Terug 6 km

Ommetje Veenschap: geschiedenis

Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad en langs het Veenmuseum Vriezenveenseveld.

Startpunt: Dalweg 39, 7676 SB Westerhaar - Vriezenveensewijk

Deze route is vanwege veeroosters, veen- en zandgrond niet geschikt voor rolstoelers/scootmobielen.

 • horeca

  RUSTpunt De Johannesoeve

  De Johanneshoeve: B&B Dalweg 39 7676SB Westerhaar-Vriezenveensewijk info@dejohanneshoeve.nl

  dejohanneshoeve.nl
 • 1
  Bezienswaardigheid

  De Johanneshoeve

  Johanneshoeve

  Het ommetje Veenschap start bij de Johanneshoeve. Deze boerderij is genoemd naar de eerste eigenaar; Johannes Schipper. In het begin van de twintigste eeuw had Johannes in Vriezenveen een boerderij. In 1958 verplaatste hij het bedrijf naar de Dalweg.

  Rustpunt

  Deze ruilverkavelingsboerderij werd de Johanneshoeve genoemd. Kleinzoon André verbouwde de boerderij tot vergader- en logeeraccommodatie. De Johanneshoeve is tevens rustpunt. Je kunt er altijd terecht voor een kopje koffie of thee.

  Krentenwegge

  Een lekker tip is trouwens om een heerlijke krentenwegge te kopen. Als kok bakt Andre op ambachtelijke wijze krentenwegge, nog altijd volgens het recept van opa Johannes. www.dejohanneshoeve.nl

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Het Veenschap

  Het Veenschap

  Tussen 1850 en 1970 werd in dit deel van Overijssel op grote schaal veen afgegraven. Op de afgegraven veengronden begonnen boeren hun agrarische activiteiten volgens het bestaande Vriezenveense verkavelingspatroon.

  Patronen

  Nog altijd zijn die verkavelingspatronen te herkennen in en rond dit unieke gebied: lange smalle akkers, die zich soms over kilometers uitstrekten.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Wederopbouw

  Ruilverkaveling en wederopbouw

  De grootschalige ruilverkaveling in de jaren 1955 - 1969 veranderde het aanzien van het buitengebied van Vriezenveen ingrijpend. De karakteristieke smalle stroken landbouwgrond van de boerderijen langs de dorpsstraat, maakten plaats voor grote kavels.

 • wandelknooppunt

  C41

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Achter’n Daarden Laidik

  Achter’n Daarden Laidik

  Benieuwd naar wat een bewoner hierover verteld? Bekijk de korte video..

 • wandelknooppunt

  C74

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Engbertdijksvenen

  Engbertdijksvenen

  De Engbertsdijksvenen is een rijksnatuurmonument van ongeveer 1000 ha groot en wordt gerekend tot de internationale ‘wetlands’. Het reservaat van Staatsbosbeheer bestaat uit droog en nat terrein, meer of minder vergraven veen en landbouwgrond.

  Bijzonder

  Het is het laatste restant van een uitgestrekt hoogveengebied dat hier lag. Inmiddels is al het hoogveen in Nederland zo goed als verdwenen. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt een hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dik in oorspronkelijke staat. En dat is in Nederland heel bijzonder.

  Libellen en ...

  In de zomer kun je hier genieten van de vele soorten en kleuren libellen en juffers. Boven het water scheren o.a. de viervlek en de grote keizerlibel. Die laatste lijkt een modelbouwhelikopter. Maar... de libellen trekken ook jagers aan. Met zijn roodbruine stuit jaagt de boomvalk op libellen.

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Katerjanspad

  Het Katerjanspad

  Een merkwaardige naam die in het filmpje uitgelegd wordt in het Vjens.

 • wandelknooppunt

  H50

 • wandelknooppunt

  H75

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Smalle stroken

  Oude verkaveling

  Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Lange smalle percelen, die nog niet zoals in de rest van Nederland geëgaliseerd zijn.

 • wandelknooppunt

  C76

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Veenschap en Knuppelpad

  Veenschap

  Het Veenschap bestaat uit veel stroken grond, waar vroeger de boeren voor eigen behoefte turf staken. De huidige eigenaren hebben een cultuurhistorische vereniging opgericht die het beheer uitvoert. Deze vereniging laat er een eigen kudde schapen grazen die de heide beheren.

  Verbindingsleiding en Knuppelpad

 • wandelknooppunt

  C67

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Veenschap

  Dik veen

  Het Veenschap is een bijzonder stukje in het ruilverkavelingsgebied. Hier was het veenpakket zo dik, dat het nauwelijks geschikt te maken was voor goed landbouwkundig gebruik. De machines kwamen er simpelweg niet doorheen. Het heeft dus ook lang geduurd voor men hier kon gaan ontginnen.

  Aardgas

  Door de boerderijverplaatsingen kwamen de boerenfamilies vanuit het dorp terecht in modernere boerderijen. Dat betekende ook een aansluiting op het aardgas, turf was eigenlijk niet meer nodig. Maar de boeren vertrouwden het nog niet en wilden graag een perceeltje veen behouden.

  Behoud Veenschap

  Dit alles heeft bijgedragen aan het behoud van het Veenschap. Vandaag de dag zijn in dit gebied de versnipperde eigendom en de vele smalle kavels nog duidelijk herkenbaar. Zij refereren aan de vroegere situatie, toen deze kavelstructuur doorliep tot aan Almelo.

  Veenmuseum

  Aan de rand van het Veenschap ligt het Veenmuseum. Hier stap je binnen in het leven van de veenarbeider. Neem het veentreintje en ontdek de oude manier van veenwinning en turfsteken.

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Veenmuseum Vriezenveenseveld

  Het veenmuseum

  In het Veenmuseum kun je ondervinden hoe de mensen in Noord Twente tussen 1850 en 1950 woonden en leefden in het veen. Er staat een oud kruidenierswinkeltje, een historische boerderij en een plaggenhut. Je hoort er verhalen over hoe veenbazen de arbeiders aan zich bonden.

  Veentreintje

  Heel leuk is het om een rondleiding te krijgen met een origineel veentreintje op smalspoor, waar vroeger de turfjes in werden vervoerd. Dit museum draait op vrijwilligers.

  Levende geschiedenis

  Het is een bijzondere ervaring om samen met de enthousiaste en deskundige vrijwilligers het museum rond te gaan. Langs het smalspoor is de wereld van nog maar een paar generaties terug nog te bekijken. Kijk voor de openingstijden op www.veenmuseum.nl

  Tiorfmuseum

 • wandelknooppunt

  C78

 • wandelknooppunt

  C78

Dit ommetje is tot stand gekomen door inzet van lokale vrijwilligers, met steun van Gemeente Twenterand en Provincie Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan