Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad en langs het Veenmuseum Vriezenveenseveld.
Startpunt: Dalweg 39, 7676 SB Westerhaar - Vriezenveensewijk
Deze route is vanwege veeroosters, veen- en zandgrond niet geschikt voor rolstoelers/scootmobielen.
De Johanneshoeve: B&B Dalweg 39 7676SB Westerhaar-Vriezenveensewijk info@dejohanneshoeve.nl
dejohanneshoeve.nlHet ommetje Veenschap start bij de Johanneshoeve. Deze boerderij is genoemd naar de eerste eigenaar; Johannes Schipper. In het begin van de twintigste eeuw had Johannes in Vriezenveen een boerderij. In 1958 verplaatste hij het bedrijf naar de Dalweg.
Deze ruilverkavelingsboerderij werd de Johanneshoeve genoemd. Kleinzoon André verbouwde de boerderij tot vergader- en logeeraccommodatie. De Johanneshoeve is tevens rustpunt. Je kunt er altijd terecht voor een kopje koffie of thee.
Een lekker tip is trouwens om een heerlijke krentenwegge te kopen. Als kok bakt Andre op ambachtelijke wijze krentenwegge, nog altijd volgens het recept van opa Johannes. www.dejohanneshoeve.nl
Tussen 1850 en 1970 werd in dit deel van Overijssel op grote schaal veen afgegraven. Op de afgegraven veengronden begonnen boeren hun agrarische activiteiten volgens het bestaande Vriezenveense verkavelingspatroon.
Nog altijd zijn die verkavelingspatronen te herkennen in en rond dit unieke gebied: lange smalle akkers, die zich soms over kilometers uitstrekten.
De grootschalige ruilverkaveling in de jaren 1955 - 1969 veranderde het aanzien van het buitengebied van Vriezenveen ingrijpend. De karakteristieke smalle stroken landbouwgrond van de boerderijen langs de dorpsstraat, maakten plaats voor grote kavels.
Benieuwd naar wat een bewoner hierover verteld? Bekijk de korte video..
De Engbertsdijksvenen is een rijksnatuurmonument van ongeveer 1000 ha groot en wordt gerekend tot de internationale ‘wetlands’. Het reservaat van Staatsbosbeheer bestaat uit droog en nat terrein, meer of minder vergraven veen en landbouwgrond.
Het is het laatste restant van een uitgestrekt hoogveengebied dat hier lag. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt een hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dik in oorspronkelijke staat. En dat is in Nederland heel bijzonder.
In de zomer kun je hier genieten van de vele soorten en kleuren libellen en juffers. Boven het water scheren o.a. de viervlek en de grote keizerlibel. Die laatste lijkt een modelbouwhelikopter. Maar... de libellen trekken ook jagers aan. Met zijn roodbruine stuit jaagt de boomvalk op libellen.
Een merkwaardige naam die in het filmpje uitgelegd wordt in het Vjens.
Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Lange smalle percelen, die nog niet zoals in de rest van Nederland geëgaliseerd zijn.
Het Veenschap bestaat uit veel stroken grond, waar vroeger de boeren voor eigen behoefte turf staken. De huidige eigenaren hebben een cultuurhistorische vereniging opgericht die het beheer uitvoert. Deze vereniging laat er een eigen kudde schapen grazen die de heide beheren.
Het Veenschap is een bijzonder stukje in het ruilverkavelingsgebied. Hier was het veenpakket zo dik, dat het nauwelijks geschikt te maken was voor goed landbouwkundig gebruik. De machines kwamen er simpelweg niet doorheen. Het heeft dus ook lang geduurd voor men hier kon gaan ontginnen.
Door de boerderijverplaatsingen kwamen de boerenfamilies vanuit het dorp terecht in modernere boerderijen. Dat betekende ook een aansluiting op het aardgas, turf was eigenlijk niet meer nodig. Maar de boeren vertrouwden het nog niet en wilden graag een perceeltje veen behouden.
Dit alles heeft bijgedragen aan het behoud van het Veenschap. Vandaag de dag zijn in dit gebied de versnipperde eigendom en de vele smalle kavels nog duidelijk herkenbaar. Zij refereren aan de vroegere situatie, toen deze kavelstructuur doorliep tot aan Almelo.
Aan de rand van het Veenschap ligt het Veenmuseum. Hier stap je binnen in het leven van de veenarbeider. Neem het veentreintje en ontdek de oude manier van veenwinning en turfsteken.
In het Veenmuseum kun je ondervinden hoe de mensen in Noord Twente tussen 1850 en 1950 woonden en leefden in het veen. Er staat een oud kruidenierswinkeltje, een historische boerderij en een plaggenhut. Je hoort er verhalen over hoe veenbazen de arbeiders aan zich bonden.
Heel leuk is het om een rondleiding te krijgen met een origineel veentreintje op smalspoor, waar vroeger de turfjes in werden vervoerd. Dit museum draait op vrijwilligers.
Het is een bijzondere ervaring om samen met de enthousiaste en deskundige vrijwilligers het museum rond te gaan. Langs het smalspoor is de wereld van nog maar een paar generaties terug nog te bekijken. Kijk voor de openingstijden op www.veenmuseum.nl
Dit ommetje is tot stand gekomen door inzet van lokale vrijwilligers, met steun van Gemeente Twenterand en Provincie Overijssel.
Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.
Help mee!