Terug 25 km

Ommen-Meppel: cultuurparels (dag 2)

Meerdaagse cultuurhistorische wandeling (A naar B)

Dag 2 van deze unieke cultuurhistorische meerdaagse laat je het ‘oer’ van vroeger tot hedendaags beleven rond het meanderende grensriviertje de Reest tussen het dorp Balkbrug (Ov) en de stad Meppel (Dr). Overnachtingsmogelijkheden in Balkbrug, IJhorst of de Wijk

Ommen-Meppel: je start dag 2 bij keuzepunt A25 aan De Haar, 7707 PE Balkbrug en wandelt richting Meppel. De mooiste beleving meerdaagse (1 en 2) via de app 'Wandelen in Overijssel' op je mobiel. Horeca en Rustpunt: o.a. bij (kopje-icoon), en fijne bankjes op leuke plekken. Tips voor overnachten staan in de POI B&B IJhorst/de Wijk bij horeca Vos, en bij POI camping/B&B Si es An.

Het regionale wandelnetwerk (pijl: verschillende kleuren) gaat over (bos-/gras-/struin)paden en (fiets)weg. Alternatief pad en/of uitstapje, lees (i).

  • startpunt

    Startpunt Ommen-Meppel (dag 2)

    Startpunt tweedaagse Ommen-Meppel: cultuurparels (dag 2). Sta bij dit bord (De Haar-Schapenstreek) en volg de markering (pijl: rood) over het zandpad naar keuzepunt A23, Vrieschedijk. Sla rechtsaf, markering (pijl: groen).

    Route 24 km richting Meppel

    Tweedaagse route (A naar B) is gemarkeerd door het regionale wandelnetwerk (pijlkleur: verschillend) in Overijssel. Wandelmarkering in Drenthe (pijl: bruin). Tips tot een uitstapje (oranje stippellijn), lees ook de instructies (i).

    A24: wit-rode pijl volgen

    Aangekomen bij keuzepunt A24: volg naar links/rechts de markering (pijl: wit-rood) van het Maarten van Rossumpad tot Y69. De lijnkleur op de kaart (grijs) gaat bij Y69 over op (geel) richting IJhorst.

    Niet alle paden gemarkeerd

    In Drenthe zijn niet alle paden gemarkeerd. Let op de routelijn (donkergroen) van Landschap Overijssel.

  • wandelknooppunt

    A25

  • horeca

    Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

    Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

    Brasserie de Boerderij

    Routes Landschap Overijssel

    Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

    Routes Landschap Overijssel
  • 1
    Bezienswaardigheid

    Welkom in het Reestdal

    Den Huizen; auteur Piet Eggen, Balkbrug.

    Welkom in het Reestdal

    Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt 'Het Reestdal' - een eeuwenoud kleinschalig landschap met bos, heide, (natte)hooilanden en karakteristieke (keuter-/heren) boerderijen, kerken en (industriële) monumenten met een interessante geschiedenis. Het Reestdal is het broertje van het Vechtdal.

    Lees meer

    Eiken in het Reestdal

    Oude (stobbe)eiken de 'leestekens van het landschap' bepalen al eeuwenlang het oeroude beekdallandschap in het beschermde dorpsgezicht Balkbrug, Linde (Dr): De jonge eiken werden o.a. gebruikt door de zogeheten 'eekschillers' voor het looien van het leer. Oudere eiken kregen een andere bestemming.

    Ons 'groene' erfgoed

    Natuurbeheer

    Een groot deel van de Reestdalroutes gaan over het terrein van Landschap Overijssel. Al meer dan 90 jaar beheren wij de bijzondere natuur en het streekeigen landschap. Het natuurbeheer in het Overijssels en Drentse Reestdal gebeurt in nauw overleg met de Natuurwerkgroep de Reest.

    Diversiteit in het Reestdal
  • wandelknooppunt

    A23

  • 2
    Bezienswaardigheid

    Project Vipera Verbindt...

    Project Vipera Verbindt...

    Najaar 2008: de vier gebieden voor dit project waren Boswachterij Ommen, Boswachterij Hardenberg, Boswachterij Staphorst, natuurgebied Haardennen en landgoed De Eese. Opgesteld door Stichting RAVON samen met Landschap Overijssel en in samenwerking met Bosgroep Noordoost Nederland.

    Natuurberichten (open de link)

    Naast de adder biedt het plan ook nieuwe kansen voor dieren als levendbarende hagedis, heikikker, heideblauwtje, bruine eikenpage, moerrassprinkaan en zeldzame planten als klokjesgentiaan, beenbreek (middelste foto), en ronde zonnedauw.

  • wandelknooppunt

    A24

  • 3
    Bezienswaardigheid

    Kievitshaar, Staphorsterbos

    Geschiedenis Kievitshaar (Ov)

    Aan het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Vanaf die tijd werden zand- en veenwegen werden verhard. Kievitshaar was toen vier boerenwoningen, als een oase in de woestijn.

    Lees meer over Kievitshaar

    Reis door de tijd

    Maak een topografische tijdreis vanaf 200 jaar geleden tot nu. Klik op de link en zoek op Kievitshaar Balkbrug. Bron kaart: J. Kuijper Overijssel 12e ar. 1893. Zwols Overijssels Archief - Landschap.

    Topotijdreis - 200 jaar

    Boswachterij Staphorst

    Tussen Staphorst en de Wijk ligt Boswachterij Staphorst. Dit is een gevarieerd en natuurlijk bos, dat wordt afgewisseld met heide en vennen. Het gebied is zeer in trek bij dieren, waaronder de dassen, maar ook reeën, roofvogels, adders en hagedissen komen hier voor. Foto geelgors: Martijn Bunskoek.

    Natuurgebieden rond Staphorst
  • wandelknooppunt

    Y69

  • wandelknooppunt

    Y57

  • 4
    Bezienswaardigheid

    De Vier Bergen: natuurgebied

    De Vier Bergen, uniek gebied

    Wat maakt 'De Vier Bergen' zo uniek? Martijn vertelt: "De struikheide, dopheide en pijpenstrootje (de grassoort) en een mooi stuk heide met enkele vennen. Hier komen soorten voor als adder, levendbarende hagedis, nachtzwaluw, poelkikker, heideblauwtje, bruine vuurvlinder en diverse soorten libellen.

    Met een beetje geluk kun je in het natuurgebied 'De Vier Bergen' ook de noordse witsnuitlibel, noordse glazenmaker en koraaljuffer spotten." Klik op de link.

    Over deze insectensoorten

    Nog meer diersoorten?

    Jazeker, structuurrijke heide biedt micromilieus: Dat zijn zeer kleine gebiedjes waarbij alle omstandigheden gunstig zijn voor een soort; denk aan plekken om bijvoorbeeld te schuilen en te zonnen. Dat is van belang voor koudbloedige dieren zoals de adder en de levendbarende hagedis.

    Ook mestkevers, zandbijen, sprinkhanen en vlinders profiteren daarvan. Specifieke vogelsoorten van de heide zijn de boompieper, boomleeuwerik, roodborsttapuit en de zeldzame nachtzwaluw die daar broedgelegenheid, voedsel en rust vinden. ’s Winters de kans om ook een klapekster of reeën te spotten.

    Kennis over vogels
  • wandelknooppunt

    Y56

  • wandelknooppunt

    Y35

  • wandelknooppunt

    Y34

  • wandelknooppunt

    Y32

  • 5
    Bezienswaardigheid

    Carstenbos: natuurgebied

    Natuurbeheer Carstenbos

    Het heuvelige Carstenbos kent een gunstige biotoop voor het leefgebied van de das. De das leeft onder de grond in een uitgebreid gangenstelsel met verschillende kamers dat ook wel dassenburcht, eerd of wrang word genoemd. Het beheer wordt gedaan door Landschap Overijssel i.s.m. vele vrijwilligers.

    Lees meer over de dassen

    Terreinbeheerder Hans vertelt

    Hans Dijkstra is terreinbeheerder bij Landschap Overijssel en één van de terreinen die hij beheert is het Overijsselse deel van het Reestdal. In dit interview (zie link) vertelt Hans over zijn band met het beekdal en over het beheer dat Landschap Overijssel in het Reestdal toepast.

    Hans vertelt (link)

    Logo Landschap Overijssel

    Niet voor niets staat de dassenpoot in het logo van Landschap Overijssel en heeft de stichting geïnvesteerd in een prachtige dassenexpositie in De Wheem. De das van dichtbij bekijken? Landschap Overijssel bied die gelegenheid via een Dasmobiel die geur en geluiddicht is.

    Lees meer

    Dassen in het Carstenbos

    De das is een schuw nachtdier en weegt tussen de 12 en 15 kilo. Vroeger was het meer een dagdier, dit is nog te zien aan de kleurstelling van de vacht. Boven licht, onderzijde donker. Door zijn stevige, kegelvormige snuit en de sterke voorpoten met lange klauwen is de das een uitstekende graver.

    Video's over de dassen
  • wandelknooppunt

    Y20

  • 6
    Bezienswaardigheid

    Vledders en Leijerhooilanden

    Streitenvaart, foto Nico Kloek

    Vledders en Leijer hooilanden

    Net ten zuiden van het dorp IJhorst ligt een uniek natuurgebied: de Vledders en Leijer hooilanden. Dit gebied kenmerkt zich door zijn open karakter en bestaat voor het overgrote deel uit hooilanden.

    Het partroon van de percelen is al eeuwenoud en centraal in het gebied ligt de Streitenvaart waardoor het van oorsprong venige gebied al in de middeleeuwen werd drooggelegd. Door deze drooglegging kon er in dit van oorsprong kletsnatte gebied toch hooi van het land worden gehaald.

    Helaas heeft de drooglegging ook minder goede gevolgen gehad. Veel van de natuurwaarden zijn in de loop van de tijd verdwenen, waaronder veel soorten weidevogels en de zeer soortenrijke blauwgraslanden. Het hooiland beheer is inmiddels veranderd in weilanden met koeien.

    Hoogtekaart met bovenaan de Reest, onderaan de Vledders- en Leijer hooilanden

    Herstelplan

    Landschap Overijssel werkt aan een herstelplan voor het gebied. Door het dichten van vele greppels en minder diep maken van (te) diepe sloten zal het natuurgebied in de toekomst weer natter worden.

    Niet alleen zal het eeuwenoude hooiland beheer weer worden hersteld, ook is er weer ruimte voor bedreigde plant en diersoorten in het gebied. Otter, kwartelkoning, watersnip, zilveren maan en groene glazenmaker zijn zo maar wat soorten die hier in de nabije toekomst al een leefgebied kunnen vinden.

    Kortom; het gebied is al het beleven waard en zal in de nabije toekomst één van de pareltjes in Noord Overijssel vormen. Open de link.

    Gebiedsontwikkeling
  • 7
    Bezienswaardigheid

    B&B tips IJhorst, de Wijk

    B&B tips IJhorst

    Voor B&B, huisje en/of kamperen of waar te kunnen eten? Klik op de link voor 'bijzonder overnachten' in IJhorst of omgeving. Op de kaart, een aanlooproute (oranje lijn) naar familiecamping De Vossenburcht. Of informeer u bij Tourist Info 'Het Reestdal' aan Heerenweg 42.

    Contact Tourist Info Reestdal Camping De Vossenburcht (1km) Vrienden op de Fiets

    Graag een langer verblijf?

    Wil je aan een dag en/of meerdaagse route een langer verblijf koppelen? Open de LO link 'routes in IJhorst'. Maak een keuze uit één van de routes die bij keuzepunt Y10 (foto) in IJhorst gestart kunnen worden.

    Routes in IJhorst
  • wandelknooppunt

    Y10

  • 8
    Bezienswaardigheid

    Familiecamping De Vossenburcht

    Familiecamping De Vossenburcht

    Naast kamperen is het ook mogelijk om een accommodatie te huren op De Vossenburcht, zoals een Staphorsterhuisje, Reestcottage, een boomhut of een trekkershut.

    Bekijk de mogelijkheden
  • 9
    Bezienswaardigheid

    Genieten van het Reestdal

    Genieten van het Reestdal

    Het kronkelende riviertje de Reest betekent meer dan de grens tussen Overijssel en Drenthe. Water speelt hier de hoofdrol. De hooilanden met kleurige bloemen, zoemende insecten, statige boerderijen, heidevelden en lome bossen worden al eeuwen met elkaar verbonden door veenbeek Reest. Bekijk de film.

    Hilco Hof: Blik in 't Reestdal
  • instructie

    Bezoek Het Hemels Uitzicht

    Een bezoek aan het "Hemels Uitzicht', mis dit niet. Ga rechts langs de kerk naar het pleintje met informatiepanelen van Landschap Overijssel. Lees de historie over 't Reestdal of beluister het volksverhaal. Trap rustig op het pedaal.

  • 10
    Bezienswaardigheid

    Het Hemels uitzicht

    'Het Hemels' uitzicht

    Neem plaats op het bankje en geniet van het prachtige uitzicht op het grensriviertje de Reest en over het Reestdal. Het nest op de hoge paal geeft zicht op de opgroeiende ooievaars vanaf het voorjaar. Trap rustig op de pedalen van de praatpaal en hoor alles over de unieke historie van deze plek.

    Video Levend Reestdal

    Als je naar de andere kant kijkt, zie je het prachtige kerkje van IJhorst met een losstaande klokkenstoel. Op deze plek staat al eeuwenlang een kerk. Voor 1400 was het een houten kerk. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1823. In de Wijk is geen kerk; men kerkte daarom in IJhorst.

    Aalstal of fuik

    Aan zo'n mooie plek kleeft een mooi verhaal. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een zogenaamde 'aalstal' (fuik) in de Reest. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd (foto) en een nieuwe functie gegeven. Klik op de link.

    Bevloeiing en 'het schut'

    De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.

  • wandelknooppunt

    Y11

  • 11
    Bezienswaardigheid

    Kunst aan de Reest

    Grensloos Kunst Verkennen

    Het dorp 'de Wijk' zet zich al tien jaar goed op de kaart. Het tweejaarlijkse 'Grensloos Kunst Verkennen' (in het veld of bij particulieren) trekt kunstenaars uit vele regio's. Via een kunstroute, te volgen met een boekje, kunnen de verschillende kunstobjecten bekeken worden.

    Heb je dit ook al gezien?
  • wandelknooppunt

    46

  • instructie

    Uitstapje naar 'de Wijk'

    Uitstapje: verlaat voor een hapje of drankje en/of molenbezoek (elke zaterdag vanaf 13uur) de route en volg de oranje stippellijn tot de Dorpsstraat in de Wijk. Vervolg de route (oranje stippellijn) richting landgoed Dickninge en naar het NS station Meppel. Het eindpunt Ommen-Meppel (dag 2).

  • horeca

    Grand café, pizzeria Mulino

    Grand café, pizzeria Mulino (D' Olde Baank) voor o.a. koffie, thee, ijs en lunch. Geopend van maandag t/m zondag vanaf 12 uur.

    Grand café, pizzeria Mulino
  • 12
    Bezienswaardigheid

    Dorpshistorie 'de Wijk'

    Dorpshistorie 'de Wijk'

    De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

    De Wieker Meule

    De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

    Over de historie en werking

    Voorheen was Tourist Info Het Reestdal (VVV agentschap) gevestigd in De Wieker Meule. Hedendaags vind je er het kantoor van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange. Wanneer de deuren open staan, loop gerust even binnen.

    Lekker recept met molenmeel

    Verwen jezelf met dit lekkere baksel van molenmeel. Klik op de link voor het recept.

    Recept molenmeel en pompoen
  • instructie

    Knooppunt 45: langs de Reest

    Volg de markering (pijl: rood) naar links. De rondwandeling (500m) rond de ijsbaan (oranje lijn) is alleen mogelijk bij droge weersomstandigheden. Grensrivier de Reest kan behoorlijk buiten haar oevers treden. Rechtdoor (55) vervolg je het regionale wandelnetwerk (pijl: bruin) in Drenthe

  • instructie

    Volg routelijn (donkergroen)

    Let op: De routelijn (donkergroen) op de kaart is een aantal kilometers niet gemarkeerd door het Overijsselse wandelnetwerk in het veld! Vanaf wandelknooppunt Z29, aan Hoogeveensche Vaart, kun je de markering (pijl: paars) volgen!

  • instructie

    Uitstapje: landgoed Dickninge

    Met dit uitstapje (oranje stippellijn) beleef je optimaal het landgoed Dickninge. Je wandelt heel dicht langs het grensriviertje de Reest en komt over meerdere bruggetjes. Geniet op een bankje van het uitzicht. Let op: De dagwandeling richting Meppel wordt dan iets langer (ruim 1km).

  • 13
    Bezienswaardigheid

    Landgoed Dickninge

    Het landgoed Dickninge

    Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.

    Benedictijner klooster

    Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken. Meer weten? Klik op de link.

    Historie landgoed Dickninge

    Bosuil

    Met een beetje geluk is soms deze bosuil op het landgoed spotten (foto), Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

    Lees meer over de bosuil

    Stinsenflora

    Op landgoed Dickninge is vanaf medio maart de bodem van het bos bedekt met een kleurrijk tapijt van holwortels en andere stinsenplanten. Voor meer informatie over waarom deze stinsenplanten vooral in de voormalige kloostertuin staan, klik op de link.

    Stinsenplanten, wereldbekend

    De juffers van Dickninge

    Er gaan in 'Het Reestdal, een oeroud beekdeellandschap' ook vele volksverhalen rond onder de naam 'Mysteries van het Reestdal'. Open snel de link en lees het mysterie 'De Juffers van Dickninge'. Bron: De Wolden.

    De Juffers van Dickninge
  • 14
    Bezienswaardigheid

    Tolhuisje

    Tolhuisje

    Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.

    Lees meer over het monument
  • 15
    Bezienswaardigheid

    Stinsenplanten, stuw & vistrap

    Stinsenplanten

    Op Dickninge bloeien verschillende stinsenplanten. Stins is Fries voor een versterkt, stenen huis. De bollen van deze planten werden aangeplant om te verwilderen. In het voorjaar tref je hier een bloemenzee aan. In februari bloeien sneeuwklokjes, daarna de bosanemonen.

    Stinsenflora op Dickninge

    De holwortel

    De meest bijzondere en zeldzame stinsenplant is de holwortel. Eind maart, begin april kleurt de holwortel wit, roze en lila. Waarschijnlijk is de holwortel door de monniken geplant vanwege de geneeskrachtige stoffen die in de wortel zitten.

    Stuw & Vistrap

    De stuw die je hier ziet liggen, stamt oorspronkelijk nog uit de middeleeuwen. De vistrap is in 2011 aangelegd. De vistrap maakt het voor vissen mogelijk de stuw te passeren en om het grote hoogteverschil te overbruggen.

    De duiventil

    Verderop staat een duiventil. Het recht om duiven te mogen houden - het recht van duivenslag - was vroeger voorbehouden aan de adel en de geestelijkheid.

  • instructie

    Beeldentuin op Havixhorst

    De beeldentuin op het terrein van het hotel (na de gracht rechtsaf door een poort) is vrij toegankelijk. Ook op het landgoed, Havixhorst het Ooievaarsbuitenstation 'De Lokkerij' van Het Drentse Landschap. Je komt er langs door de markeringspaal met paarse kop te volgen.

  • 16
    Bezienswaardigheid

    De Lokkerij

    Beheerboerderij Landschap

    Voor de toegang tot het informatiecentrum De Lokkerij staan informatiepanelen over het beheer en natuurlijk het wel en wee van de ooievaars. De boerderij bij het buitenstation is eigendom van Het Drentse Landschap.

    OoievaarsBuitenstation

    Eind jaren zestig was de ooievaar nagenoeg uit Nederland verdwenen. De Vogelbescherming heeft toen een aantal buitenstations opgericht waaronder De Lokkerij. Meer lezen? Klik op de link

    Buitenstation De Lokkerij

    Leefgebied voor de ooievaars

    Als ergens een gebied in ons land is waar je met het grootste gemak kunt genieten van de majestueuze ooievaar, dan is het wel in het Reestdal. Hier broedt namelijk de meest succesvolle populatie van Nederland. Dit is te danken aan een ooievaarsproject van

    Vogelbescherming Nederland
  • 17
    Bezienswaardigheid

    Havezate Havixhorst

    Havezate De Havixhorst

    De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van Het Drentse Landschap. Meer weten? Klik op de linken.

    Foto: Het geheugen van Drenthe

    Rondleiding

    Het is voor groepen mogelijk een rondleiding op de Havixhorst te krijgen. Voor contact, klik op de link.

    Chateauhotel en -restaurant

    Beeldenpark De Havixhorst

    De tuin rond de Havixhorst is aangelegd in barokstijl en is in gebruik als beeldenpark en kruidentuin. De tuin, na het stenen poortje, is vrij te bezichtigen. In de beeldentuin staan sculpturen van bekende kunstenaars o.a. van Charlotte van Pallandt.

    Lees meer over het beeldenpark
  • horeca

    Havixhorst, hotel & restaurant

    Cháteauhotel Havixhorst: voor koffie, thee, lunch of diner. Maar ook voor een adellijke overnachting.

    Havixhorst in De Schiphorst
  • 18
    Bezienswaardigheid

    Buur(t)schap Schiphorst

    Buur(t)schap Schiphorst

    Het Reestdal bood de grote boeren op de hoger gelegen gronden rond het grensriviertje de Reest alle elementen die ze nodig hadden voor een verantwoord bedrijf. Vlakbij huis, goed te bewerken, voldoende weiland om het vee te laten grazen. En aan weerszijden van hoogveenbeek de Reest, de hooilanden.

    De hooilanden moesten voldoende opleveren om het vee de winter door te helpen en ze bij te voeren als zomers in de wei de droogte toesloeg. Bron: boekje 'de Loop van de Reest', uitgave 2009 van het Drentse Landschap. Het huidige buurtschap 'De Schiphorst' valt onder de gemeente Meppel (Dr).

    Geheugen van Drenthe

    Historie doorwaadbare plaatsen

    Een van de doorwaadbare plaatsen waarvoor dit niet geldt, ligt in de Schiphorst bij de boerderij van wijlen Hendrik Kist, waar nu zijn dochter en schoonzoon wonen. Deze boerderij behoort tot de oudste in de buurt en bekend is dat er vroeger eveneens in dit gebouw een grutterij was gevestigd.

    Collectie historische foto's

    Bruggen over de Reest

    In het jaar 2017 was er een expositie over tientallen bruggetje, waaronder ook vonders (houten loopplanken), in de expositieruimte van Het Drentse Landschap in het gebouw 't Ende. Hedendaags is deze expositieruimte, in het buurtschap De Stapel, niet meer toegankelijk.

    Bruggen over de Reest (link)
  • 19
    Bezienswaardigheid

    Hooilanden & ooievaars

    Begrip (natte)hooilanden

    Het begrip hooiland: Het is grasland dat vrijwel uitsluitend wordt gebruikt om hooi te winnen. Binnen het agrarische systeem was hooi essentieel om vee de winter door te helpen. (Bloemrijke)hooilanden waren buitengewoon belangrijk en zijn meestal in de late Middeleeuwen ontstaan en uitgesproken arm.

    De hooilanden lagen vaak op plekken die te moerassig waren voor gebruik als weiland. Het zijn botanisch rijke gebieden, die door hun jarenlange verarming vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt belangrijk zijn door hun vochtigheid. De beste hooilanden lagen in een beekdal, zoals in het Reestdal.

    Oude stroombeek in nieuw jasje

    Ooievaars in het Reestdal

    Als ergens een gebied in ons land is waar je met het grootste gemak kunt genieten van de majestueuze ooievaar, dan is het wel in het Reestdal. Hier broedt namelijk de meest succesvolle populatie van Nederland. Dit is te danken aan een ooievaarsproject van Vogelbescherming Nederland.

    Lees meer via 'Het Reestdal'

    Foto-locatie

    Foto's, van boven naar beneden: De (natte)hooilanden achter het landgoed Havixhorst. Bloemrijke hooilanden, De Schiphorst. Foeragerende ooievaars in het Reestdal. In de wintermaanden met foeragerende ooievaars.

  • instructie

    Ga bij het talud naar beneden

    Na de brug over het talud naar beneden, loop het fietspad op tot keuzepunt Z29. Sla rechtsaf en volg de markering (pijl: paars) tot Z28, Werkhorst. Lees de instructies (i) tot het eindpunt NS station Meppel.

  • 20
    Bezienswaardigheid

    Hoogeveensche Vaart

    Historie scheepvaart

    Foto: Potschepen (kleine turfschepen) werden hoofdzakelijk gebruikt in Noordwest Overijssel en in Meppel. Meppeler potschippers werden al in de 15e eeuw vermeld. In 1485 leverde Johan van Cralen uit Meppel een potschip vol turf aan Kampen en in 1492 kocht Geert Grote uit Meppel een pot in Zwolle.

    Hoogeveensche Vaart

    Het kanaal vanaf Hoogeveen tot het Meppelerdiep bij Meppel, is begin 17e eeuw aangelegd. In 1625 kwam het gedeelte van Echten tot Meppel gereed, dat ook bekend stond als de Nieuwe Grift. Deze vaarweg maakte gedeeltelijk gebruik van de Wetering bij Meppel en van een deel van het Oude Diep.

    Lees meer over de scheepvaart
  • 21
    Bezienswaardigheid

    Wateren in het Reestdal

    Reestdal - Canon van Nederland

    Duizend jaar geleden woont er nog niemand in Meppel, alleen natuur. En het is er nat, erg nat. Het landschap is een wildernis met veenmoerassen en dichte bossen met wilde dieren. Er stromen drie rivieren naar Meppel: de Havelter Aa, de Oude Vaart uit het noorden. de Wold Aa uit het noordoosten.

    Lees meer over deze Canon

    Hoogeveensche Vaart

    De monniken graven een kanaal uit het moeras naar de rivier de Havelter Aa. Als water wegstroomt uit het moeras, wordt het droog land. Dat noemen we 'ontginnen'. Dat kanaal heet ‘de Wetering’ en bestaat nog steeds. Het heet nu de Hoogeveense Vaart.

    Lees ook het infopaneel over het Reestdal nabij het fietspad. Rivier de Reest stroomt hier onder het kanaal door via grote buizen, een bijzondere constructie.

  • wandelknooppunt

    Z29

  • wandelknooppunt

    Z27

  • 22
    Bezienswaardigheid

    Reeststouwe & Uitkijktoren

    Uitkijktoren Reeststouwe

    De 7 meter hoge uitkijktoren over het Reestdal, de ontginningen en ruilverkavelingen rond Meppel, en een magnifiek uitzicht op het grensriviertje de Reest. Beluister het verhaal door rustig op het pedaal te trappen van de Verhalenpaal. Er staan bij de uitkijktoren ook picknickbanken.

    Een andere keer avontuurlijk wandelen? Kies dan het pontje en het Laarzenpad (dit kan drassig zijn). Klik op de link. Onderste foto: De Reeststouwe 'natte hooilanden' met zicht op de stad Meppel.

    Reeststouwe, lees het verhaal
  • instructie

    Keuzepunt Z28: sla rechtsaf

    Ga voor de weg en het wandelknooppunt Z28 rechtsaf. Volg de weg Werkhorst tot na de oversteek grensrivier de Reest. Ga bij het bordje 'Theekoepel' (monument) rechtsaf. Beleef het Wilhelminapark langs het water. Lees (i) witte brug.

  • wandelknooppunt

    Z28

  • 23
    Bezienswaardigheid

    Meppel-Zuid: vm buurtschappen

    Voormalige buurtschappen

    De voormalige Staphorster buurtschappen Hesselingen, Werkhorst en Springenberg zijn in de achterliggende jaren langzamerhand in de wijkbebouwing van Meppel-Zuid opgegaan. De straatnaam 'Werkhorst' herinnert hier nog aan; 'horst' is afgeleid van het wat hoger gelegen grondgebied.

    Bron foto: Grote Historische Atlas Drenthe. Kaart No. 254 Meppel. Verkend in 1884, gedeeltelijk herzien in 1908.

    Maak topografische tijdreis

    Ontstaan van een buur(t)schap

    In Nederland kennen we van oudsher het 'buurschap' als naam voor een verzameling huizen of boerderijen zonder formele zeggenschap. Een 'buur(t) -/ of 'boerschap' heeft een andere betekenis: een gehucht waar de heer of boer zeggenschap heeft. De grote boerderijen aan de Reest herinneren hier nog aan.

    Men vestigde zich van oudsher ook aan de waterkant, waar men levendige handel kon drijven. De eerste bewoning ontstond vaak rond een sluis of brug. De schipper aan de walkant zorgde voor allerlei broodnodige producten, de bewoners kochten en/of ruilden hun waar met de schipper.

    Molen Werkhorst in Meppel

    Op 11 maart 1841 werd aan Lucas Kleijenberg en Conradus Slot door Gedeputeerde Staten van Overijssel vergunning verleend 'tot het daarstellen van eenen zaagmolen' op de landhoeve 'Werkhorst' aan de oever van de Reest. Het terrein waarop de molen verrees werd toen niet door gebouwen omringd.

    Deze stellingmolen stond oorspronkelijk op het grondgebied van de gemeente Staphorst. In 1961 werden ten behoeve van de buurgemeente Meppel enige grenswijzigingen uitgevoerd, waarbij de buurtschappen de Werkhorst en Hesselingen bij de gemeente Meppel gevoegd werden. Meer info? Klik op de link

    Molen Werkhorst in Meppel
  • 24
    Bezienswaardigheid

    Wilhelminapark & Tuinkoepel

    Wilhelminapark & Tuinkoepel

    Het Wilhelminapark is een wandelpark gelegen aan de Reestoever. Vanaf 1914 werd het park in fases aangelegd naar een ontwerp van L.A. Springer in gemengde tuinstijl. Een deel van het terrein werd gereserveerd voor villabebouwing. In 1954 heeft men het park vergroot. De vijver in het park diende...

    Meer lezen over theekoepel

    ... oorspronkelijk als bekken voor de bij tijd en wijle overstromende Reest. De van elders afkomstige achtzijdige theekoepel met rieten dak stamt uit circa 1840. Voor meer informatie over de theekoepel, zie informatiebordje. In 1921 heeft men een hertenkamp toegevoegd en in 1929 een rosarium.

    Foto: via het Drents Archief
  • instructie

    Witte brug, richting station

    Wandel over de witte brug en sla linksaf. Volg de weg, rechts aanhoudend, tot aan Stationsstraat. Steek over, wandel over de stoep, na het zebrapad naar links tot de horeca op het NS-station Meppel. Het eindpunt van de meerdaagse (A naar B) route Ommen-Meppel: cultuurparels.

  • 25
    Bezienswaardigheid

    Geschiedenis Meppel & de Reest

    Geschiedenis Meppel & de Reest

    Meppel was begin 12e eeuw niet meer dan een groepje boerderijen, om in 1422 te worden afgescheiden van Kolderveen als een zelfstandig kerspel. Toen mocht men ook een kerk bouwen. In 1809 kreeg Meppel van Lodewijk Napoleon opnieuw stadsrechten. De kaart dateert uit 1600 en is gemaakt door G. Coert.

    Wateren in en rond Meppel

    In de stad gaan Beilerstroom / Oude Vaart (noordoosten), Ruiner Aa/Wold Aa (noordoosten) en rivier de Reest (zuidoosten) over in het Meppelerdiep (Meppelerkom, zuidwesten) en het Zwarte Water bij Zwartsluis. Laatstgenoemde waterweg stroomt bij Zwolle in de IJssel. Meer info? Klik op link.

    Stichting Oud Meppel

    Spoorwegknooppunt Meppel

    Meppel staat ook bekend als spoorwegknooppunt; hier verenigen zich de spoorlijnen vanuit Groningen en Leeuwarden richting Zwolle. De ansichtkaart 'Stationsplein Meppel' aan de Parallelweg dateert uit 1988. Meer informatie over (NS) Meppel en omgeving vind je bij 'Het Geheugen van Drenthe'.

    Het geheugen van Drenthe

    Reestdallandschap in notedop

    De Loop van de Reest, LAW uitgave van Het Drentse Landschap, bestaat al meer dan 15 jaar. In totaal is de huidige wandeling bijna 160 km lang, twee derde deel ervan gaat over onverharde wegen. Onderweg passeer je de Reest maar liefst twintig keer tussen station Meppel en Hoogeveen. Klik op de link.

    Boekje HDL - De Loop vd Reest

    Boekje Loop van de Reest, uitgave maart 2009: Een gedeelte van deze kaart, gemaakt door Cornelis Pijnacker in 1634, laat zien dat het Oude Diep vanaf het Drents plateau naar Meppel loopt. De plaats Hoogeveen stond toen nog maar net op de kaart, het heette toen naar zijn stichter 'Nie Echten'.

    Stadswandeling Meppel

    Klik op deze link
  • simpel-poi

    NS-station Meppel

  • horeca

    Stationshuiskamer Meppel

    Locatie en recente openingstijden StationsHuiskamer NS-station Meppel. Klik op de link.

    Recente openingstijden horeca Informatie OV 9292 reistijden
  • eindpunt

    NS station Meppel

Reestdalgroep i.s.m. de plaatselijke historische verenigingen (o.a. archieffoto's). Routebeheer Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun Het Overijssels Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!