.

    Café-Restaurant Poortman
  • wandelknooppunt

    A50

  • 19
    Bezienswaardigheid

    Boerderij 't Ende, oude hoeve

    Oude hoeve 't Ende

    Hoeve 't Ende bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is in oude luister hersteld. In de prachtig aangelegde voortuin staat een monumentale beuk, in de voorgaande eeuwen het symbool van welvaart.

    Historie boerderij 't Ende
  • wandelknooppunt

    A56

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Orchidee & natte hooilanden

    Orchidee van het Reestdal

    De zogeheten (natte) hooilanden in het stroomdal van de Reest staan bekend als groeiplaats voor zeldzame moerasplanten, zoals grote pimpernel, noordse zegge, stijf struisriet en draadrus. Het Overijsselse gemarkeerde graspad (pijl: rood en bruin) kan in een natte periode drassig zijn.

    Door het natuurbeheer, gericht op 'verschraling' van de grond, komt het zeldzame moeraskartelblad hier steeds meer voor. Tijdens de bloeitijd kan het veld prachtig paars kleuren. Daarom noemen we het moeraskartelblad ook wel de 'orchidee van het Reestdal'; de echte orchidee zie je hier zelden.

    Over de Drentse orchidee Hooilanden De Stapel nabij het grensriviertje de Reest
  • wandelknooppunt

    A51

  • 21
    Bezienswaardigheid

    Water toe- en afvoer

    Water toe- en afvoer

    In het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Waterschap Het Westerhuizingerveld speelde daarin een belangrijke rol. Deze afwateringssloot werd in 2000 aangelegd.

    Vruchtbare grond

    De ontginning (rond 1930) is door het Waterschap Westerhuizingerveld, in samenwerking met de sociale werkvoorziening, uitgevoerd. Na de drooglegging ontstond vruchtbare grond voor landbouw, het melkvee kan er grazen en wordt er o.a. graan verbouwd. Maar de grondwaterstanden blijven onder aandacht.

    Waterbeheersing rond de Reest
  • instructie

    Veentjesweg, boerenlandschap

    Ga op de kruising van boerenlandpaden rechtsaf. (Je verlaat het wandelnetwerk.) Wandel het kaarsrechte pad uit tot op de betonweg (Hoofdweg). Sla linksaf. Lees (i) Hoofdweg: wijngaard bezoeken?

  • instructie

    Hoofdweg: wijngaard bezoeken?

    Op ma, di, wo, do en zaterdag van 10-16 uur is het mogelijk om de horeca op het erf van wijngaard 'De Reestlandhoeve' te bezoeken. Meld je aan bij het oranje gebouw 'Wijnbarn'. Wandelroute: volg de halfverharde (eigen weg) naar rechts tot (i) Kievitshaar (een buurtschap).

  • 22
    Bezienswaardigheid

    Wijngoed de Reestlandhoeve

    Wijngaard De Reestlandhoeve

    In 2003 is de Reestlandhoeve begonnen met de aanplant van de wijngaard die nu een oppervlakte van 3 ha beslaat. De grond hier in het Reestdal leent zich goed voor druiventeelt. Zo zit er 'ijzeroer' in de zanderige en waterdoorlatende bodem. Je proeft het in hun bekroonde wijnen.

    Lees meer
  • instructie

    Kievitshaar, wandelnetwerk

    Volg de halfverharde weg naar rechts. Eerste pad links tot kruising van wandelpaden in het bos. Sla linksaf, volg het gemarkeerde (rood-wit Maarten van Rossumpad) richting keuzepunt A24 tot A23. Naar links de rode pijl volgen tot A25. Het eindpunt De Haar 7 in Balkbrug.

  • 23
    Bezienswaardigheid

    Kievitshaar, Staphorsterbos

    Geschiedenis Kievitshaar (Ov)

    Aan het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Vanaf die tijd werden zand- en veenwegen werden verhard. Kievitshaar was toen vier boerenwoningen, als een oase in de woestijn.

    Lees meer over Kievitshaar

    Reis door de tijd

    Maak een topografische tijdreis vanaf 200 jaar geleden tot nu. Klik op de link en zoek op Kievitshaar Balkbrug. Bron kaart: J. Kuijper Overijssel 12e ar. 1893. Zwols Overijssels Archief - Landschap.

    Topotijdreis - 200 jaar

    Boswachterij Staphorst

    Tussen Staphorst en de Wijk ligt Boswachterij Staphorst. Dit is een gevarieerd en natuurlijk bos, dat wordt afgewisseld met heide en vennen. Het gebied is zeer in trek bij dieren, waaronder de dassen, maar ook reeën, roofvogels, adders en hagedissen komen hier voor. Foto geelgors: Martijn Bunskoek.

    Natuurgebieden rond Staphorst
  • instructie

    Boerderijwinkel bezoeken?

    Boerderijwinkel 'Vlees uut 't Veld" bezoeken? (Volg de oranje lijn tot op het erf van de boerderij.) Openingstijden: op vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur.

  • 24
    Bezienswaardigheid

    Streekwinkel Uut 't Veld

    Echt boerderijvlees

    De familie Emmink runt deze boerderij die tussen de Staatsbossen en het Reestdal in ligt. Ze houden zich bezig met het fokken van het Franse vleesras Blonde d’Aquitaine. Het zijn mooie, elegante dieren met een zeer constante vleeskwaliteit.

    Vleeskoe 'Blonde d’Aquitaine'

    Dit koeienras loopt bijna jaarrond buiten, alleen in de winter gaan ze op stal. Bij Emmink zijn de dieren op de boerderij gehuisvest in ruime hokken met stro. De voeding van de dieren wordt door hunzelf verbouwd en aangevuld met krachtvoer.

    Boerderijwinkel

    Kom gerust even kijken op het erf tijdens de openingstijden van de boerderijwinkel. Dit is op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17 uur. De slogan van dit bedrijf is: 'Uut 't Veld Boerderijvlees, u proeft gewoon het goede leven'.

    Lees meer
  • wandelknooppunt

    A24

  • 25
    Bezienswaardigheid

    Project Vipera Verbindt...

    Project Vipera Verbindt...

    Najaar 2008: de vier gebieden voor dit project waren Boswachterij Ommen, Boswachterij Hardenberg, Boswachterij Staphorst, natuurgebied Haardennen en landgoed De Eese. Opgesteld door Stichting RAVON samen met Landschap Overijssel en in samenwerking met Bosgroep Noordoost Nederland.

    Natuurberichten (open de link)

    Naast de adder biedt het plan ook nieuwe kansen voor dieren als levendbarende hagedis, heikikker, heideblauwtje, bruine eikenpage, moerrassprinkaan en zeldzame planten als klokjesgentiaan, beenbreek (middelste foto), en ronde zonnedauw.

  • wandelknooppunt

    A23

  • horeca

    Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

    Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

    Brasserie de Boerderij

    Routes Landschap Overijssel

    Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

    Routes Landschap Overijssel

Reestdalgroep i.s.m. camping Si-Es-An. Routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!