Terug 20 km

Hof Espelo naar Lonnekerberg

Langs de Landgoederen van Textiel

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Deze route gaat langs Hof Espelo, Lonnekerberg, Lonnekermeer en 't Holthuis; vier 'Landgoederen van Textiel' die ooit een textielfabrikant als eigenaar hadden.

Startpunt: bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede. Parkeergelegenheid aanwezig (gratis).

Deze fietsroute gaat over verharde paden. De route volgt de fietsknooppunten.

 • parkeerplaats

  Parkeerplaats Hof Espelo

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Landgoed Hof Espelo

  foto: Clifton Buitink

  Hof Espelo

  Hof Espelo is een van de acht Landgoederen van Textiel van Landschap Overijssel. Hof Espelo werd in de 19e eeuw als zomerverblijf opgekocht door Bernard Gerard Cromhoff (1837-1898), zoon van Hermanus Cromhoff, firmant van de Enschedese textielfabriek Ter Kuile Cromhoff.

  Textielfabrikant Ten Cate

  Het was Evert Adriaan Doedes Breuning ten Cate (1920-1991) die Hof Espelo van de Cromhoffs overnam. Ten Cate was lid van de raad van bestuur en commissaris van het latere Koninklijke Nijverdal Ten Cate in Almelo.

  Koetshuis

  Het koetshuis waarvoor je nu staat, is waarschijnlijk later in de 19e eeuw gebouwd en diende niet als onderdak voor paarden, maar voor de automobiel van Cromhoff. Het koetshuis is inmiddels verbouwd tot bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. Je kunt er terecht voor koffie, thee en activiteiten.

  activiteiten bezoekerscentrum
 • 2
  Bezienswaardigheid

  Landgoed Lonnekerberg

  Lonnekerberg, foto: Ruud Ploeg

  Textielachtergrond

  Textielfabrikant Albert Jan Blijdenstein (1829-1896) schiep uit de natte heidevelden op de Lonnekerberg een volledig nieuw landschap. Met name het aanleggen van rabatten en het planten van naaldbomen moesten de onrendabele heidegronden winstgevend maken.

  Graf Blijdenstein

  Blijdenstein werd begraven op de Lonnekerberg. Uit een archief kwam onlangs het oorspronkelijke ontwerp van zijn begraafplaats naar voren. Het bleek dat familie en vrienden meer dan dertig verschillende bomen in een kring rondom zijn graf hadden geplant.

  Textiel families

  Op de lijst staan met name de namen van bekende Twentse textielfamilies als Van Heek, Ledeboer, Van Delden en Ter Kuile.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Graf van Blijdenstein

  Textielfabrikant Blijdenstein

  Albert Jan Blijdenstein leefde van 1829 tot 1896. Hij kocht dit gebied in 1850, toen een open heideveld, als jachtgebied van een aantal boeren en schiep uit de natte heidevelden op de Lonnekerberg een volledig nieuw landschap.

  Landgoed Lonnekerberg

  Met name het aanleggen van rabatten en het planten van naaldbomen moesten de onrendabele heidegronden winstgevend maken. Tussendoor was er ruimte voor bijzondere bomen en vergezichten.

  Graf Blijdenstein

  Blijdestein was zowel voorzitter van de Heidemaatschappij, als van de Kamer van Koophandel. Omdat hij zo verknocht was aan het gebied, werd hij na zijn overlijden hier begraven in een familiegraf. Behalve enkele familieleden ligt er ook een hondje begraven in een klein grafje rechtsvoor.

  informatie over Lonnekerberg
 • fietsknooppunt

  80

 • fietsknooppunt

  95

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Landgoed 't Holthuis

  Foto: Ruud Ploeg

  Landgoed 't Holhuis

  Textielfabrikant Abraham Hendrik Ledeboer (1877-1966) was niet alleen eigenaar van landgoed 't Holthuis, maar kocht 
ook een buitenverblijf aan de zuidkant van de Lemelerberg. Daar schakelde hij Pieter Wattez (1871-1953) in om een landschapsontwerp te maken.

  Boerderij

  Centraal op dit landgoed bevindt zich boerderij 't Holthuis. Deze boerderij is - samen met vier woningen en andere opstallen - nog altijd in eigendom van de familie Ledeboer.

  WO II

  Tijdens WO II maakte het landgoed deel uit van de luchtbasis van Vliegveld Twente. Uit die tijd stammen de splitterboxen ter bescherming van de vliegtuigen. Via kilometers lange rolbanen zochten de toestellen beschutting tussen hoefijzervormige aarden wallen die als monument bewaard zijn gebleven.

 • fietsknooppunt

  94

 • fietsknooppunt

  49

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Landgoed Lonnekermeer

  Landgoed Lonnekermeer

  Landgoed Lonnekermeer vormt samen met De Wildernis en Hof Espelo een gordel van natuurterreinen tussen Hengelo en Enschede. In totaal omvat het landgoed zo'n 90 ha, waarvan de helft bestaat uit bos.

  Textielfabrikant Otto Stork

  Textielfabrikant Otto Stork (1867-1923) stond aan de wieg van Lonnekermeer. Voor de aanleg van de spoorlijn Almelo-Salzbergen ontstonden twee zandafgravingen. Stork liet hier twee meren van maken; het kleine en grote Lonnekermeer.

  Rijskmonument

  Ook gaf Stork opdracht voor de bouw van de villa, boerderij en boswachtershuis, nu rijksmonumenten. Het ontwerp voor zijn landschapspark liet hij maken door landschapsarchitect Leonard Anthony Springer (1855-1940).

  Foto: Marco Gerritsen
 • fietsknooppunt

  25

 • 6
  Bezienswaardigheid

  De Wildernis

  De Wildernis

  De Wildernis is een nieuw landgoed met bossen, heidevelden en oude cultuurgronden. Vanaf de Lonnekerberg stromen meerdere beken door het gebied. In het zuidelijke deel van de Wildernis ligt het Sterrebos met een monumentaal lijnenpatroon.

  Hartjesbos

  Het Hartjesbos in het noorden heeft heidevelden en met houtwallen omgeven hooimaten die vroeger met beekwater werden bevloeid. Deze zogeheten 'vloeiweiden' behoren tot de topnatuur van Nederland en vallen onder de regeling Natura 2000.

 • fietsknooppunt

  24

De route is gemaakt door Landschap Overijssel.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.