Terug 5 km

Maurits en Napoleon in Beckum

Historische wandeling door het buitengebied van Beckum. Langs eeuwenoude boerenerven, vennen en heidevelden. Maar ook via voormalige slagvelden waar ooit werd gevochten door de legers van Maurits en Napoleon.

Startpunt: kerk in Beckum, Haaksbergerstraat 187, 7554 PA Hengelo OV Bus lijndienst vanuit Haaksbergen en Hengelo, halte kerk. Voldoende parkeergelegenheid bij de kerk en Rest. Het Wapen van Beckum.

Route over verharde- en zandwegen. Tussen punt 6 en 7 mul zand: voor kinderwagens minder geschikt (omleiding mogelijk). Geen markering aanwezig.

 • startpunt

  Ga links de Haaksbergerstr. op

  Ga links de Haaksbergerstr. op en blijf op het linker fietspad lopen. Voorbij de Hagmolenbeek linksaf het Altenavoetpad op. Blijf deze verharde weg volgen.

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Blasiuskerk

  Tweede kerk van Beckum

  We staan voor de tweede kerk van Beckum uit 1938, ontworpen door architekt Sluijmer. De kerk is gemaakt met de veelkleurige, handgevormde Osse-steen, afkomstig uit de steenfabriek van Losser. Eigenaren van de fabriek waren destijds de broers van de toenmalige pastoor Christianus Osse.

  Interieur

  Boven het priesterkoor zijn ronde ramen en erachter is een rondgang met 9 bogen. De gebrandschilderde ramen zijn van P. Stokhof de Jong. Het blasius- en kruisbeeld komen net als het Mariabeeld en de 14 met olieverf op doek geschilderde kruiswegstaties en 6 gipsen beelden uit de oude kerk.

  Kruiskerk

  De Blasiuskerk is een zogenaamde kruiskerk met neo-gotische kenmerken. Het interieur heeft een gemetseld gewelf.

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Winkel en tankstation Ezendam

  Galanterie en fietsenwinkel

  Op nr. 193 stond het huis van de fam. Ezendam met galanterie- en fietsenwinkel, werkplaats en butagasdepot. Kapper Ten Hagen had er een kleine werkruimte. Ook was er een tankstation. Later kwam er een groter tankstation aan de overkant van de straat. Markink en Rijgwart waren de laatste beheerders.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Melkfabriekje

  Melk- en boterfabriek

  Op de plek van nr. 201 stond aan de beek vóór 1940 een soort boerderij; dit was vroeger een melk- en boterfabriek.

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Groot Altena

  Groot Altena

  Links voor ons zien we de boerderij 'Groot Altena': een pachtboerderij van Twickel, in de huidige staat herbouwd in 1844. Deze werd al in 1475 genoemd in het schattingsregister en in 1631 in een pachtakte van Twickel. Tot eind 2015 boerde er de fam. Hesselink-ter Boo.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Fokveedag

  Fokveedag

  Links zien we een mooie es, nu grasland. Hier werden tot zeker 1973 de spectaculaire 'fokveedagen' gehouden: wedstrijden in diverse categorieën, van de beste tot de mooiste koeien en kalveren.

 • instructie

  voorbij huisnr.19

  Bij huisnr. 19 tussen huis en stallen doorlopen, tot de bosrand. Bij Y-splitsing rechts. Doorlopen tot 2e weg links langs bankje naar Erve Het Asbroek

 • 6
  Bezienswaardigheid

  Klein Altena

  Klein Altena

  'Klein Altena' is net als 'Groot Altena' een pachtboerderij van Twickel. De voorgevel dateert van 1837 en het achtergedeelte van 1903. De fam. Meijer bewoont en pacht de boerderij sinds 1882. De eerste pachtakte is uit 1763. In 1726 betaalde Evert ten Altena 52 gulden aan pacht.

  Oude put

  Aan de voorkant staat nog een originele put van Bentheimer zandsteen.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Het Asbroek

  Erve Het Asbroek

  Het Asbroek: in 1381 genoemd in het register van de leenmannen van de Utrechtse bisschop. In 1528 verkocht aan keizer Karel V. Tijdens de 80-jarige oorlog waren de Staten van Overijssel eigenaar. Zij beleenden het aan het geslacht Moerbeecke dat het in 1628 aan Twickel verkocht voor 8250 gulden.

  Mölnkolk

  Hier aan de Beckumerbinnenbeek stond een watermolen. Als je links over het bruggetje gaat en naar links kijkt zie je de plek waar de molen stond. Het weiland heet nu nog 'Mölnkolk'. Een langgerekt bouwland langs de beekoever aan de linkerkant draagt nog de naam 'Mölnkaamp'.

 • instructie

  Brug over naar Wolfkaterweg

  Links de brug over, doorlopen tot eind, links de Wolfkaterweg op en meteen weer links (langs andere kant van Kemerinksven) de Koelertsdijk op. Aan eind Koelertsdijk rechtsaf Kemerinksweg op.

 • 8
  Bezienswaardigheid

  Kemerinksven

  Kemerinksven

  Aan de linkerkant zien we het 'Kemerinksven'. Nu een vredig landschap, maar in 1591 een slagveld.. Hier zijn 160 soldaten van het Spaanse leger omgekomen in de grootste vooroorlogse slag die Twente kende.

  Hinderlaag

  Het staatse leger van prins Maurits onder leiding van krijgsman Swartenhondt lokte het Spaanse leger hier in een hinderlaag. De Spaanse soldaten vluchtten het Kemerinksven in en vonden daar de dood.

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Napoleonbeuk

  Napoleonbeuk

  Net voor het bankje rechts zien we de enorme Napoleonbeuk. Het verhaal gaat dat het leger van Napoleon daar kort na het jaar 1800 uitrustte. Napoleon zelf bond er zijn paard aan vast en viel tegen de beuk aan in slaap. In 1810 annexeerde Napoleon het Koninkrijk Nederland.

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Klein Kemerink

  Klein Kemerink

  Links zien we erve 'Klein Kemerink': een boerderij uit 1900 met een voorhuis uit 1931. Voorheen was het een loshoes; dat werd al genoemd in 1748. De vorige bewoners waren de fam. Koelert, vandaar de naam Koelertsdijk. Het veld rechts wordt 'Haaznveald' genoemd; hier ving pastoor Osse menig haas.

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Groot Kemerink

  Groot Kemerink

  Het huis 'Groot Kemerink' op nr. 18 werd al genoemd in het verpondingsregister van 1601. Tegenwoordig wordt het bewoond door Ter Riet, vroeger woonde er de eerste generatie postbodes van Beckum: Ter Braak.

 • instructie

  Laarhuisweg

  Ga linksaf de Laarhuisweg in. Voorbij boerderij 'Jöapkeshoes' nr.12 links het Kerkpad in. Aan het eind van het Kerkpad linksaf naar eindpunt.

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Loarhoes

  Het Loarhoes

  Voor ons in het weiland stond vroeger het oude 'Loarhoes', al vermeld in het verpondingsregister van 1601. De oude put in het gras is er nog. Het nieuwe Loarhoes staat links aan het Kerkpad. Het weiland noemt men 'n Hoon Hook.

  Scherpschutters van Maurits

  Hier zaten in 1591 de scherpschutters van prins Maurits die de Spaanse soldaten het Kemerinksven in dreven. Dit gebeurde onder leiding van Swartenhondt; een schilderij van hem hangt in het Rijksmuseum Twenthe.

 • 13
  Bezienswaardigheid

  Geboortehuis van Huttenkloas

  Geboortehuis Huttenkloas

  Hier werd de beruchte Huttenkloas geboren: Klaas Annink. Hij bouwde na zijn huwelijk een hutte op de Hengelveldse markegronden en voerde daar zijn criminele activiteiten uit. Hij werd in 1775 geradbraakt. Zijn vrouw werd gewurgd. Erve Annink Scholten bestond al in 1268 en werd al in 1475 vermeld.

 • 14
  Bezienswaardigheid

  De Bleek

  De Dorpsbleek

  Hier was vroeger de Dorpsbleek. Al lang geleden ontdekte men dat de was witter en frisser werd door het na het wassen op 't veld uit te spreiden. Daarom werd linnen en andere witte was eeuwenlang op de bleek gelegd en nat gehouden. In Beckum tot ± 1940. Vandaar ook de naam van de school 'de Bleek'.

 • 15
  Bezienswaardigheid

  't Eetgerink

  't Eetgerink

  Rechts in het bos lag vroeger 't Eetgerink: een herberg en herenboerderij met binnengrachten (al genoemd in 1475). Aan de voorkant had het huis vier zuilen en gebrandschilderde ramen. Op zolder was een maalderij.

  Veehoff

  't Eetgerink werd vroeger bewoond door Veehoff, gehuwd met de dochter van Eetgerink. Veehoff had ook een zeep-en steenfabriek aan de Engelbertsweg en een melk- en boterfabriek aan de Hagmolenbeek.

  Afgebroken

  Toen de Veehoffs in 1900 naar Chili emigreerden, kwam 't Eetgerink in bezit van de kerk. De fam. Ketels woonde er het laatst. Helaas is het pand in 1976 afgebroken.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Basisschool De bleek

  Basisschool De Bleek

  Vanaf 1949 heeft er op de plek van de huidige school een houten Finse school gestaan met zes lokalen. De school was in gebruik tot 1978.

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Oude kerkje

  oude kerkje

  Naast het fietsenhok, op de hoek van het Kerkpad en de Beckumerkerkweg, heeft de eerste kerk van Beckum gestaan uit 1820. In 1854 werd een pastorie aangebouwd. Onder de parkeerplaats op de hoek is de fundering van de oude kerk nog zichtbaar.

  Onderwijzerswoning

  Links, ongeveer op de plek waar nu nr. 2 en 4 staan, was het eerste kerkhof. Het huis dat hier vroeger stond (1896), was een onderwijzerswoning met ingebouwde catechismuskamer. Het stond vlak naast het kerkje waar meester Verberne woonde vanaf 1898. Daarvoor woonde er de Duitse kleermaker Tielkes.

 • 18
  Bezienswaardigheid

  Medicijnen en sport in de kerk

  Medicijnen en sport in de kerk

  Past. Geertman wilde de kerk beschikbaar stellen om er sport in te gaan beoefenen. De onderhandelingen over een sportzaal duurden al jaren. Hij vond dat de jeugd van Beckum binnen moest kunnen sporten. Dit versnelde het overleg met de gemeente want in de kerk sporten vond men toch een brug te ver.

  Kruidenloods

  Ook liet Past. Osse een kruidenloods bouwen van wel 40 mtr. lang, waar hij kruiden droogde die de boeren uit Beckum moesten verbouwen voor de medicijnenindustrie. Vandaar de naam 'Kruudenhof' voor de sportvelden.

  Appelhof

  Waar de sportvelden van TVO nu liggen, had pastoor Osse ook een grote Appelhof, waar hij zelf fruitbomen kweekte. Hij gad ze weg aan de kinderen als ze 'groot aangenomen' werden en de school verlieten.

 • horeca

  Het Wapen van Beckum

  Restaurant Het Wapen van Beckum. Op maandag gesloten. Openingstijden: Di-Vr vanaf 11 uur. Za-Zon vanaf 12 uur

 • horeca

  Café Halfweg

  Geen tijden bekend

 • wandelknooppunt

  W40

 • eindpunt

  EINDPUNT

Route gemaakt door Ria Assink-Linderhof i.o.m. Historisch Archief Beckum.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.